Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Początkujące pytania dotyczące handlu i akcji

Napisany przez Helveticus
Cześć przyjaciele Więc na początek, pochodzę ze Szwajcarii. Dotychczas miałem fundusz w UBS, który początkowo był wart 10000 CHF, ale potem spadł do około 7000 CHF i od kilku lat utrzymuje się na tym poziomie. Dlatego chcę zlikwidować fundusz i sam trochę handlować akcjami lub trudniej. Ponieważ teraz mam iPhone, mogę też handlować mobilnie. Jestem absolutnym nowicjuszem i mam teraz kilka pytań i mam nadzieję, że mi pomożecie. 1. Mam konto w UBS i Postfinance. Czy powinienem handlować poprzez jedno z tych kont czy lepiej otworzyć konto na przykład w Swissquote? Zauważyłem, że Swissquote ma atrakcyjną aplikację na iPhonea. 2. Chcę rozłożyć pieniądze na kilka akcji, jak się to zwykle robi, i również inwestować długoterminowo. Z resztą chciałbym zacząć trochę handlować. Dla długoterminowych akcji myślałem o Galenica, Microsoft, Apple i Google, a może także o Logitech. Co o tym sądzicie? Google sam w zeszłym roku zyskał 13% a Galenica jeszcze więcej. 3. Jak już powiedziałem, chciałbym zacząć trochę handlować, więc krótkoterminowe zakupy i sprzedaże. Czy istnieje może dobre wprowadzenie, może nawet online, które nie ma większej objętości i w którym można trochę zrozumieć podstawy, aby już trochę handlować? Nie mam praktycznie czasu na czytanie książek z powodu studiów. Później może przeczytam jedną, ale na początek może lepiej jest się tylko trochę przejrzeć i zdobyć praktyczne doświadczenie, inaczej zniechęci to kogoś.

Napisany przez 2Bolitho
Helveticus pisze: W związku z tym chciałbym zlikwidować fundusz i trochę sam handlować lub spekulować na giełdzie. Skoro mam teraz iPhonea, mogę też handlować bardziej mobilnie.
Co z tego sobie obiecujesz? 1. Mam konto w UBS i Postfinance. Czy powinienem handlować przez jedno z tych kont, czy lepiej założyć konto na przykład w Swissquote? Zauważyłem, że Swissquote ma atrakcyjną aplikację na iPhonea. Które lepiej pasuje do Twojego planu handlu akcjami? 2. Chciałbym rozłożyć pieniądze na kilka akcji, tak jak się powinno robić, czyli inwestować także długoterminowo. Tak, rzeczywiście? Dlaczego? W przypadku długoterminowych akcji myślałem o Galenica, Microsoftzie, Apple i Google, a może jeszcze Logitech. Co o tym sądzicie? Google sam w ubiegłym roku zyskał 13%, a Galenica nawet więcej. A jak wygląda wskaźnik kapitału własnego i zysk na akcje Galenicy? Czy w ostatnich latach były straty? Jakie są prognozy na przyszły rok/lata? Jaki jest aktualny współczynnik KGV? Czy jest wyższy czy niższy niż średnia indeksu? Czy to jest dobre czy złe? Nie chcę nikogo urazić, to tylko przykład. Chcę podkreślić, że musisz zapoznać się z firmami, jeśli chcesz inwestować długoterminowo zgodnie z kryteriami wartościowymi. 3. Jak wspomniałem, chcę także trochę zacząć spekulować, czyli robić krótkoterminowe zakupy i sprzedaże. Czy istnieje jakaś dobra, być może dostępna online, wprowadzenie, które nie jest grube jak książka, ale pozwala zrozumieć podstawy, dzięki czemu można już nieco spekulować? Z pewnością. Pytanie tylko, czy to Ci pomoże osiągnąć cel... Nie mam praktycznie czasu na czytanie książek ze względu na studia. Może kiedyś przeczytam książkę, ale na początek może lepiej jest się tylko wkrótce zapoznać i zdobywać praktyczne doświadczenie, aby nie stracić zapału. Jeśli tak, lepiej zrezygnuj z tego pomysłu lub pożegnaj się już dzisiaj ze swoimi pieniędzmi. Odpowiedzialności za inwestycje nie można odłożyć na bok. W końcu fundusz w UBS został przez Ciebie zakupiony, a nie przez doradcę bankowego. Podobnie jest z własnymi akcjami. Ponosisz całkowitą odpowiedzialność. Tylko bardziej bezpośrednią. To jak prowadzenie firmy, i należy zachować się w sposób odpowiedzialny. Nie trzeba wiele, ale ciągła nauka i samopoznanie to minimum. Jeśli tego nie potrafisz zrobić, ulokuj swoje pieniądze na rachunku oszczędnościowym lub depozycie terminowym. Jeśli po studiach znajdziesz czas, zawsze możesz się nimi zająć.

Napisany przez Helveticus
Ok, ok, Rozkaz cofnięty. Na razie poczekam z tradingiem, aż znajdę trochę więcej czasu i zapoznam się z tematem. Chciałbym jednak zlikwidować mój fundusz w UBS i kupić akcje w PostFinance. Więc nie trading, ale akcje długoterminowe, które będę trzymał może pół roku i nie będę codziennie sprawdzał. Jakie akcje, może ze Szwajcarii, można polecić? Galenica, UBS, Roche, Novartis?

Napisany przez el_bundz
Nestle jest polecane przez dość wiele czasopism branżowych - między innymi w najnowszym numerze Wirtschaftswoche.

Napisany przez 2Bolitho
...to powinniśmy kupić wszystko Nestle. Nie, oczywiście nie. Gdy polecają akcję, zazwyczaj jest już za późno. Porady i wskazówki zdają się zawodzić na giełdzie, z mojego doświadczenia. Zobacz, co robią firmy i oceniaj dla siebie ich model biznesowy. Strona internetowa jest dobrym miejscem do tego (Nestle: marki). Następnie sprawdź wyniki firmy. Zwróć uwagę na wysoki kapitał własny w stosunku do zadłużenia. Zwróć uwagę na wzrastające zyski. Unikaj strat. Podziel kurs przez zysk na akcję (ZPA). Im mniejsza liczba, tym lepiej. Co oznacza ta liczba, możesz przeczytać w sekcji Wskaźnik ceny/zysku. Zrób to dla wszystkich akcji, które dla Ciebie wchodzą w grę, a następnie kup te z najlepszymi wynikami. inwestowanie w akcje to nie jest gra dla dzieci. Staje się się częścią firm. Wiąże się z tym odpowiedzialność. Powinno być oczywiste, że muszę zastanowić się, gdzie lokuję swoje pieniądze. Ale jeśli spojrzy się na kilka rzeczy, podejmie decyzję i regularnie ją kontroluje, nakłady są niewielkie, a mimo to osiąga się dużo.

Napisany przez el_bundz
Bolitho pisze: ...wtedy powinniśmy kupić całe Nestle. Nie, oczywiście nie.
Ależ tak - już mam tę akcję Uważam, że porady, czytanie książek, inwestowanie w surowce, myślenie o pieniądzach itp. są zbyt ogólne. Bardzo jestem ciekawy Twoich postów za 2, 3 lata...

Napisany przez 2Bolitho
el_bundz pisze: Jestem niezwykle ciekawy Twoich postów za 2, 3 lata...
Ja też! Życie to zmiana. Jestem całkowicie świadomy, że świat, a także ja sam, nadal się rozwijają. Byłoby to krokiem wstecz, gdybym za 2-3 lata nadal udzielał tych samych wskazówek.

Napisany przez EuroPaule
Helveticus pisze: Cześć przyjaciele Po pierwsze, pochodzę ze Szwajcarii.
No to Grüzi! Cytat Helvetikusa 3. Jak już wspomniałem, chcę trochę zacząć handlować, czyli dokonywać krótkoterminowych transakcji kupna i sprzedaży. Czy istnieje dobra wprowadzenie, być może dostępne online, które nie jest gruba jak książka, a dzięki któremu można trochę zrozumieć podstawy handlu, aby móc już trochę handlować? Wystarczy jedno zdanie na temat udanego handlu: Kupować tanio i sprzedawać drogo. Brzmi to może banalnie, ale wcale nim nie jest Cytat Helvetikusa Nie mam praktycznie czasu na czytanie książek z powodu studiów. Może kiedyś będę mógł przeczytać jedną, ale na początek może lepiej jest tylko skrótowo zapoznać się z tematem i zdobyć praktyczne doświadczenie, aby nie zniechęcić się na samym początku. Nie wystarczy przeczytać tylko jednej książki, ale całkiem sporo. Ponieważ niestety nie ma jednej książki, która zagwarantuje Ci sukces. Cytat Helvetikusa Ok, odwołuję rozkaz. Na razie poczekam z handlowaniem, aż będę miał trochę więcej czasu i będę mógł się zapoznać z tematem. Chciałbym jednak zlikwidować mój fundusz w UBS i kupić akcje w Postfinance. Więc nie handlować, a trzymać dłużej akcje, które będę może trzymać przez pół roku i nie patrzeć na nie codziennie. Jakie akcje, być może ze Szwajcarii, możesz polecić? Galenica, UBS, Roche, Novartis? Pół roku czy coś w tym rodzaju to nie jest długoterminowo! To raczej krótkoterminowe podejście. Polecam akcje, które są obecnie tanie, niezależnie skąd pochodzą. (Czy w Szwajcarii coś jest tanie...? ) Cytat el_bundza Nestle jest polecanym przez wiele czasopism branżowych - między innymi w najnowszym wydaniu Wirtschaftswoche. Są takie akcje, które zawsze są polecane, gdy (mówię tu o czasopismach), nic ciekawego nie przychodzi im do głowy. Nestlé jest producentem żywności, tzw. Niewrażliwym na cykle, ponieważ jedzenie i picie zawsze są potrzebne. Dlatego zyski firmy w czasach kryzysu nie spadną tak bardzo jak w przypadku firm z branży maszynowej. Do tej kategorii należą także producenci energii i farmaceutyki. Jednak w akcji jest mniej dynamiki. Dla osób zajmujących się handlem będą one raczej nudne. Ale handel był właśnie odłożony na później, prawda? Jeśli chodzi o handel, to jednak już za późno, gdy czasopisma polecają daną wartość. Wtedy trzeba już ją sprzedać, ponieważ czytelnicy tych czasopism stanowią koniec łańcucha informacyjnego i są ostatnimi kupującymi, zanim nikt więcej nie będzie chciał posiadać akcji... . Moje wskazówki dla Ciebie: 1. Najpierw zobacz, jak duży wpływ ma rynek ogólny na zmienność kursów i jakie jest faktyczne znaczenie wyników firm. Być może dojdziesz do wniosku, że trudno jest znaleźć sens w zajmowaniu się pojedynczymi wartościami, ponieważ rynek wyznacza kierunek? 2. Potrzebujesz strategii. Chcę powiedzieć: określ dla siebie, kiedy dana wartość jest naprawdę tania i kupuj ją na prawdę tylko w tej strefie cenowej. Określ dla siebie, kiedy dana wartość jest naprawdę droga i sprzedaj ją w tej strefie, niezależnie od tego, jakie zyski mogłyby nadejść. 3. Konsekwentnie realizuj swoją strategię! Nie pozwól, aby chciwość i strach Cię ogłupiły. Chociaż spróbuj przynajmniej....! 4. Nie próbuj tłumaczyć całkowicie irracjonalnej historii jaką są rynki kapitałowe, za pomocą racjonalnych argumentów, zasad itp. Rynki nigdy nie były efektywne, teraz nie są i nie ma obecnie powodów, aby kiedykolwiek nimi były..... . 5. Powodzenia! Będziesz tego potrzebować! Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata