Helveticus pisze:
Cześć przyjaciele
Po pierwsze, pochodzę ze Szwajcarii.
No to Grüzi!
Cytat Helvetikusa
3. Jak już wspomniałem, chcę trochę zacząć handlować, czyli dokonywać krótkoterminowych transakcji kupna i sprzedaży. Czy istnieje dobra wprowadzenie, być może dostępne online, które nie jest gruba jak książka, a dzięki któremu można trochę zrozumieć podstawy handlu, aby móc już trochę handlować?
Wystarczy jedno zdanie na temat udanego handlu:
Kupować tanio i sprzedawać drogo.
Brzmi to może banalnie, ale wcale nim nie jest
Cytat Helvetikusa
Nie mam praktycznie czasu na czytanie książek z powodu studiów. Może kiedyś będę mógł przeczytać jedną, ale na początek może lepiej jest tylko skrótowo zapoznać się z tematem i zdobyć praktyczne doświadczenie, aby nie zniechęcić się na samym początku.
Nie wystarczy przeczytać tylko jednej książki, ale całkiem sporo. Ponieważ niestety nie ma jednej książki, która zagwarantuje Ci sukces.
Cytat Helvetikusa
Ok, odwołuję rozkaz. Na razie poczekam z handlowaniem, aż będę miał trochę więcej czasu i będę mógł się zapoznać z tematem. Chciałbym jednak zlikwidować mój fundusz w UBS i kupić akcje w Postfinance. Więc nie handlować, a trzymać dłużej akcje, które będę może trzymać przez pół roku i nie patrzeć na nie codziennie.
Jakie akcje, być może ze Szwajcarii, możesz polecić? Galenica, UBS, Roche, Novartis?
Pół roku czy coś w tym rodzaju to nie jest długoterminowo! To raczej krótkoterminowe podejście. Polecam akcje, które są obecnie tanie, niezależnie skąd pochodzą.
(Czy w Szwajcarii coś jest tanie...? )
Cytat el_bundza
Nestle jest polecanym przez wiele czasopism branżowych - między innymi w najnowszym wydaniu Wirtschaftswoche.
Są takie akcje, które zawsze są polecane, gdy (mówię tu o czasopismach), nic ciekawego nie przychodzi im do głowy. Nestlé jest producentem żywności, tzw. Niewrażliwym na cykle, ponieważ jedzenie i picie zawsze są potrzebne. Dlatego zyski firmy w czasach kryzysu nie spadną tak bardzo jak w przypadku firm z branży maszynowej. Do tej kategorii należą także producenci energii i farmaceutyki. Jednak w akcji jest mniej dynamiki. Dla osób zajmujących się handlem będą one raczej nudne. Ale handel był właśnie odłożony na później, prawda?
Jeśli chodzi o handel, to jednak już za późno, gdy czasopisma polecają daną wartość. Wtedy trzeba już ją sprzedać, ponieważ czytelnicy tych czasopism stanowią koniec łańcucha informacyjnego i są ostatnimi kupującymi, zanim nikt więcej nie będzie chciał posiadać akcji... .
Moje wskazówki dla Ciebie:
1. Najpierw zobacz, jak duży wpływ ma rynek ogólny na zmienność kursów i jakie jest faktyczne znaczenie wyników firm.
Być może dojdziesz do wniosku, że trudno jest znaleźć sens w zajmowaniu się pojedynczymi wartościami, ponieważ rynek wyznacza kierunek?
2. Potrzebujesz strategii.
Chcę powiedzieć: określ dla siebie, kiedy dana wartość jest naprawdę tania i kupuj ją na prawdę tylko w tej strefie cenowej.
Określ dla siebie, kiedy dana wartość jest naprawdę droga i sprzedaj ją w tej strefie, niezależnie od tego, jakie zyski mogłyby nadejść.
3. Konsekwentnie realizuj swoją strategię! Nie pozwól, aby chciwość i strach Cię ogłupiły. Chociaż spróbuj przynajmniej....!
4. Nie próbuj tłumaczyć całkowicie irracjonalnej historii jaką są rynki kapitałowe, za pomocą racjonalnych argumentów, zasad itp. Rynki nigdy nie były efektywne, teraz nie są i nie ma obecnie powodów, aby kiedykolwiek nimi były..... .
5. Powodzenia! Będziesz tego potrzebować!
Paule