Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej - pytania dotyczące języka ubezpieczeń

Napisany przez darko_nue
Witajcie drodzy członkowie forum,

jestem tu nowy, single, 33 lata, przestawiam się zawodowo na kierunku handlowym. Szukam dobrej prywatnej ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej. Mam kilka pytań. (Niestety nie znalazłem żadnego starego wątku, w którym mógłbym napisać, więc musiałem założyć nowy - proszę o wybaczenie)

Zatem zaczynamy:

Po pierwsze moje 3 ulubione oferty:

1. VHV Klassik -Garant, z dodatkiem Exclusiv, pokrycie 50 mln euro, 53,55 €/rok
2. HUK Coburg, PH - plus, pokrycie 50 mln euro, 52,50 €/rok, SB 250
3. HPK Darmstadt, Komfort, dodatkowe ubezpieczenie Freizeit + erweiterte Vorsorge, pokrycie 50 mln euro, SB 125 €, 60,69 €

Czy ktoś z Was miał już osobiste doświadczenia z którąś z wymienionych ubezpieczalni, może nawet jest agentem, który mógłby mi coś więcej powiedzieć na temat wskaźników roszczeń lub regulacji szkód (czy tak można nazwać?)

Moje drugie pytanie dotyczy formułowań w warunkach umowy:
Jakie muszą/ powinny być koniecznie zawarte, a jakie w żadnym wypadku?

Ponadto przykładam dużą wagę do dodatkowego zabezpieczenia w przypadku braku wymagalności należności.

Oto jedno sformułowanie w przypadku VHV:

Ubezpieczyciel nie świadczy odszkodowania, jeśli szkoda może być pokryta przez ubezpieczenie od szkód z osobistych ubezpieczeń osób ubezpieczonych lub jeśli zobowiązany do wypłaty jest organ ubezpieczenia społecznego lub pomocy społecznej. Jeśli ubezpieczony zgłasza wypadek do regulacji w ramach niniejszej umowy, wypłata zaliczki odbywa się zgodnie z przedstawionymi porozumieniami.

Co to znaczy?
Jeśli w warunkach umowy znajduje się tylko słowo umyślnie, czy to oznacza, że ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, jeśli szkoda zostanie mi spowodowana tylko z zwykłej niedbalstwa?

Istnieje również dodatkowe zabezpieczenie w różnych firmach ubezpieczeniowych, które mogą mi (być może nawet bezpodstawnie) powodować niepokój.

1. Pakiet Vario zawodowy w HPK:

Roszczenia odszkodowawcze pracodawcy lub współpracowników za szkody materialne, maksymalne odszkodowanie 10 000 €

2. VHV (a także inne ubezpieczalnie):

Niania / nawet za odpłatną pracę.

3. HUK-Coburg:

Szkody materialne w sprzęcie edukacyjnym wynikające z udziału w praktycznych zajęciach w szkole / uczelni lub na praktykach zawodowych (klauzula kampusowa; maksymalnie przez 6 miesięcy) do 10 000 €.

Czy oznacza to, że jeśli w wyniku przysługi dla kolegi, pracodawcy lub instytucji edukacyjnej spowoduję szkodę przekraczającą maksymalną kwotę, ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania?

Mam rację, że o co chodzi z tą różnicą? W tych przypadkach szkoda jest szkodą, czy to jakieś uchybienie, które ubezpieczyciel pozostawia otwarte? Poprawcie mnie, jeśli jestem w błędzie.

Oto moje ostatnie pytanie na razie:

Czy miałoby sens, ze względu na rozszerzone zabezpieczenie w dodatkowym pakiecie w HPK Darmstadt, zawrzeć ubezpieczenie (mimo że mieszkam w innym kraju związkowym) właśnie tam ze względu na zdanie:

„żadna wada ubezpieczenia w porównaniu z konkurencją w przypadku szkody“

To na razie wszystko

Czekam na merytoryczne odpowiedzi

Z góry dziękuję i pozdrowienia

darko_nue

PS. Przepraszam za wiele pytań i jeśli jest konieczne, chętnie wstawiam linki.
PPS. Tylko po to, by nie powstało złe wrażenie, nie oczekuję tu konkretnej porady typu: wybierz tą lub tamtą, itp. (na to zatrudnię jeszcze agenta))gl

Re: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej - pytania dotyczące języka ubezpieczeń

Napisany przez EasyD

1. VHV Klassik-Garant z dodatkiem Exclusiv, [url]ubezpieczenie[/url] na 50 milionów, 53,55 € / rok
2. HUK Coburg, PH-Plus, [url]ubezpieczenie[/url] na 50 milionów, 52,50 € / rok, SB 250
3. HPK Darmstadt, Komfort z dodatkiem Freizeit + rozszerzona ochrona, [url]ubezpieczenie[/url] na 50 milionów, SB 125 €, 60,69 €

Czy ktoś z Was miał już osobiste doświadczenia z jednym z wymienionych ubezpieczycieli, może nawet jest agentem, który mógłby mi powiedzieć coś bliższego o wskaźnikach skarg lub praktykach regulacyjnych (czy można to tak nazwać?)

Statystyki skarg, które corocznie publikuje Bafin dla wszystkich firm, są bardzo niskie we wszystkich trzech ubezpieczycielach. Sam też nigdy nie słyszałem nic negatywnego na temat procesu regulacji przez VHV, Huk lub HK Darmstadt.

Cytat od darko_nue

Ponadto przykładam dużą wagę do dodatkowego zabezpieczenia w razie uszczerbku na roszczeniach.

Oto sformułowanie w przypadku VHV:

Ubezpieczyciel nie wypłaca odszkodowania, jeśli szkoda może być pokryta z ubezpieczenia szkód osób ubezpieczonych albo jeśli towarzystwo ubezpieczeń społecznych lub pomoc społeczna jest zobowiązana do wypłaty odszkodowania. Jeżeli ubezpieczający zgłasza zdarzenie ubezpieczeniowe do regulacji na tej podstawie, wówczas następuje wstępna wypłata zgodnie z zawartymi umowami.

Na przykład jeśli twój znajomy jest u ciebie w gościnie i przelije całą wannę, zalewając całe mieszkanie, klauzula wypadku od roszczenia odszkodowawczego zadziała, jeśli twój znajomy nie jest w stanie zapłacić, ponieważ być może nie ma własnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Tutaj twój dostawca ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej miałby jednak możliwość przekazania szkody do twojego ubezpieczyciela mienia, który również pokrywa takie szkody. To jest...
Cytat od darko_nue

Co oni przez to rozumieją?
Jeśli w warunkach polisy jest tylko słowo "umyślny", czy oznacza to, że ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, jeśli szkoda została spowodowana tylko "niestarannością"?
Jeśli spojrzę na warunki VHV dotyczące tego, zauważę słowo "niestaranny" w przypadku żądania odszkodowania tylko jako dodatkowe rozszerzenie: Ponadto ochrona ubezpieczeniowa obejmuje roszczenia odszkodowawcze, które mają swoje źródło w celowym działaniu sprawcy szkody. W związku z tym w przypadku działania nieostrożnego w przypadku roszczeń o stracie odszkodowanie zostanie wypłacone.

Cytat od darko_nue

1. Pakiet Zawodowy w HPK:

Roszczenia z tytułu szkód rzeczowych pracodawcy lub kolegów z pracy, maksymalna kwota ubezpieczenia 10 000 €

2. VHV (i inne towarzystwa ubezpieczeniowe):

Opiekunka / także w przypadku świadczenia usług za opłatą.

3. HUK-Coburg:

Szkody rzeczowe na sprzęcie edukacyjnym związane z udziałem w zajęciach praktycznych w szkole/na uczelni lub praktykach w firmach (klauzula Campusa; do 6 miesięcy) Do 10 000 €.
Czy to oznacza, że jeśli w ramach przysługi u kolegi, pracodawcy lub instytucji edukacyjnej spowoduję szkodę, która przekracza maksymalną kwotę, [url]ubezpieczenie[/url] nie wypłaci odszkodowania?

Poprawne. W tych szczególnych przypadkach odszkodowanie zostanie wypłacone tylko do tych maksymalnych sum.

Cytat od darko_nue

Czy miałoby sens z tego powodu, że dodatek w rozszerzonej opiece w HPK Darmstadt zawiera zdanie:

"brak niedoboru pokrycia w przypadku szkody w porównaniu z konkurentami"

zawrzeć tam [url]ubezpieczenie[/url] (chociaż mieszkam w innym landzie)?

Teraz muszę zapytać z powrotem. Dlaczego według Ciebie to ma związek z krajem związkowym?

Napisany przez darko_nue
Cześć,

dziękuję za odpowiedź.

Zapytałem o kraj związkowy, ponieważ HK Darmstad nie ma oddziału w mojej okolicy, a w razie szkody chciałbym mieć osobistą opiekę - chyba że nie ma to dla mnie żadnych negatywnych konsekwencji, jeśli zajmie się tym agent.

Co do maksymalnych świadczeń, o których wspomniałem: Chcę ubezpieczyć odpowiedzialność cywilną, aby być zabezpieczonym, jeśli komuś wyrządzę szkodę... Dlatego te wyłączenia lub ograniczenia wydają mi się trochę bezsensowne.

Co zrobię, jeśli na przykład przypadkiem zniszczę maszynę o wartości 100 000 € u swojego pracodawcy? Czy w skrócie mówiąc, mam pecha?

Czy nikt nie może odpowiedzieć na moje pozostałe pytania? - a zwłaszcza na kwestię braku różnicy w pokryciu w stosunku do konkurentów w razie szkody.

Napisany przez EasyD

Co zrobić, jeśli na przykład przypadkowo zepsuję maszynę o wartości 100 000 € w moim miejscu pracy? Czy mam wtedy po prostu pecha?

Czy nikt nie może odpowiedzieć na moje pozostałe pytania? - zwłaszcza na kwestię braku różnicy w pokryciu w szkodzie w porównaniu z konkurentami?

Rozważmy teraz dokładnie pański przykład dotyczący klauzuli brak różnicy w pokryciu w szkodzie w porównaniu z konkurentami. Jeśli mieliby państwo ubezpieczenie w Haftpflichtkasse Darmstadt, a pański pracodawca zgłasza roszczenie o odszkodowanie w wysokości 100 000 €, a zgodnie z warunkami ubezpieczenia maksymalna kwota odszkodowania wynosi 10 000 €, to Darmstadter musieliby na przykład pokryć całość, jeśli mogą udowodnić u Pfefferminzia, że zgodnie z ich warunkami pokryją tę kwotę w przypadku szkody.

Co do kwestii osobistej opieki, zgadzam się z państwem - to nie jest zadanie firmy ubezpieczeniowej, ale pośrednika.

Czy pojawiły się dodatkowe pytania, które przeoczyłem lub są jeszcze niejasne?

Napisany przez Gerd
Kiedy zniszczysz maszynę swojego pracodawcy, płaci jego ubezpieczenie. On może być w stanie odzyskać część strat od Ciebie. Musi jednak udowodnić, że faktycznie jesteś winny. Dlatego sumy ubezpieczenia są tak niskie. Ubezpieczyciele uważają, że nie są one potrzebne na podstawie swoich doświadczeń. Zwrot kosztów w przypadku odpowiedzialności cywilnej uważam za wątpliwy. Brak możliwości odzyskania roszczeń powinien być koniecznie ubezpieczony. Tutaj nie chodzi o drobne szkody, jak przelana wanna. Wykonywanie usługi na rzecz innych, np. przeprowadzka, jest traktowane jako działanie. Zazwyczaj nie jest to objęte ubezpieczeniem. Co do procedury likwidacji szkody, mogę powiedzieć tylko o Huk. Tak po prostu – kto jest tani, ten nie płaci. Niskie ceny muszą mieć swoje źródło.

Napisany przez darko_nue
Cześć Gerdzie i EasyDzie, dziękuję za odpowiedzi. Mam naprawdę jeszcze 2,3 pytania: @Gerd: Dlaczego SB (summa benefits) przy ubezpieczeniu OC nie jest korzystne? @all: Teraz spojrzałem na statystyki skarg BaFin - Statystyka skarg BaFin - Ubezpieczyciele i to, co zobaczyłem, jeszcze bardziej mnie zmieszało. Na przykład ARAG (o której nie czytałem zbyt wiele dobrego) ma tutaj 6 skarg, podczas gdy HK Darmstadt (które było już kilkakrotnie chwalone) ma 13 skarg dotyczących... (tak, czego tak naprawdę?) Co oznacza pierwsza informacja o ryzykach ubezpieczonych?

Napisany przez EasyD
Jałbym na Państwa miejscu nie przeceniał statystyk skarg BaFin. W końcu 13 skarg na ponad 700 000 ubezpieczonych stanowi zaledwie 0,0000 coś tam %.

Nawet sama BaFin stwierdza: Informacyjna wartość statystyki dotyczącej jakości poszczególnych firm jest zatem ograniczona.

Dodatkowo wszystkie skargi, bez względu na ich uzasadnienie, są rejestrowane.

Napisany przez ADMCI4
Cześć darko_nue,

oczywiście można uzgodnić stałą kwotę udziału własnego w ubezpieczeniu OC, jednak taka decyzja może szybko się obrócić przeciwko Tobie.
Jeśli w pierwszych latach wystąpi szkoda, oszczędności związane z uzgodnieniem udziału własnego zostaną zniweczone.

Ponadto oszczędności związane z uporczywym udziałem własnym w ubezpieczeniu OC nie są aż tak duże, aby opłacało się podejmować to ryzyko. Ponadto ubezpieczenia OC są zwykle już bardzo tanie w porównaniu z innymi rodzajami ubezpieczeń dostępnymi na rynku.

To tylko moje osobiste zdanie oparte na doświadczeniach zawodowych.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD
Tutaj mówimy o udziale własnym w wysokości 125 €, tak mi się wydaje.

Oczywiście, prywatne ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej nie należy do najdroższych, ale jeśli i tak nie regulowałbym tego przez moje ubezpieczenie z powodu tej sumy - co uważam za bardzo sensowne - to oczywiście korzystam także z oszczędności.

Napisany przez ADMCI4
Uproszczając, można powiedzieć: Jeśli sądzisz, że masz tylko drobne szkody w okolicach 100 EUR, których i tak nie zgłosiłbyś ubezpieczycielowi. W takim przypadku możesz ustalić wysokość udziału własnego, jak tutaj na przykład 125 EUR. Jeśli sądzisz, że będziesz raczej mieć szkody przekraczające wysokość udziału własnego, lepiej go nie ustalać. Niestety, po prostu nie wiadomo tego wcześniej. To ryzyko, którego osobiście nie podejmowałbym przy tych stosunkowo niskich składkach. To kwestia portfela i indywidualnej perspektywy. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD

Jeśli uważasz, że prawdopodobnie będziesz ponosić szkody powyżej kwoty udziału własnego, to lepiej nie zawieraj tego udziału.

Jednak jedynym problemem jest to, że po prostu przedtem nie da się tego przewidzieć. To jest ryzyko, którego osobiście nie podjąłbym w tych stosunkowo niskich składkach.

Ja bym tego teraz tak nie widział. Jeśli np. wyrządzę szkodę na kwotę 50 000 €, to chętnie zapłacę te 125 €, jeśli resztę, czyli 49 875 €, pokryje ubezpieczyciel.

Dla osób, które muszą bardzo uważać na każdy grosz - zgadzam się - może to sprawić ból w razie wypłacenia odszkodowania.

Jednak dla zdecydowanej większości nie miałbym absolutnie żadnych obaw, że dobrowolny udział własny w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej prywatnej należy uznać za ryzyko.

Napisany przez ADMCI4
Może to być także kwestia tego, jak szybko osiągnięte zostaną kwota 125 EUR. Upuścić czyjegoś iPada i już przekroczona zostaje kwota 125 EUR. Albo jakieś designerskie okulary przeciwsłoneczne, itp... Mniemam, że dziś kwota 125 EUR osiągnięta jest szybko. A jak to wygląda z oszczędnościami w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej przy wyborze składki własnej. Oszczędzam około 20 EUR rocznie, aby w ciągu około 6 lat nie ponieść żadnej szkody przekraczającej kwotę 125 EUR. Oczywiście, składka własna może się dla jednego opłacać. W ciągu 10 lat zregulowałem tylko szkody znacznie przekraczające kwotę 500 EUR. A ponieważ moi klienci rezygnują ze składki własnej, zgłosiliby mi każdą nawet najmniejszą szkodę. Ale, jak już powiedziałem: to tylko moje zdanie i doświadczenie zawodowe. Pozdrowienia Alexander Irmscher Dodatek: Na stronie internetowej HKD, składka własna, tak jak to widzę, oferowana jest tylko w taryfie rodzinnej. Dla pytającego o cenę, różnica w przykładzie wynosi 40 EUR rocznie. Przy tak dużej kwocie składka własna w wysokości 125 EUR może być sensowna.

Napisany przez Naseweis
istnieje też kolejne rozwiązanie:

KW w pierwszym roku 200 €;
KW w drugim roku 100 €
KW w trzecim roku 0 €

W zamian za to obniżka ceny o około 20 %.

Jeśli wystąpi szkoda, wszystko zaczyna się od nowa.

Zaleta: osoba mająca niewiele szkód oszczędza pieniądze;
osoba mająca wiele małych szkód (do 200 €) nie musi obawiać się, że ubezpieczenie ją wypowie, ponieważ większość małych szkód ponosi sama.

Pozdrowienia Naseweis

Napisany przez ADMCI4
Axa lub DBV nie są tutaj dostępne! I myślę, że z dobrego powodu. Po prostu przeczytaj wejściowe pytanie od autora wątku.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Naseweis
@irmscher,

Dziwisz mnie, czy w mojej odpowiedzi wspomniałem o firmie ubezpieczeniowej?

Pozdrowienia, Znawca

Napisany przez ADMCI4
Naseweis, jesteś po prostu ukrytym przedstawicielem ubezpieczeń AXA / DBV. Przynajmniej link do DBV w Twoim profilu sugeruje coś takiego.

Dla którego modelu SB jakiego ubezpieczyciela właśnie reklamujesz tutaj?!

Tutaj rozmawiamy nadal o polisach odpowiedzialności cywilnej:

1. VHV
2. HUK Coburg
3. HPK Darmstadt

... i powinniśmy trzymać się tego w celu zachowania przejrzystości i szacunku wobec autora pytania.

Mogę też powiedzieć, że u mnie są ubezpieczenia AXA z 30% rabatem dla maklerów.
Ale co to zmienia dla autora pytania?
W końcu cena nie jest jedynym czynnikiem decydującym, ważne są także świadczenia.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez EasyD
Tak więc nawet jeśli nie zawsze zgadzam się z Naseweisem, uważam, że jego wkład był w porządku. Nie odebrałem tego jako reklamę i zastanawiam się, dlaczego tutaj pan Irmscher prezentuje taki agresywny styl pisania?

Napisany przez ADMCI4
EasyD,

agresywny ton wypowiedzi to chyba przesada, którą możesz zatrzymać dla siebie. Czy odpowiedziałem tobie agresywnie?

Ja raczej uważam twój ostatni post za agresywny.

Co jest w porządku, gdy osoba poszukująca porady zadaje pytania dotyczące VHV, HKD i HUK, a dostaje odpowiedź opierającą się o model z SB AXA/DBV. Jak taka odpowiedź ma pomóc?

Brak ukrytej reklamy?
VHV, HKD i HUK nie oferują takiego modelu z SB, ponieważ mają własne. Czy się mylę? Ale tutaj jest przekazane wrażenie, że tak robią.

Osobiście uważam, że taka dezinformacja nie jest właściwa. Ale każdy ma swoje zdanie.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Naseweis

Naseweis, Pan jest tylko zamaskowanym agentem ubezpieczeniowym AXA / DBV. Link do DBV w Twoim profilu sugeruje to co najmniej.

Dla którego modelu SB, którego ubezpieczyciela, teraz się tutaj reklamujesz?!

Szanowny Panie Irmscher,

Różnica między nami dwoma polega na tym,
że Pan reklamuje swoje biuro maklerskie tutaj na forum. Ja natomiast chcę pomagać niewtajemniczonym, nie stawiając mojego biura na pierwszym planie. Nie jestem też zainteresowany pozyskiwaniem nowych klientów dzięki forum. Dlatego znajdziesz u mnie tylko link do DBV, a nie do mojego biura.

Nie reklamowałem żadnego modelu SB, tylko zwróciłem uwagę na to, jakie modele odszkodowań istnieją obecnie.
Poza DBV/AXA ten model istnieje również w innych towarzystwach ubezpieczeniowych!

Tematem dyskusji są nadal ubezpieczenia OC:

1. VHV
2. HUK Coburg
3. HPK Darmstadt

... i powinniśmy się trzymać tego celem zachowania przejrzystości i szacunku wobec pytającego.

Czy w ogóle wiesz, co znaczy słowo "szacunek" ?
W takim razie proszę, zachowaj go także wobec ekspertów tutaj na forum!

Mogłabym również powiedzieć, że u mnie są ubezpieczenia AXA z 30% rabatem maklerskim.

Pokazujesz w ten sposób, jaki jesteś małym agentem!
30% rabatu, i co chcesz tym udowodnić?
To na pewno nie jest non plus ultra, można jeszcze bardziej rabatować.

Ale jaki to ma związek z pytającym w kontekście jego pytania wyjściowego?
Przecież cena nie jest jedynym decydującym kryterium, liczą się również świadczenia.

Zupełnie się z Tobą zgadzam, nie cena, ale świadczenia decydują. Oto link - być może pomoże dalej:

ubezpieczenie OC - nowe umowy przynoszą korzyści - Test - Stiftung Warentest

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Pozdrowienia od zamaskowanego
Agent DBV

Napisany przez Mike Spezi
Więc jako agent potrzebujesz pilnie nowych, stylowych okularów przeciwsłonecznych, cwaniaczku!!! Powinniśmy teraz skupić się wyłącznie na treściach! Przedstawienie różnych opinii jest celem i sensem forum i nie muszą być one zawsze oceniane przez innych pod względem formy. Wystarczy więc uzasadnić swoje własne zdanie!!! Gdyby wszyscy mieli zawsze takie same poglądy, nie byłoby potrzeby na wymianę ich. W kwestii ubezpieczenia OC zgadzam się z Irmscherem. Uważam, że wprowadzenie udziału własnego tutaj także nie ma sensu, ponieważ różnica w składce nie jest zbyt dramatyczna. Ponadto w przypadku częstych szkód, przed propozycją wypowiedzenia polisy często proponuje się alternatywnie wprowadzenie udziału własnego. Daje to pewne zabezpieczenie. W kwestii samoreklamy innych osób, należy się wypowiadać tylko wtedy, gdy treść samoprezentacji jest na tyle krótka, jak samo wprowadzenie! Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata