Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawca może odliczyć dni urlopowe w umowie?

Napisany przez ADMCI4
Forum Finansowe Servus, to niewiarygodne, ale prawdziwe. Mój pracodawca chce mi odebrać dni urlopowe. Oto co się stało: nasza firma została zrestrukturyzowana, ale początkowo mogliśmy zachować ilość naszych 30 dni urlopowych. Od czterech lat mamy teraz inne warunki, a nowo zatrudnieni otrzymują coraz mniej dni urlopu, często nawet tylko 26 dni. Teraz zostaliśmy poinformowani, że od sierpnia nasz urlop również zostanie zmniejszony o 2 dni do 28 dni. Ma to zostać uregulowane zmienioną umową. Czy musimy to zaakceptować, czy też mamy możliwość podjęcia działań prawnych przeciwko temu? Od czterech lat nie otrzymujemy żadnej podwyżki wynagrodzenia, a teraz jeszcze sprawa z urlopem... Iguana

Re: Czy pracodawca może odliczyć dni urlopowe w umowie?

Napisany przez 2Bolitho
Spokojnie! Nic nie zostanie podpisane, więc nie ma jeszcze powodu do podejmowania decyzji. Nie daj się sprowadzić pod presję. To ważne. Jeśli pracodawca nie może zaakceptować tego, że musisz przeanalizować i ponownie rozważyć umowę, to powinny się zapalić czerwone lampki alarmowe. Twoje informacje są bardzo skąpe. Musisz koniecznie omówić szczegółową sytuację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy (ważne: zwróć uwagę na dokładne określenie). Rada Zakładowa, jeśli istnieje, może być źródłem informacji. Moje przypuszczenie: W Waszej firmie doszło do przejęcia zakładu. To oznacza, że Twoja umowa o pracę została przeniesiona na nowego pracodawcę wraz ze wszystkimi istniejącymi porozumieniami. Dotyczy to także urlopu. W związku z tym nie powinniście zatrzymać urlopu, ale był on odpowiednio uregulowany w umowie i przysługuje Wam. Umowa zmieniająca jest dodatkowym porozumieniem do umowy o pracę. Jeśli się podpisze, postanowienia umowy o pracę zostają skutecznie zmienione. Jeśli się nie podpisze, nic się nie zmienia. Inaczej sprawa ma się w przypadku wypowiedzenia zmieniającego. Wtedy stara umowa o pracę jest wypowiadana, a nowa jest oferowana na innych warunkach. Jednak także w tym przypadku należy najpierw uzyskać poradę. Przed sądami pracodawcy mają niewielkie szanse na przeprowadzenie zmian w umowach. Prawnik na moim ostatnim seminarium powiedział, że wskaźnik na korzyść pracowników wynosi ponad 90%. Jeśli chodzi o kwestię wynagrodzenia, podejrzewam, że jest w porządku. To jednak zależy od umów o pracę. Możesz to również sprawdzić. Być może możesz wystąpić z roszczeniem o zaległe wynagrodzenie, jeśli umowa o pracę zawiera dynamiczne odniesienie do układu zbiorowego. Nie będziesz w stanie załatwić tego samodzielnie. W takich sprawach pomoc prawna jest bardzo ważna. Mam nadzieję, że masz ubezpieczenie prawne albo jesteś w związku zawodowym. W przeciwnym razie najwyższy czas! Ach tak, to wcale nie jest niewiarygodne. Codzienna praktyka. Gdybyś był pracodawcą, zrobiłbyś to samo. Gdy masz 1000 pracowników i trochę wywierasz presję, to może podpisać 300-400. Reszta nie podpisze. Co wtedy zrobisz? Nic, bo wiesz, że nie przejdziesz z tym do przodu. Co zyskałeś? Dokładnie: 600-800 dni pracy bez dodatkowych kosztów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata