Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oczekiwana długość życia

Napisany przez pa1rick
Cześć ludzie, podczas planowania emerytury, zabezpieczenia na starość, itp., muszę również oszacować oczekiwaną długość życia. Na ile lat będą żyć ludzie w Niemczech w przyszłości? Jestem mężczyzną i mam 24 lata. Ile lat teoretycznie pozostało mi do końca życia??? Pozdrawiam, P

Napisany przez 2Bolitho
Przewiduję, że możemy cieszyć się 100-letnim życiem.

Napisany przez Rosengarten
Pytanie, które się za tym kryje, to czy pieniądze wystarczą na zasłużony odpoczynek. Istnieją dwie możliwości: 1. Wiem, że dożyję 95 lat. Więc planuję od 67 do 95 lat. Potem pieniądze się skończą. 2. Obliczają ile będą potrzebować miesięcznie. Przeliczają to na rok. Następnie zbierają kapitał, który generuje roczne odsetki (po opodatkowaniu... można jedynie oszacować), aby kapitał nigdy nie został wyczerpany. Wtedy mogą żyć dłużej. Nr. 1 wymaga mniej pieniędzy...lub więcej pieniędzy miesięcznie w okresie emerytalnym. A chciwa banda spadkobierców zostaje z niczym. Nr. 2 oznacza więcej pieniędzy na kapitał/ lub mniej miesięcznie. Ponadto mogą zakładać, że ich spadkobiercy się o nich zadabają. Decyzji nie może podjąć za nich nikt. Pamiętajcie w ogólności... kwota na początek emerytury wynika z czasu oszczędzania, kwoty, którą można oszczędzać miesięcznie i oczekiwanej stopy procentowej. Ponieważ większość osób chce mieć pewne 3%, najlepiej zacząć oszczędzać od narodzin albo dopłacać teraz wyższe kwoty. Reguła zasady podwajania kapitału przy jednorazowej inwestycji: 72 podzielone przez stopę procentową przy 3 % zajmie to 24 lata przy 6 % zajmie to 12 lat, więc w ciągu 24 lat, przy takiej samej sumie, będziecie mieć 4-krotność.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata