Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy płatności alimentacyjne są zgodne z prawem?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, jako ojciec zobowiązany do płacenia alimentów 15-letniej córki, jestem bezrobotny od około 3 lat i obecnie żyję z zasiłku Hartz IV. W tym czasie nie płaciłem alimentów i nie otrzymałem nigdy polecenia zapłaty. Jednak teraz właściwy urząd ds. młodzieży przedstawił mi ogromny rachunek. Mimo że moje dochody są już od dwóch lat poniżej kwoty podlegającej zajęciu, mam teraz zapłacić alimenty za cały okres. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy to wszystko jest zgodne z prawem??? Mikesch

Napisany przez 2Escorpio
Hej, oczywiście, z Hartz4 masz obowiązek alimentacyjny... oczywiste! Jednakże, biorąc pod uwagę, że żyjesz na granicy minimum egzystencji, nikt nie może Ci tego zabrać ani zająć. Tak, faktura od urzędu opieki społecznej jest zgodna z prawem, ponieważ musisz zwrócić całą kwotę, która zwiększa się z miesiąca na miesiąc, gdy otrzymujesz więcej pieniędzy niż Hartz4. Musisz również udowodnić, że naprawdę starasz się o pracę, w przeciwnym razie matka i/lub urząd opieki społecznej mogą podać Cię do sądu, a wtedy z Hartz4 zostanie potrącona kwota przeznaczona na dziecko... bo nie przestrzegałeś zasad Hartz4 i nie starałeś się o pracę. W takim przypadku pieniądze zostaną przekazane bezpośrednio z urzędu pracy matce lub urzędowi opieki społecznej i nie trafią do Ciebie. Ponadto zalecam upewnienie się, żebyś o to zadbał, abyś mógł później (gdy znajdziesz pracę) spłacać je ratami... jeśli się nie zajmiesz, a matka lub urząd opieki społecznej mają wobec Ciebie tytuł egzekucyjny wydanego przez sąd, komornik nakładnie przyjdzie do Ciebie (gdy znajdziesz ponownie pracę) i będziesz musiał spłacić całą kwotę w ciągu 6 miesięcy... (nie ma możliwości spłaty na większą ilość rat), w przeciwnym wypadku będą Ci zajmowane pieniądze do minimum egzystencji. Ponadto istnieje również opcja, aby skierować sprawę do sądu rodzinengo, by zawiesić płatności alimentacyjne, dopóki otrzymujesz Hartz4 (wtedy nie musisz później tego spłacać)... jednakże, na ile i jak często otrzymasz zgodę, zależy całkowicie od tego, jakie relacje ma sędzia z rodziną. Pozdrawiam serdecznie, esco

Napisany przez ADMCI4
Drogi Mikesch, Aby uwolnić się od obowiązku alimentacyjnego, musisz złożyć pozew o zmianę decyzji u odpowiedniego urzędu ds. młodzieży. Do czasu złożenia takiego wniosku, wszelkie koszty utrzymania będą narastać i będą bezwzględnie nakładane przez urząd ds. młodzieży. Mogę Ci tylko doradzić, abyś jak najszybciej podjął tę sprawę w swoje ręce.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata