Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jakie prace dodatkowe muszę zgłosić mojemu pracodawcy?

Napisany przez ADMCI4
Pracuję jako inżynier w dużym biurze w branży motoryzacyjnej. Ponieważ obydwoje moich dzieci studiują i zawsze potrzebujemy dodatkowych pieniędzy, zdecydowałem się na drugą pracę. Pracuję w call center do zgłaszania szkód, ale tylko przez osiem godzin tygodniowo. Dostaję za to 350 euro, więc nie muszę tego zgłaszać urzędowi skarbowemu. Ale jak jest z moim pracodawcą? Czy muszę mu teraz zasadniczo zgłaszać każde stanowisko, które podejmuję, czy tylko te, które albo przekraczają limit 400 euro, albo mogą się w jakiś sposób kolidować z moim obecnym stanowiskiem? Przecież jego to nie dotyczy. Pozdrowienia, Ulf

Re: Jakie prace dodatkowe muszę zgłosić mojemu pracodawcy?

Napisany przez 2Bolitho
To, że nie jest on dotknięty, to tylko Twoja ocena. Nie więcej i nie mniej. Powinieneś zgłosić wszystkie prace dodatkowe. Tak naprawdę powinieneś pójść jeszcze dalej i uzyskać zgodę. Podpisując umowę o pracę z głównym pracodawcą, przyjmujesz obowiązek dostarczenia pracy. Twój pracodawca mógłby pomyśleć, że praca dodatkowa wpływa na Twoją pracę. Wtedy mogą pojawić się nieprzyjemne spory, które mogą prowadzić do zakończenia stosunku pracy. Dlatego najlepiej uzyskać pisemną zgodę. Wtedy wszystko będzie w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata