Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Plan oszczędnościowy z funduszami Kickback opodatkowanie

Napisany przez SirTiger
Cześć, Przeliczyłem sobie mały przykład obliczeń dotyczący planu oszczędnościowego funduszu DWS RiesterRente Premium. Przy wykorzystaniu AVL otrzymuje się rabat zwrotny w wysokości 90,91% na opłaty początkowe. Oznacza to więc: - Całkowita wpłata w ciągu okresu trwania wynosi około 70,000€ - Opłaty początkowe 5,5% * 70000 = 3,850€ - Rozłożone na 5 lat = 770€/rok - Z czego rabat zwrotny wynosi 90,91% = około 700€ => Oznacza to, że moje rzeczywiste koszty wynoszą 70€ plus podatek od 700€. Czy wszystko dobrze rozliczyłem? Teraz do moich właściwych pytań: - Jakie dokładnie są potrącenia przy przedwczesnym wypłaceniu renty? Podatek dochodowy? około 30%. Czy są również opłacane składki społeczne? Jeśli tak, jakie? Na jaką procentową stawkę można się tego spodziewać? Czy opłaty w wysokości 700€ są w pełni opodatkowane składkami na ubezpieczenie emerytalne i innymi daninami, podobnie jak normalny dochód z zatrudnienia? - Czy ma to znaczenie, że kwotę rabatu w wysokości 700€ ponownie wpłaca się na konto, po otrzymaniu jej od AVL? Czy można ją potem ponownie odliczyć jako koszty specjalne i w ten sposób zachować kwotę 700€ bez zmian podatkowych? Dziękuję & Pozdrowienia, SirTiger

Napisany przez EuroPaule
Cześć, przepraszam, ale zajmujesz się okruszkami i zapominasz o torcie. Plan oszczędnościowy Riesterfonds nie jest optymalny z wymienionych powodów. Plan oszczędnościowy DWS też nie (poproś o hasło do tego artykułu). Nawet optymalizacja kosztów i sytuacji podatkowej nie uchroni przed tym problemem. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez SirTiger
Cześć, To może być prawdą lub nie, ale chciałbym jednak zrozumieć wspomniany mechanizm, zwłaszcza że zasadnicze pytanie (opodatkowanie kickbacków) można uogólnić także na inne produkty. Pozdrowienia

Napisany przez C. Andreas
Renta Riester of DWS ma swoje haczyki: 1.) Od chwili rozpoczęcia wypłaty renty zostanie pobrana jednorazowa kwota, aby zagwarantować podstawową rentę od 85. Podstawowa renta wynosiłaby przy 6%, na przykład 500 euro, która wtedy wchodzi w życie. Oznacza to, że jeśli gwarantowany odsetek spadnie (jak w przyszłym roku) do 1,75%, to będzie trzeba pobrać więcej kapitału, aby zagwarantować podstawową rentę. 2.) Jeśli oczekiwana długość życia w roku wypłaty (20xx) wzrośnie, to konieczne będzie również zwiększenie jednorazowej wypłaty dla podstawowej renty, ponieważ podstawą oferty jest tabela śmiertelności z 2004 roku, a stopa procentowa wynosi 2,25%. Oznacza to, że oczekiwana długość życia ludzi do roku 20xx zdecydowanie wzrośnie, co jest pewne jak Amen w kościele, a dane oferty są już teraz przestarzałe. Oznacza to, że DWS będzie musiała pobrać znacznie więcej pieniędzy, aby zagwarantować Państwu podstawową rentę. 3.) DWS zakłada, że Państwa kapitał będzie zarządzany liniowo z oprocentowaniem 5%. Podstawowa renta (np. 500 euro) zawsze zostanie wypłacona. Oznacza to, że otrzymują Państwo każdego miesiąca inną wypłatę, co najmniej podstawową rentę do 85 roku życia, a następnie zawsze podstawową rentę. 4.) Jeśli umrzesz w wieku 70 lat, jednorazowa wypłata dla podstawowej renty od 85 roku życia przepadnie. Myślę, że zbyt mocno zwracają Państwo uwagę na koszty i odczują Państwo rachunek w późniejszym wieku. Rozsądniejszym byłoby zdecydowanie większe zabezpieczenie emerytalne.

Napisany przez SirTiger
Cześć, dziękuję za artykuł. Byłoby dla mnie pomocne, gdybyś oprócz wyliczenia wad DWS RiesterRente premium miał także konstruktywną propozycję alternatywną ;-). Moje dotychczasowe doświadczenie mówi niestety, że wobec praktycznie każdego produktu finansowego ktoś zgłasza się i wylicza wszystkie wady. Dla mnie osobiście to nie jest zbyt pomocne. Pozostaje mi więc jak najlepiej, jako laik finansowy, dowiedzieć się, jak tylko mogę i podjąć decyzję na tej podstawie. Dlatego wybór padł na plan oszczędzania w funduszach. W każdym razie byłbym wdzięczny, gdyby znalazła się osoba, która mogłaby odpowiedzieć na moje pytanie wyjściowe. Dziękuję! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata