Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: pomoc w ubezpieczeniu samochodu

Napisany przez kerstin_09
Cześć,

Właśnie kupiłem swoje pierwsze auto i chcę wykupić ubezpieczenie samochodu.
Czy ktoś może doradzić, którego dostawcę najlepiej wybrać? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Czy warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie od szkód komunikacyjnych?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź!

Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Kerstin,

bezpośredniej rekomendacji tutaj nie chcę wyrazić.
Przy wyborze dostawcy warto skorzystać z internetu i porównać oferty. Jeśli jesteś nowym klientem, istnieje wiele dostawców oferujących specjalne warunki dla młodych ludzi. Jednakże należy zwrócić uwagę, że przy zmianie ubezpieczyciela te specjalne rabaty mogą nie być przenoszone. Należy również rozważyć, czy dla Ciebie ważne jest mieć przedstawiciela lokalnego, czy też jesteś skłonny skorzystać z czysto internetowego dostawcy.

Na temat ubezpieczenia komunikacyjnego często pisze się sprzeczne opinie.
Moim zdaniem zależy to od konkretnej sytuacji osobistej. Często twierdzi się, że przy starszych samochodach kasko nie jest już opłacalne. Ogólnie rzecz biorąc, to nie jest całkiem fałszywe. Ale szczególnie w przypadku młodych ludzi, nawet nieco starsze używane auta są często finansowane, a kwota kredytu w stosunku do dochodu stanowi obciążenie. Jeśli więc spowoduję wypadek z winy, stracę samochód i nadal będę musiał płacić za auto, którego już nie mam. Widzisz więc, ogólne stwierdzenia tutaj nie pomagają. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat, powinieneś najpierw opisać swoją sytuację osobistą. Wiek, klasa SF, rodzaj pojazdu, czy opłacony czy na kredyt itp.

pozdrowienia
Mike

Napisany przez agfinanzen
Cześć Kerstin! Gratulacje najpierw z okazji posiadania własnego samochodu! Jeśli chodzi o ubezpieczenie samochodu, tutaj jest dobry, przejrzysty kalkulator porównawczy, który może Ci pomóc. Wydawanie tu jednej rekomendacji, tak jak Mike, uważamy za niewłaściwe. Życzymy Ci bezawaryjnej jazdy Zespół Finansowy

Napisany przez Gerd
Cześć Mike Nie do końca masz rację w tym, co piszesz. Jeśli samochód ma zostać zastąpiony po wypadku, konieczne jest posiadanie ubezpieczenia komunikacyjnego typu full. Dla nowych kierowców może to jednak być bardzo drogie. W przypadku szkody wypłacana jest jednak tylko wartość rynkowa samochodu. W przypadku starych używanych samochodów może ona szybko zbliżyć się do zera. Nawet ubezpieczenie full nie pomoże. Aby zabezpieczyć wartość pojazdu w przypadku finansowania samochodu przez bank, którego wartość nie ma nic wspólnego z wartością rynkową, konieczne jest ubezpieczenie od niewypłacalności.

Napisany przez Mike Spezi
Ja Gerd, w przypadku samochodów o tej wartości masz oczywiście całkowitą rację.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez khuesser

cześć,

właśnie kupiłam mój pierwszy samochód i chcę wykupić ubezpieczenie samochodu.
czy ktoś może mi doradzić, którego dostawcę wybrać najlepiej? na co jeszcze należy zwrócić uwagę? czy warto też wykupić ubezpieczenie autocasco?

będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

serdeczne pozdrowienia

Cześć Kerstin,

porównanie ubezpieczeń zdecydowanie jest zalecane, ale jedną ze stron do tego już podlinkowałaś. Mój tip: Skorzystaj z różnych kalkulatorów porównawczych, ponieważ niektóre z nich oferują jedynie ograniczone porównania. Niektóre kalkulatory porównawcze są sponsorowane przez firmy, co sprawia, że ich ceny są prezentowane w lepszym świetle. W rezultacie po prostu niektóre tańsze propozycje ubezpieczeń w ogóle nie są wymienione.
Porównania w sieci są zazwyczaj bezpłatne, więc nie szkodzi skorzystać z pomocy kilku różnych stron.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata