Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy klient może żądać prowizji od ubezpieczenia?

Napisany przez ADMCI4
Przed wieloma laty pracowałem w banku oszczędnościowym i w trakcie mojego pobytu tam załatwiłem dwie ubezpieczenia. Ponieważ ów bank współpracował z firmą ubezpieczeniową, otrzymałem wtedy prowizję za te transakcje. Dlatego wiem, że prowizje są czasami bardzo wysokie. Jeśli teraz chcę ponownie ubezpieczyć się w zupełnie innych warunkach, czy mogę żądać od pośrednika przekazania mi prowizji lub przynajmniej części z niej? W końcu nie zarabia on nic, jeśli nie dokona takiej transakcji. Jak dotąd, o ile mi wiadomo, również uczestniczy w prowizji od bieżącego ubezpieczenia. Pozdrowienia, Franzl

Napisany przez Naseweis
Cześć Franzl, kiedyś w banku otrzymałeś premię za polecenie jako pracownik banku. Dzisiaj również istnieje możliwość pracy dla firm ubezpieczeniowych jako osoba polecająca, lub pośrednik dodatkowy (z wpisem w Izbie Przemysłowo-Handlowej). Jednakże tylko dla własnych umów otrzymuje się prowizje, gdy przynajmniej 4 umowy obce (z wyłączeniem ubezpieczeń samochodowych) zostały sfinalizowane. Naseweis

Napisany przez EasyD
Obok faktu, że pośrednik nie powinien w ogóle przekazywać swojej prowizji kupującemu, uważam to również za absolutnie nieuczciwe. ubezpieczenie powinno być zawierane wtedy, gdy istnieje potrzeba, a nie w celu zdobycia trochę pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata