Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy powinno się przechowywać sztabki złota w domu, bez korzystania z usług bankowych?

Napisany przez ADMCI4
Od miesiąca jesteśmy rodzicami chrzestnymi dziecka, które zostanie ochrzczone za kilka miesięcy. Jako prezent chrzcielny zastanawiamy się nad kupnem dziecku czegoś trwałego o stabilnej wartości. Mamy spontaniczny pomysł, aby podarować mu małą sztabkę złota, którą faktycznie może kiedyś zobaczyć. Jednak oznacza to konieczność przechowywania sztabki w domu, a nie w banku. Dlatego nasze pytanie brzmi: czy w ogóle jest to możliwe i jeśli tak, czy ma to sens? Złota Marysia

Re: Czy powinno się przechowywać sztabki złota w domu, bez korzystania z usług bankowych?

Napisany przez nadine.h
Nie widzę powodu, dla którego nie trzymać go w domu. W banku trzeba płacić za skrytkę. Dla małej sztabki złota prawdopodobnie wystarczy dobre schowek w domu. Tak naprawdę ten dobry kawałek nie traci na wartości.

Napisany przez ProperSoul
Pomysł jest bardzo dobry, goldmarie. Nie ma nic bardziej wartościowego niż złoto. Na moje chrzciny dostałem kiedyś książeczkę oszczędnościową, która była oprocentowana, ale zgromadzone pieniądze nie miały w momencie wypłaty takiej samej siły nabywczej, jak w momencie pierwszej inwestycji, pomimo że były oprocentowane. Również zmiana na euro miała w tym swoje znaczenie. Jak już powiedziałem: prezenty chrzestne zazwyczaj są przewidziane na okres dłuższy niż 15 lat (np. na prawo jazdy, skuter, samochód itp.). A kto wie, ile euro będzie warte za 15 lat, czy może już wtedy będziemy mieć rodzaj D-Mark 2. Słitki złota lub monety (np. Wiener Philharmoniker, panda, Maple Leaf itp.) są wartościowe same w sobie. Przechowywanie ich w domu nie powinno być problemem, jeśli chodzi o pojedynczą sztabkę lub monetę, ponieważ można je dobrze schować wszędzie. Pozdrowienia, p-soul

Napisany przez Solamoro
Twoje zdanie #ProperSoul jest również moje. W tej chwili nie ma nic lepszego niż złoto.

Napisany przez Offenseher
To prawda, złoto jest obecnie dobrą inwestycją wartościową... Co to znaczy obecnie, właściwie zawsze, o ile gospodarce nie idzie zbyt dobrze.
Pytanie, które mi się nasuwa, brzmi: ile chcecie wydać na prezent na chrzest, bo taki mały sztabka, jeśli takie w ogóle istnieją, nie mam pojęcia, już trochę kosztuje...
Takiego prezentu na chrzest też chciałbym kiedyś otrzymać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata