Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe

Napisany przez Brainbug
Witajcie, obecnie nurtuje mnie pytanie, co mam zrobić ze swoją umową oszczędnościową na budowę? Oto dane: Instytucja: Schwäbisch Hall Zawarta w październiku 2003 r. Tarif: Fuchs-Mindestens 40 Stopa oprocentowania oszczędności: 1% Skuteczna stopa oprocentowania pożyczki: 3,78% Spłata (jeśli jest wymagana): 6 promili Okres spłaty około 10 lat Kwota oszczędności na budowę 81 000 € Umowę podpisałem kiedyś nieco naiwnie. Były okresy, w których wpłacałem około 700€ miesięcznie, a potem bywały miesiące z 0 euro. (w zależności od sytuacji życiowej) Faktem jest, że w chwili obecnej wpłacono około 15 000€. Zastanawiam się, co teraz zrobić z tą umową. Obecnie widzę następujące opcje: a) Wypowiedzieć umowę b) Pozostawić ją i wpłacać miesięcznie c) wpłacić pozostałą kwotę jednorazowo i czekać, aż zostanie przyznana. następnie wykorzystać jako podstawę do finansowania lub wypłacić. Nie mogę jeszcze powiedzieć, czy chcę wykorzystać umowę do finansowania nieruchomości. Tylko mam wrażenie, że moje pieniądze teraz sobie tak bezczynnie stoją, a uwzględniając inflację, tracą, lub tracą na sile nabywczej. Byłbym wdzięczny za kilka wskazówek, ponieważ wkrótce chcę umówić się na spotkanie z moim doradcą i odpowiednio się przygotować. Dziękuję Jürgen

Napisany przez Empfehler
Cześć Brainbug, Pytanie brzmi: w jaki sposób obecnie mieszkasz? Czy wynajmujesz, czy mieszkasz bez długów? Jeśli szukasz bezpiecznego i przewidywalnego zakwaterowania, polecam ci zrezygnowanie z obecnego i wpłacenie kwoty do spółdzielni mieszkaniowej G. Już po 12 miesiącach będziesz miał dostęp do około 74 000 € lub po 39 miesiącach do 148 000 € na inwestycję w mieszkanie/Dom. I to wszystko bez długów i zobowiązań kredytowych. Możesz mieszkać lub wynajmować mieszkanie/Dom. Nie ponosisz ryzyka kredytowego, możesz zrezygnować w każdej chwili po 3 miesiącach. Otrzymasz swoją wpłatę z powrotem. Albo będziesz mieć stały dochód, porównywalny do renty. Skontaktuj się ze mną.

Napisany przez Brainbug
Mieszkam na wynajmie. Dziękuję za ofertę, ale na razie brzmi to dla mnie niepoważnie, i nie chciałbym inwestować moich pieniędzy w spółdzielnię mieszkaniową. Przyszła mi do głowy kolejna alternatywa. Podzielić istniejącą umowę, wtedy nie musiałbym wpłacać dodatkowych kwot. Może ktoś ma inną propozycję? Co zrobilibyście w opisanym przypadku? Dziękuję bardzo

Napisany przez C. Andreas
Rekomendujący pisze: Cześć Brainbug, Pytanie brzmi: Gdzie obecnie mieszkasz? Wynajmujesz czy posiadasz wolne od długów własne mieszkanie? Jeśli szukasz bezpiecznego i przewidywalnego zakwaterowania, polecam: zrezygnuj i wpłać kwotę do spółdzielni mieszkaniowej G. Po zaledwie 12 miesiącach będziesz miał około 74 000 € do dyspozycji, a po 39 miesiącach 148 000 € na inwestycję w mieszkanie/Dom. I to wszystko bez długów i zobowiązań kredytowych. Możesz sam korzystać z mieszkania/domu lub wynajmować je. Nie masz ryzyka kredytowego, możesz wypowiedzieć umowę w każdej chwili po 3 miesiącach. Otrzymasz zwrot swojej wpłaty. Albo masz stały dochód porównywalny do emerytury. Skontaktuj się ze mną.
mietkauf immobilie,haus,mietkauf to zazwyczaj legalne oszustwo

Szanowny Panie Brainburg, po pierwsze, naprawdę rodzi się pytanie: co planuje Pan w najbliższych latach? Jeśli ma Pan zamiar nabyć nieruchomość, to rozważenie kontynuacji umowy byłoby rozsądne, biorąc pod uwagę że Pan a. ma oprocentowanie kapitału w wysokości 3,5% (efektywność jest nieistotna, ponieważ AG już zapłacił) b. posiada piękne pożyczki podrzędne na swoje finansowanie. Oto jakie możliwości ma Pan do wyboru: 1. Natychmiastowa rezygnacja z dyskontem w wysokości 2,5% i natychmiastowa wypłata 2. Rezygnacja i wypłata w ciągu 6 miesięcy Ponieważ podpisał Pan BSS na 81.000, musiałby Pan wpłacić 40% = 32.400 euro. 3. Podział umowy na kwoty 37.000 i 44.000 euro sumy kredytowej, gdzie w umowie na 44.000 euro pozostaje 1 euro. 4. W umowie na 37.000 euro pozostaje 15.000 euro. 5. Pozostawienie ze środkami do następnego finansowania lub oczekiwanie na przydział i zaakceptowanie go. Po przyjęciu przydziału można wypłacić środki. Prawo do pożyczki pozostaje w mocy przez 2 lata, za zgodą Halla ewentualnie można je przedłużyć o kolejne 4 lata. Jeśli pożyczka nie będzie potrzebna 6. Podział i przyjęcie przydziału z zrzeczeniem się kredytu budowlanego oraz jednoczesne złożenie oświadczenia o premii lojalnościowej. Umowa obowiązuje teraz przez rok, a 1% oprocentowania jest wypłacane wstecznie, dzięki czemu umowa jest od początku zabezpieczona w 2% oprocentowania. https://www.mein-bauspar-vergleich.de...ch-hall-ag.pdf 7. Proszę sprawdzić przy ewentualnym późniejszym finansowaniu, czy wysoka (6 promili od sumy Bauspar) spłata pasuje do planu finansowania w przyszłości.

Napisany przez Brainbug
C. Andreas pisze: Szanowny Panie Brainburg, najpierw naprawdę pojawia się pytanie: Co planuje Pan zrobić w najbliższych latach? Jeśli ma Pan zamiar nabyć nieruchomość, warto rozważyć kontynuację umowy, ponieważ: a. ma Pan oprocentowanie kapitału obrotowego w wysokości 3,5% (efektywne oprocentowanie nie jest istotne, ponieważ AG już zapłacił) Czy mógłby Pan wyjaśnić bliżej, dlaczego efektywne oprocentowanie nie jest istotne? Trochę coś się gubię w tym temacie! b. ma Pan piękny kredyt podporządkowany dla swojego finansowania. Oto możliwości, jakie ma Pan do wyboru: 1. Natychmiastowa rezygnacja z dyskontem w wysokości 2,5% i natychmiastowa wypłata 2. Rezygnacja z dyskontem i wypłata za 6 miesięcy Ponieważ zawarł Pan BSS w wysokości 81 000 euro, musiałby Pan wpłacić 40% = 32 400 euro. Czy miałoby sens dokonanie jednorazowej wpłaty? Czyli przelać resztę około 17 000 euro za jednym razem!? 3. Podział umowy na kwoty 37 000 i 44 000 euro sumy kredytu budowlanego, przy czym w umowie 44 000 euro pozostaje 1 euro. 4. W umowie na 37 000 euro pozostaje 15 000 euro. 5. Albo pozostawienie do następnego finansowania lub oczekiwanie na przyznanie, a następnie zaakceptowanie. Po zaakceptowaniu przyznania można wypłacić nadwyżkę. Prawo do kredytu pozostaje w mocy przez 2 lata, na wniosek u Halla ewentualnie do 4 lat. Jak długo mogę pozostawić w pełni opłacony BSV? Czy istnieje określony termin, w którym muszę dokonać pobrania lub wypłaty kwoty (kredytu)? Jeśli kredyt nie będzie potrzebny 6. Podział i zaakceptowanie przyznania kredytu budowlanego z jednoczesnym zrzeczeniem się kredytu budowlanego i z równoczesnym złożeniem deklaracji programu lojalnościowego. Umowa zostaje teraz zawieszona na 1 rok, a 1% zostaje odroczona wstecz, dzięki czemu umowa zostaje z góry zakotwiczona z oprocentowaniem w wysokości 2%. Czy wówczas opłata za zawarcie umowy w wysokości 1% kwoty BSS również zostanie zwrócona? https://www.mein-bauspar-vergleich.de...ch-hall-ag.pdf 7. Proszę sprawdzić, czy w przypadku ewentualnego późniejszego finansowania wysoka (6 promili od sumy kredytu budowlanego) spłata pasuje do Pana planu finansowego na przyszłość. Jakie jest standardowe wskaźnik spłaty? W przypadku BSS obciążenie wynosiłoby około 480 euro. Na pewno należy dodać kolejny klocek do finansowania.
Serdecznie dziękuję za szczegółowe informacje. Mam jeszcze kilka pytań: Dziękuję Jürgen

a. ein Sollzins haben von 3,5% (efektywna stopa procentowa nie jest istotna, ponieważ AG został już zapłacony) Czy moglibyście wyjaśnić bliżej, dlaczego efektywna stopa procentowa nie jest istotna? Trochę się gubię! - jest oczywiście istotna, masz rację. Jednak nie jest już tak wysoka jak podano przy otwarciu, ponieważ opłaciłeś już opłatę za zamknięcie. Płacisz 3,5%. Ponieważ podpisałeś umowę BSS na 81 000 euro, musiałbyś wpłacić 40% = 32 400 euro. Czy opłacałoby się również jednorazowe wpłacenie? Czyli przelać pozostałe około 17 000 euro od razu!? - jeśli możesz sobie pozwolić na miesięczne obciążenie w wysokości 486 euro za kredyt w wysokości 48 600 euro, to tak. Umowa powinna być dość szybko gotowa do przydzielenia. Proszę zadzwoń wcześniej do Hall i zapytaj, jak długo trwałoby natychmiastowe spłacenie. 5. Albo zostawić do przyszłego finansowania albo poczekać do przydziału i wtedy zaakceptować. Po zaakceptowaniu przydziału możesz wypłacić nadwyżkę. Prawo do kredytu pozostaje w mocy przez 2 lata, ewentualnie można się starać o przedłużenie go do 4 lat w Hall. Jak długo mogę zostawić w pełni opłacony BSV? Czy istnieje termin, w którym muszę wypłacić lub odzyskać kwotę (kredyt)? - nie ma terminu na pozostawienie. Po zaakceptowaniu przydziału i wypłaceniu nadwyżki masz 2 lata, ewentualnie można się starać o przedłużenie na wniosek. 6. Przydział i zaakceptowanie z pominięciem kredytu budowlanego oraz jednoczesne złożenie oświadczenia o lojalności. Umowa jest teraz zawieszona na 1 rok i zostanie zrefundowana 1% odwrotnie, więc umowa jest z góry zakotwiczona na 2% oprocentowania. Czy opłata za zamknięcie z tamtego czasu w wysokości 1% BSS również jest refundowana? - Nie 7. Proszę sprawdzić przy ewentualnym późniejszym finansowaniu, czy wysoka (6 promili od sumy Bauspar) spłata pasuje do planu finansowego na przyszłość. Jaka jest zazwyczaj normalna kwota spłaty? W przypadku BSS obciążenie wynosiłoby około 480 euro. Na pewno trzeba byłoby dodać kolejny element do finansowania. - to zależy. Moim zdaniem sensowne jest spłacanie od 4 do 5% sumy BSS. Więcej możesz zawsze spłacić w ramach kredytu budowlanego.

Napisany przez Brainbug
Dziękuję. Twoje informacje mi pomogły. Prawdopodobnie wypełnię umowę, poczekam na alokację, wyjmę pieniądze i w razie potrzeby skorzystam z pożyczki w ciągu 2 lat. W ciągu tych 2 lat mogę nadal lokować pieniądze w celu uzyskania wyższych zysków. Mam jeszcze jedno pytanie. Co by się stało, gdybym wziął wpłacone pieniądze i je wydał. Czy mimo to w ciągu 2 lat mogę liczyć na pożyczkę? Dziękuję bardzo

Tak, to działa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata