Re: Finansowanie budowy za pomocą wczesnej pożyczki budowlanej ustalonej w ramach umowy syndycyjnej.
Napisany przez Fragezeichen -
- ndz lip 31, 2011 4:01 pm
Cześć,
dla sfinansowania działki potrzebujemy 70 000 EUR. Chcielibyśmy teren kupić teraz, spłacać go w ciągu 5 lat, a następnie rozpocząć budowę domu. Naszym celem jest miesięczna rata w wysokości 800 EUR oraz coroczna dodatkowa spłata w wysokości około 10%.
Dzisiaj byliśmy u doradcy finansowego i po rozmowie mieliśmy większe pytające się znak w głowach niż wcześniej... (to właściwie nie jest dobry znak).
doradca zaproponował nam sfinansowanie poprzez umowę oszczędnościowo-budowlaną. Pomimo kilkukrotnego pytania nie zrozumiałem, jak ma działać ta konstrukcja. W związku z tym postanowiłem poszukać informacji w internecie. Niestety, z mizernym skutkiem...
Mielibyśmy otrzymać kredyt budowlany w wysokości 70 000 EUR już teraz i opłacać go przez umowę oszczędnościowo-budowlaną. Czy rzeczywiście musielibyśmy płacić od razu od tej całej kwoty 70 000 EUR odsetki, czy nie? Przy stopie procentowej 2,95% byłoby to 2065 EUR rocznie. Po odliczeniu odsetek moglibyśmy oszczędzić 627 EUR, aby nie przekroczyć naszej miesięcznej pożądanej raty w wysokości 800 EUR. Po 5 latach mielibyśmy saldo z umowy oszczędnościowej w wysokości 37 675 EUR. (Aktualnie nie uwzględniam odsetek od oszczędności. 0,4% to niewiele.) Pozostałoby zadłużenie w wysokości 32 325 EUR! Jeśli dodatkowo co roku oszczędzalibyśmy dodatkowo 10% kwoty kredytu, pozostałoby tylko 4 325 EUR. Jest to do ogarnięcia...
Ale:
Czy umowa oszczędnościowo-budowlana jest gwarantowana jako gotowa po 5 latach? Na pewno chcemy wtedy budować, czyli potrzebujemy pieniędzy.
I: Płacę znacznie więcej odsetek niż w przypadku zwykłego kredytu ratalnego. Nasza najlepsza oferta to oprocentowanie efektywne w wysokości 3,78%. W ciągu 5 lat zapłacilibyśmy około 7 400 EUR odsetek. To prawie różnica 3000 EUR.
Czy umowa oszczędnościowo-budowlana jest naprawdę gorszą alternatywą, czy popełniłem błąd myślowy?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrowienia
Pytajnik