Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy można korzystać z bankomatu każdej banku za pomocą karty debetowej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, ostatnio gdzieś przeczytałem, że istnieją różne firmy zarządzające bankomatami. Wygląda na to, że zawsze kilka banków współpracuje z konkretną firmą zarządzającą bankomatami. Choć mi się to jeszcze nie zdarzyło, czy teoretycznie możliwe jest, że nie można podjąć gotówki z każdego bankomatu za pomocą każdej karty EC? Czy przynależność do określonego systemu bankomatów ma konsekwencje tylko w kontekście opłat pobieranych podczas wypłaty? Byłoby to dla mnie bardzo dziwne, gdybym nagle nie mógł pobrać gotówki z bankomatu, ponieważ nie mam odpowiedniej karty EC. Pozdrawiam, Alexej

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, z Twoją kartą EC możesz wypłacać gotówkę z KAŻDEGO bankomatu, w którym znajdziesz znak EC / Girocard, dodatkowo musi być tam również znak Maestro lub VPay (w zależności od tego, co jest wydrukowane na Twojej karcie). Oczywiście wypłaty są bezpłatne tylko w przypadku korzystania z tego samego banku lub konsorcjum banków... w innym przypadku naliczane są opłaty. Pozdrawiam, esco

Napisany przez Doso
W Niemczech główne sieci bankowe to: VR-Netz: Volksbanken/Raiffeisenbanken, banki spółdzielcze - około 19 000 bankomatów Sparkassen - około 25 000 bankomatów Cash Group - Commerzbank, Deutsche Bank, UniCredit, Postbank oraz ich filie jak Comdirect, DAB i noris bank - około 9 000 bankomatów Cash Pool - mniejsze banki, Sparda, Targobank, Santander itp., około 2000/3000 bankomatów Poza tym jest jeszcze ING-Diba, która ma około 1300 bankomatów, gdzie klienci Degussa/Reisebank mogą korzystać z preferencyjnych wypłat. Można wypłacać pieniądze we wszystkich miejscach za pomocą karty EC, ale bez opłat praktycznie tylko w ramach własnej sieci. Poza nią może być drogo.

Napisany przez frau_bauer
To faktycznie byłoby dziwne, gdyby można było wypłacić pieniądze tylko z bankomatów, których kartę się ma. Ale uważam również, że niektóre banki (np. Sparkasse) pobierają naprawdę wysokie opłaty, nawet jeśli chcesz wypłacić niewielką kwotę z bankomatu z innej sieci.

Napisany przez 2Escorpio

To byłby naprawdę dziwny scenariusz, gdyby można było wypłacić jedynie pieniądze z bankomatu posiadając kartę. Uważam jednak, że niektóre banki (np. Sparkasse) pobierają zbyt wysokie opłaty, nawet jeśli chcesz wypłacić niewielką kwotę z bankomatu innego banku.

Dlaczego? Przecież to ten sam wysiłek, po prostu kwota jest niższa... gdybym wysłał cię do sklepu po sałatkę ziemniaczaną, to też prawie żadnej różnicy by nie było, gdybyś przyniósł dwie.

Napisany przez Giroboy
Od początku 2012 roku opłaty muszą być wyświetlane na automacie PRZED wypłatą. Uważam, że jest to bardzo przyjazne dla konsumentów. Prywatne banki są dość umiarkowane (poniżej 3 euro), podczas gdy wiele kas oszczędnościowych pobiera tu wysokie opłaty. To jest po prostu Twoja decyzja, czy przerwać transakcję i sprawdzić gdzie indziej.

Jako klient CashGroup mam szczęście, że w niektórych supermarketach przy zakupach powyżej 20 euro mogę dokonać darmowej wypłaty do 200 euro. To samo dotyczy niektórych stacji benzynowych Shell. Nawet nie muszę tankować ani niczego kupować.

Napisany przez 2Escorpio

1. Od początku 2012 roku opłaty muszą być wyświetlane na automatach PRZED wypłatą. Uważam to za bardzo przyjazne dla konsumentów. Banki komercyjne są tutaj dość umiarkowane (poniżej 3 euro), podczas gdy wiele społdzielczych banków tutaj mocno uderza. To zależy od Ciebie, czy przerywasz transakcję i szukasz gdzie indziej.

2. Jako klient CashGroup mam szczęście, że w niektórych supermarketach przy zakupach o wartości 20 EUR mogę wykonać bezpłatną wypłatę do 200 EUR. Tak samo jest w niektórych stacjach Shell. Nawet nie muszę tankować ani nic kupować.

1. Tylko w Niemczech

2. Nie tylko jako klient Cash Group... W np. w marketach Rewe można to zrobić z każdą kartą debetową.

Napisany przez juergenloe
Od wartości zakupów w wysokości 20 € możesz to zrobić także w sklepie Penny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata