Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy można żądać w każdym przedsiębiorstwie wypłaty wynagrodzenia za miesiąc?

Napisany przez ADMCI4
Do pół roku temu pracowałem w dużej firmie, gdzie było normalne otrzymywanie pełnego rozliczenia płac raz w miesiącu. Od kiedy jestem zatrudniony w małym przedsiębiorstwie, dostałem tylko dwie wypłaty, a w nich brakowało niektórych istotnych danych. Na moje zapytanie powiedziano mi, że pod koniec roku otrzymam pełne rozliczenie ze wszystkimi szczegółami. To jednak nie wystarcza, ponieważ potrzebuję także okresowego przeglądu. Czy mam prawo do regularnego miesięcznego rozliczenia płac od pracodawcy? Miłej niedzieli Compifreak

Re: Czy można żądać w każdym przedsiębiorstwie wypłaty wynagrodzenia za miesiąc?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, pracodawca jest zobowiązany do rozliczania wynagrodzeń zgodnie z §108 ordynacji handlowej. Co do istotnych danych, są one dokładnie uregulowane w prawie. Oto 2 linki dotyczące tematu:

GewO - Einzelnorm
Entgeltabrechnung ? Wikipedia

Aha, narzekaj po okresie próbnym. W przeciwnym razie być może w ogóle nie otrzymasz rozliczenia... ;-) Również Rada Zakładowa może pomóc, o ile istnieje.

Napisany przez Beanz
Mniejsi pracodawcy często nie dysponują zautomatyzowanym działem do obsługi płac. Czasami jest to po prostu trochę chaotycznie zorganizowane, co skutkuje dłuższym oczekiwaniem na wypłaty lub ich nieregularnym otrzymywaniem. Może to być irytujące, ale małe firmy mają swoje zalety w innych obszarach. Zalecałbym przeprowadzenie przyjaznej rozmowy po ustabilizowaniu się we własnym miejscu pracy, najlepiej przy kawie lub podczas krótkiego spotkania.

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli mniejszy pracodawca również lekceważy swoje obowiązki wynikające z umowy o pracę, to można podchodzić do tego z dystansem. Też tak uważam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata