Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe przedstawienie finansowania budowy?

Napisany przez maestro6789
Cześć,

nasza mała rodzina (czyli moja żona, nasz syn i ja) chcemy zbudować nowy Dom marzeń i jesteśmy już bardzo konkretne w planowaniu.

Mamy świetnego architekta, znaleźliśmy idealną dla nas działkę (choć jeszcze jej nie kupiliśmy) i projekty architekta idealnie do nas pasują.

Nasz architekt udostępnił nam dokumentację dla banku, czyli kosztorys, projekty, obliczenia kubatury itp.

Dotychczas wszystko było świetnie, byliśmy bardzo entuzjastyczni, ale teraz mamy pewne wątpliwości, ponieważ chodzi o ogromną kwotę pieniędzy i teraz dochodzi do nas, że staje się to poważne. Zastanawiamy się oczywiście, czy nasze finansowanie jest naprawdę wykonalne, jak dotychczas szacowaliśmy, ponieważ wskaźnik obciążenia jest bardzo wysoki. Jeśli bank uwzględniłby kredyt KFW, wyniósłby on około 86%! Bez znajomości dodatkowej marży bezpieczeństwa banku.

Oto nasze dane:
- koszty budowy wraz z kosztami dodatkowymi i działką - 337 tys. EUR,
- suma kredytu - około 287 tys. EUR,
- wkład własny - około 55 tys. EUR,
- miesięczny dochód domowy z pracy nielatwej - około 6 600 EUR,
- planowane użycie programu KFW 124 (Własność mieszkaniowa) - 75 tys. EUR.

Chcemy skorzystać z klasycznego kredytu ratalnego, z miesięczną ratą około 1 500 EUR, co odpowiada około 2,5 - 2,75% spłaty.

Nie mamy innych zobowiązań kredytowych, a w rejestrze dłużników mamy czyste konto, ale mimo to czujemy się niepewnie, czy nasze finansowanie jest możliwe do zrealizowania.

Dziękujemy z góry za wyczerpującą opinię.

***przesuń***

Napisany przez Torian
Cześć maestro6789,

między wszystkimi Zarabiamy 3 300 zł/miesiąc i chcemy pożyczyć 200 000 twój post Zarabiamy ~6 600 zł / miesiąc i się nie odważamy naprawdę mnie rozśmiesza.

Nie chcę cię denerwować, doskonale rozumiem twoje uczucia, planujemy obecnie w podobnym zakresie (trochę drożej, ale więcej własnego kapitału, więc pożyczka jest trochę mniejsza), ale zarabiamy już nieco mniej. Podobne uczucia skłaniają mnie również do przeglądania różnych forów.

Nikt nie jest w stanie przewidzieć, co będzie za 10 lat (utrata pracy, rozwód, alkoholizm, buhu). W przypadku niższego wynagrodzenia zalecałbym prowadzenie przez x miesięcy budżetu domowego, aby zorientować się, ile faktycznie wydajecie i na jakie wydatki możecie zrezygnować, oraz jak jest podzielone wasze wynagrodzenie (jeśli główny zarabiający zrezygnuje, czy mniej zarabiający będzie w stanie spłacić ratę?). Można też sprawdzić wyciągi bankowe z ostatnich 2 miesięcy, aby zobaczyć, na co wydajecie pieniądze. Ale przy tak wysokim wynagrodzeniu, którego niejeden tu może pozazdrościć, byłoby naprawdę szkoda, gdybyście nie odważyli się zainwestować w budowę.
Jeśli szukasz pewności, bierz pożyczkę, przy której będziesz mógł zmienić ratę spłaty co najmniej jeden raz za darmo, w razie problemów możecie obniżyć ratę do 1%. Zabezpieczcie sobie bardzo niskie obecnie stopy procentowe na 15 lat i umówcie się na prawo do dodatkowej spłaty w wysokości 10%, dużo dodatkowo spłacajcie w pierwszych latach, wtedy po pewnym czasie możliwe, że wystarczy wynagrodzenie mniej zarabiającego do spłacenia pozostałej kwoty kredytu. (niektóre kredyty KFW nie mogą być dodatkowo spłacane)

Dasz radę! - nie bądź taki przewrażliwiony

Pozdrowienia
Torian

PS: Nie sprawdziłem teraz, czy 1500 € na ok. 2,5% spłaty wystarczą (nie znam warunków KFW), ale moi znajomi zarabiają ok. 5000 zł/miesiąc i płacą ok. 1600 zł/miesiąc, więc nawet jeśli rata byłaby nieco wyższa, nie powinno to być naprawdę problemem.

PPS: Niektóre banki oferują rabaty dla szybkich spłacających jak wy

Cześć Torian,

Dziękuję za Twój feedback.

Masz rację, zarabiamy całkiem nieźle, ale gdzieś musi padać deszcz. To sprawia, że bardziej się zastanawiam nad takim planowaniem finansowym.
Mimo że zarabiam całkiem nieźle, uważam, że kwoty, którymi rzuca się przy kredycie hipotecznym, są po prostu obłąkane. Nawet lepsza pensja nic tutaj nie zmienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata