Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mam kontynuować grę w LV?

Napisany przez Intrepid
Cześć,

mam polisę inwestycyjną w Stuttgarter Versicherung, która wypłaci 44000,00 EUR w dniu 30.09.11.

Ponieważ zazwyczaj polisa obowiązuje do 2028 roku, mam opcję kontynuacji ubezpieczenia z roku na rok, płacąc około 1000,00 EUR, a otrzymując w tym czasie, jednakże niegwarantowane, około 2000,00 EUR odsetek.

Co sądzicie, drodzy Forumowicze? Kontynuować czy nie? Czy moje pieniądze są bezpieczne w Stuttgarter?

O ile mi wiadomo, pieniądze nie podlegają funduszowi gwarantowania depozytów, więc jeśli Stuttgarter zbankrutuje, to pieniądze również znikną, prawda?

Inwestycja gdzieś indziej w oprocentowaniu 2% byłaby znacznie gorsza.

Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi pomóc, jak postąpić teraz właściwie.

Z pozdrowieniami,

Intrepid

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Ubezpieczenia nie upadają tak szybko jak banki. Jednak Twoje obawy są uzasadnione ze względu na wiele niemal bankructw państw.

Należy także wziąć pod uwagę ryzyko inflacji i możliwość załamania euro pod kątem bezpieczeństwa. Na przykład klasyczne polisy na życie mają wysokie ryzyko inflacji podobne do książeczki oszczędnościowej.

Inwestowanie w fundusz inwestycyjny, który inwestuje w aktywa rzeczowe, zapewnia zabezpieczenie przed niewypłacalnością oraz przed inflacją.

Niestety będziesz musiał także zmierzyć się z większymi wahaniem wartości.

Aby ustalić, co jest dla Ciebie najlepsze, trzeba znać Twój wiek i na jakim celu bazuje saldo Twojej polisy na życie oraz do czego miało służyć oszczędzanie (na emeryturę itp.).

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Intrepid
Cześć,

mam 47 lat i nie potrzebuję pieniędzy.

Ponieważ w czasie kryzysu finansowego bardzo ucierpiałem na funduszach, w tej chwili na szczęście nie mam żadnych i nie wiem, czy powinienem ponownie w nie zainwestować!

Wszystko jest teraz takie niepewne, a giełda dokładnie to pokazuje.

Pozdrowienia

Intepid

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Masz całkowitą rację. Wszystko dość niepewne...
Można by powiedzieć: cierpienie inwestora.

Ale nie masz wielu innych możliwości. Mamy albo inwestycje oprocentowane (gotówkowe) i/lub nieruchomości.

Obecny kryzys oczywiście niesie ryzyko dla wejścia, ale także szansę. Termin „działanie antycykliczne”, albo lepiej: tylko martwe ryby pływają z prądem. Dlatego teraz jest zdecydowanie doskonały czas, aby zastanowić się nad wejściem.

W zakupach tkwi zysk. Kupuj tanio i sprzedawaj drogo. W zasadzie bardzo proste.

Ale dobrze, że już się sparzyłeś z funduszami...
Może po prostu zostaw ten LV. Prawdopodobnie jest on również zwolniony z podatku. Pamiętaj, że klasyczne ubezpieczenia na życie w ponad 90% inwestują w papiery dłużne EUR - niebezpieczne.

Lepszej księgi oszczędnościowej prawdopodobnie nie znajdziesz. Umowy oszczędnościowe z budowaniem kapitału o oprocentowaniu 4% to byłaby alternatywa.

Osobiście teraz raczej polecałbym Fundusze inwestycyjne.

Pozdrowienia,
Alexander Irmscher

Napisany przez ADMCI4
Stuttgarter to jedno z najbardziej solidnych towarzystw ubezpieczeniowych na rynku, posiadające wskaźnik płynności finansowej dobrze powyżej 200% (w skrócie: na ile procent firma ubezpieczeniowa jest w stanie wypełnić swoje zobowiązania umowne) i jedną z najwyższych stóp zwrotu netto na rynku. Niemieckie towarzystwa ubezpieczeniowe podlegają systemowi ochrony awaryjnej Protektor, chociaż nie są objęte funduszem gwarancyjnym dla depozytów. Moim zdaniem ten poziom bezpieczeństwa jest wyższy niż fundusz gwarancyjny dla depozytów, który ma ustalone limity ochrony. Ponieważ umowa prawdopodobnie ma już kilkadziesiąt lat, stopa oprocentowania gwarantowana prawdopodobnie wynosi ponad 3%? Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że obecnie jedynym ryzykiem jest inflacja lub kryzys szkolny. Jeśli planuje Pan/i inwestować swoje pieniądze na dłuższy termin (5 lat lub dłużej), zdecydowanie zalecam inwestycje w aktywa rzeczowe, aby uniknąć toksycznych obligacji państwowych, z których w tej chwili składa się znaczna część klasycznej polisy ubezpieczeniowej na życie (niemal 90% obecnie inwestuje się w obligacje o stałym oprocentowaniu, z których około jednej trzeciej to obligacje państwowe). Jeśli jednak nie jest Pan/i pewny co zrobić z pieniędzmi, pozostaw je w polisie i na bieżąco monitoruj swoje decyzje co roku. Jeśli giełdy nadal będą tak mocno spadać, zawsze jeszcze można inwestować część pieniędzy. Jednakże, biorąc pod uwagę przeszłe doświadczenia, w obecnej sytuacji nigdy bym tego nie zalecał.
Oprocentowanie wyższe i gwarantowane niż w polisie na życie, gdzie już od dawna opłata za wykup została uregulowana, obecnie trudno będzie znaleźć. Ponadto, może Pan/i nie musieć już płacić rocznej składki w wysokości 1000 euro, jeśli nie chce. Kapitał będzie się dalej oprocentowywać. Ze względu na wiek polisa na życie powinna być również zwolniona z podatku, więc zaoszczędzi Pan/i również 25% podatku od zysków, jaki przypadłby na każdy euro zarobku (np. od oprocentowania, obligacji budowlanych, funduszy akcyjnych itp.; nie będę tutaj zagłębiać się w szczegóły dotyczące niższej stawki podatkowej, Solidarności itp.).
Pozdrowienia, Mirko Kaluza

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata