Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy w ostatnich latach doszło do zmian w programie emerytalnym Riester-Rente?

Napisany przez ADMCI4
Moją umowę emerytalną Riester zawarłem kilka lat temu, gdy model ten pojawił się na rynku. Jak w przypadku wszystkich spraw finansowych, mogę sobie wyobrazić, że wiele rzeczy zmienia się w miarę upływu czasu na korzyść ubezpieczonego. Niestety, nie zawsze jest się informowanym przez firmy ubezpieczeniowe o takich zmianach. Szczególnie, jeśli mogą one oznaczać straty dla ubezpieczyciela. Byłoby interesujące dowiedzieć się, czy w dziedzinie emerytur Riester w ostatnim czasie nastąpiły jakieś zmiany, które mogłyby przynieść mi korzyść. Może w tym forum znajdą się informacje na ten temat. ThomasD.

Re: Czy w ostatnich latach doszło do zmian w programie emerytalnym Riester-Rente?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Thomasie D, Tak, były pewne zmiany dotyczące Riestern. Na przykład: 2006: Wprowadzenie taryf uniseksowych w ubezpieczeniach emerytalnych w ramach systemu Riester, co ma negatywny wpływ na oszczędzających mężczyzn (dotyczy tylko nowych umów, nie dotyczy ubezpieczonych). Pojawiły się nowe tabele śmiertelności, które również mają negatywny wpływ na nowe ubezpieczenia emerytalne. Środki pomocowe zostały zwiększone. Na przykład dostępne jest 300 euro na każde dziecko urodzone po 2008 roku. Ponadto, aby otrzymać pełny bonus, trzeba oszczędzać co najmniej 4% od wynagrodzenia brutto (lub co najmniej 60 euro rocznie). W rezultacie musisz tylko sprawdzić, czy oszczędzasz co najmniej 4% od wynagrodzenia brutto. doradca podatkowy lub agent ubezpieczeniowy mogą udzielić Ci bardziej szczegółowych informacji na miejscu. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata