- śr sie 10, 2011 10:01 pm
Cześć Gobi,
najpierw przykład, dlaczego wiele ubezpieczeń dzisiaj oferuje taki system powiązania z warsztatami.
Kilka lat temu miałem kolizję z dzikim zwierzęciem moim pojazdem.
Ponieważ pracuję dla firmy ubezpieczeniowej,
zleciłem ekspertowi z Dekry sporządzenie opinii o moim pojeździe.
Dodatkowo poprosiłem warsztat o przygotowanie kosztorysu naprawy.
Według kosztorysu naprawa mojego pojazdu miała wynosić 4200 marek niemieckich. Opinia wyceniła koszt na 5900 marek niemieckich.
Po zleceniu naprawy warsztatowi, wieczorem dzwonił do mnie właściciel warsztatu samochodowego i prosił o przekazanie mu opinii. W zamian miałem otrzymać komplet opon z felgami.
A teraz o korzyściach związanych z powiązaniem z warsztatami w niemieckich firmach ubezpieczeniowych:
Dotyczy to wszystkich szkód częściowych i pełnych ubezpieczeń komunikacyjnych w Niemczech.
Po wypadku samochód zostaje zabrany;
Podczas naprawy dostępny jest darmowy mały samochód zastępczy;
Po naprawie oczyszczony pojazd zostaje dostarczony z powrotem;
6-letnia gwarancja na wykonane naprawy;
Naprawa odbywa się zgodnie z zaleceniami producenta i wyłącznie z oryginalnymi częściami. Gwarancja producenta pozostaje nienaruszona.
Dodatkowo przysługuje zniżka na składkę.
.......................
Przykład z niedawnej historii:
Klient jechał swoim autem na wakacje (Bawaria).
Około 300 km od domu, miał kolizję z dzikim zwierzęciem - wieczorem około 21:30.
Telefon do ubezpieczyciela - 45 minut później holownik był na miejscu. Miał ze sobą samochód zastępczy.
Klient mógł kontynuować podróż na wakacje.
Około 10 dni później jego samochód został dostarczony do domu, a samochód zastępczy odebrany.
Pozdrowienia
Naseweis