Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak trwale zainwestować pieniądze, ale gdzie i jak?

Napisany przez scarry
Cześć wszystkim,

Napisał Tobi o następującym problemie:

Obecnie mam dług związany z Bafögem w wysokości około 3700 euro i planowałem spłacić go w ciągu najbliższych dni. Niestety, spłata tej bezodsetkowej obligacji państwowej jest możliwa dopiero po określonym terminie, czyli 5 lat po zakończeniu maksymalnego okresu wsparcia, w moim przypadku w sierpniu 2016 roku. Jeśli będę miał tę kwotę dostępną za 5 lat i nie będę korzystał z rat, udzieli mi się rabatu w wysokości 16%. Pozostały do spłaty dług wyniósłby wtedy około 3100 euro. Chciałbym zatem zainwestować taką kwotę, aby w sierpniu 2016 roku mieć dokładnie 3100 euro do dyspozycji. Chciałbym, aby ta inwestycja była jak najmniej ryzykowna, i nie mam żadnego zamiaru korzystać z tych pieniędzy przez te prawie 5 lat. Niestety nie mam zielonego pojęcia o inwestycjach. Jedyne, co oferuje mi moje bank (Sparkasse) to 1,95% oprocentowania, co wydaje mi się dość mało. Byłbym bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Z poważaniem,
Tobi

Napisany przez agfinanzen
Cześć Tobi!

Po pierwsze: Mądra decyzja, którą podjąłeś! Zbyt wielu ludzi zostawia swoje pieniądze na koncie bieżącym, co naprawdę nie ma sensu..
Może spojrzysz na nasz przewodnik dotyczący lokat terminowych, może ci pomoże. Być może dla ciebie wchodzi też w grę obligacja oszczędnościowa?!

W razie dalszych pytań, śmiało się do nas zwróć.

Życzymy ci udanej przyszłości!
AG Finanzen

Napisany przez EuroPaule
Hej,

w zasadzie mamy obecnie problem, że bezpieczne inwestycje często przynoszą mniej niż stopa inflacji (obecnie około 2,4%).
Ale to w sumie dla Ciebie nieistotne, ponieważ spłata kredytu nie staje się droższa z powodu inflacji.

Obecnie stopy procentowe są bardzo niskie w porównaniu z historycznymi danymi. Wiele wskazuje na to, że w ciągu najbliższych pięciu lat raczej wzrosną, niż będą dalej spadać. Oczywiście nie wiadomo, o ile wzrosną, ponieważ zależy to między innymi od inflacji.
Oznacza to, że nie ma sensu obecnie zakładać inwestycji na pięć lat.
Jeśli nie zależy Ci tak bardzo na całkowitym zwrocie z inwestycji i po prostu chcesz mieć pewność, możesz zakupić obligację dyskontową, która zostanie spłacona w określonym terminie. Na przykład obligacje skarbu państwa typu B. (www.bundeswertpapiere.de). Także tutaj obecnie stopa zwrotu jest niska. Za to jest to bezpieczne i przewidywalne.

Odnośnie listów inwestycyjnych polecam ten artykuł.

Największy zysk przy wysokim bezpieczeństwie prawdopodobnie osiągniesz, jeśli będziesz prowadzić targowanie się o lokaty terminowe. Zawsze przeszukuj strony porównawcze, takie jak ta: Porównanie lokat terminowych, konto oszczędnościowe - Doradztwo finansowe FMH Maxa Herbst po najnowsze oferty i być gotowym do zmiany.
To jednak sporo pracy przy stosunkowo niewielkim zysku... . I oczywiście mała przewidywalność.

Pozdrowienia Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata