Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy zmienia się wysokość składki pracodawcy do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Na razie jestem ubezpieczony w publicznej kasie ubezpieczeń zdrowotnych, Pronova.
Jednakże jest prawdopodobne, że w przyszłym roku moje dochody brutto przekroczą granicę podstawy składki i będę musiał zdecydować, czy pozostać dobrowolnie w Pronova czy przejść do prywatnej kasy chorych.
Interesuje mnie, czy w przypadku przejścia do prywatnej kasy pracodawczą składka pozostanie taka sama, czy też zmieni się, jeśli ogólnie zmienią się stawki składki.
Kto mógłby udzielić mi informacji, abym mógł lepiej przygotować moją decyzję?
Pozdrowienia
Lemuri

Re: Czy zmienia się wysokość składki pracodawcy do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Naseweis
Maksymalny dodatek pracodawcy do ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego wynosi 271,01 zł
Maksymalny dodatek pracodawcy do ubezpieczenia emerytalno-rentowego (ubezpieczenia opieki) wynosi 36,20 zł
Ale nie więcej niż 50% rzeczywistej składki.
Te kwoty obowiązują w 2011 roku - mogą się oczywiście zmienić w 2012 roku.
Pozdrowienia, Naseweis
PS: Musisz jednak przekroczyć limit rocznych zarobków, a nie limit podstawy wymiaru składek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata