Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zakupu domu.

Napisany przez Knirps99
Cześć! Z zainteresowaniem trafiłem na to forum i mam nadzieję, że ktoś może mi udzielić kilku wskazówek. Kilka dni temu sporządziłem umowę przedwstępną na korzystny obiekt (domek wiejski) i ku mojemu zdziwieniu (doradca sugerował, że nie powinno być żadnego problemu), bank ostatecznie nie udzielił mi zgody ze względu na przekroczenie granicy zabezpieczenia hipotecznego przez prace/ koszty remontu, co wg nich jest zbyt ryzykowne, zwłaszcza że byłbym nowym klientem. Najpierw przedstawiają mi bardzo kuszącą ofertę, a potem jednak stawiają veto... Jednak teraz sprawa jest ponownie rozpatrywana... Ale szczerze mówiąc, teraz tracę grunt pod nogami! Chodzi tu o niskie miesięczne raty odsetkowe i kapitałowe, które nie przekraczają obecnej czynszu. Moja historia kredytowa w Biurze Informacji Kredytowej jest czysta. Moje pytanie teraz brzmi, czy mogę zwrócić się również do innych banków, czy też decyzja będzie odzwierciedlona w Biurze Informacji Kredytowej i nie będę mieć już szans... Czy jeśli zwrócę się do innego banku o kredyt, czy wówczas będzie to kolejna pozycja w mojej historii kredytowej? Niestety, sprawa jest bardzo pilna, bo już w środę jest termin u notariusza... Czy ktoś może udzielić mi szybkiej odpowiedzi? Będę wdzięczny! Z góry dziękuję!

Napisany przez Knirps99
Czy ktoś może podać mi jakąś wskazówkę, jak najlepiej postępować teraz? Ach, kwota wynosi 70t all in, czyli wliczając opłaty dodatkowe i remont, więc nie jest to naprawdę dużo...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Knirps99, jeśli zapytasz o finansowanie poprzez jednego z dużych pośredników finansowych, będzie porównanych aż do 120 banków, bez sprawdzania w bazie Schufa! Dodatkowo, doświadczony pracownik jest w stanie dokładnie ocenić, czy finansowanie jest możliwe i pod jakimi warunkami! W Państwa przypadku wybierana jest bank, który w 100% uwzględnia prace modernizacyjne i remontowe jako zwiększające wartość. Ten bank jest określany również przez pośrednika finansowego, prawie wszystkie duże banki hipoteczne mają takie dodatkowe usługi! Dlatego w przypadku finansowania zakupu nieruchomości razem z kosztami remontu i modernizacji, nadal osiągnęliby Państwo 100%. Kapitał własny na pewno poprawiłby sytuację, ale podstawa zawsze pozostaje taka sama: zakup plus remont i modernizacja = 100%, następnie kwota ta jest zestawiana z potrzebnym finansowaniem, aby określić wskaźnik obciążenia, który z kolei jest kluczowy dla ustalenia warunków finansowania! Jeśli dodatkowe prace nie są wyceniane na 100% jako zwiększające wartość, to pogorszą one wskaźnik obciążenia. Jeśli posiada się jedynie koszty poboczne jako kapitał własny, to wskaźnik obciążenia na skutek remontu i modernizacji przekroczy 100% (ponieważ te prace nie są wyceniane na 100% jako zwiększające wartość), co sprawi, że wszystkie dobre i tanie banki hipoteczne (które nie akceptują reguły 100%) wycofają się, ponieważ finansują jedynie do 100%. Jak już wspomniałem, aktualnie wszystkie top 5 banków akceptują remont i modernizację w 100% jako zwiększające wartość, więc nie ma ryzyka przekroczenia 100%, jeśli kapitał własny stanowią jedynie koszty poboczne! Rozwiązaniem może być także tzw. kredyt subordynowany, który obecnie dostarcza renomowany wielki niemiecki bank do kwoty 30 000 euro w wysokości 3,99% bez wpisu hipotecznego! kredyt subordynowany może albo w ogóle umożliwić mi finansowanie, ponieważ pierwszy bank musiałby finansować jedynie resztę, która byłaby poniżej 100%, oraz/lub poprawić wskaźnik obciążenia, co spowodowałoby znacznie lepsze warunki dla pierwszego kredytu!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata