Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zakup niemieckich obligacji skarbowych

Napisany przez Hans Kohl
Cześć wszystkim, Mam około 30 lat i mam majątek wart około 200 000 EUR. Teraz szukam bezpiecznej inwestycji. Na wstępie: Ponieważ miałem bardzo złe doświadczenia z inwestycjami, do których zachęcał mnie w przeszłości mój bank - pieniądze były raczej mniej warte, często nawet znacznie :eek: -, chciałbym zainwestować moje pieniądze w niemieckie obligacje indeksowane inflacją. Nie oczekuję dużego zysku, ale również nie chciałbym ponosić strat jak w przeszłości, ani więcej ani mniej. Moje pytania nie dotyczą teraz za i przeciw obligacjom skarbowym. (Rozmawiałem już z dwoma bankierami, którzy chcieli mnie od tego odwieść - wtedy pomyślałem, że musi tam być jakaś rzecz.) Bardziej chodzi mi o to, jak można je zdobyć i na co należy zwrócić uwagę przy ich zakupie. Być może ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie. Pozdrowienia, Hans Kohl

Napisany przez cam_finanzdetek
Witaj, Panie Kohl, jeśli chcesz nabyć niemieckie obligacje skarbowe, najpierw ważna jest dokładna forma. Niemieckie obligacje skarbowe różnią się według następujących kryteriów: [IMG]https://www.deutsche-finanzagentur.de/typo3/sy***t/rtehtmlarea/res/accessibilityicons/img/external_link_new_window.gif[/IMG]Obligacje jednodniowe [IMG]https://www.deutsche-finanzagentur.de/typo3/sy***t/rtehtmlarea/res/accessibilityicons/img/external_link_new_window.gif[/IMG]Skarbowe bony finansowe [IMG]https://www.deutsche-finanzagentur.de/typo3/sy***t/rtehtmlarea/res/accessibilityicons/img/external_link_new_window.gif[/IMG]Obligacje rządowe [IMG]https://www.deutsche-finanzagentur.de/typo3/sy***t/rtehtmlarea/res/accessibilityicons/img/external_link_new_window.gif[/IMG]Listy skarbowe W zależności od tego, w jaki sposób chcesz mieć dostęp do tego kapitału i jakie warunki preferujesz, decyzja w tej sprawie zależy od Ciebie. Zaznaczam, że nie udzielam żadnych rekomendacji, ale mogę przedstawić Ci poszczególne formy. Przedstawię Ci szczegóły poszczególnych warunków. Forma inwestycji, której pragniesz, praktycznie nie niesie ze sobą ryzyka, ale ostrzegam, że w przypadku niewypłacalności Niemiec może pojawić się ryzyko straty. Mogę Ci powiedzieć, dlaczego Twoja doradczyni nie życzy sobie tej formy inwestycji, ponieważ nie zapewnia ona możliwości zarobku. W innych formach inwestowania zarabia się bardzo dobrze na Tobie i Twoich pieniądzach. Na przykład: Obie banki zorientowane na obywateli, jedna będąca bankiem publicznym, a druga zawsze spółdzielczym bankiem oferują własne fundusze. Opłata subskrypcyjna wynosi od 1,5 do 5 % od wartości inwestycji. Biorąc pod uwagę pierwszy bank, który przy kwocie 200 000 euro pobiera opłatę subskrypcyjną w wysokości 2,5 %. Dlaczego więc bank, który sam uczestniczy w funduszu, miałby Ci oferować coś, czego sam nie ma, poza niewielką prowizją. Zakup można również dokonać bez udziału banku, bezpośrednio w agencji finansowej w Niemczech, jeśli chcesz nabyć niemieckie papiery wartościowe. Możesz się ze mną skontaktować poprzez pn, jeśli jesteś zainteresowany. Wszystkie niezbędne dokumenty mogę Ci przesłać. Z poważaniem Pan Wahl

Napisany przez Hans Kohl
Dziękuję za informacje. Przeglądałem stronę internetową, do której dałeś link, i skontaktuję się z agencją finansową.

Napisany przez Hans Kohl
W międzyczasie skontaktowałem się z agencją finansową. Oto co się dowiedziałem: Obligacje państwowe indeksowane inflacją można nabyć tylko za pośrednictwem instytucji kredytowych, ale można je przechowywać bez opłat w agencji finansowej. Jednak nie do końca rozumiem bardzo zróżnicowane kuponów tych papierów: https://www.deutsche-finanzagentur.de...bungen_IIA.pdf Być może ekspert może mi na ten temat więcej powiedzieć.

Napisany przez cam_finanzdetek
Możesz śmiało się ze mną skontaktować za pomocą wiadomości prywatnej
wtedy przygotuję dla Ciebie odpowiednie dokumenty, które potrzebujesz
Pozdrawiam
Wahl

Napisany przez Hans Kohl
Właśnie trochę poszukałem dalej. Ponieważ są notowane na giełdzie, koszty nabycia tych papierów zależą od dyspozycji dnia i obecnie, wbrew ogólnemu trendowi spadkowemu, są zdecydowanie wysokie. 1) BUNDANL.V. 07/13 INFL.LKD Obligacje, ISIN DE0001030518, WKN 103051 Obligacje | BUNDANL.V. 07/13 INFL.LKD | 103051 | DE0001030518 2) BUNDANL.V. 06/16 INFL.LKD Obligacje, ISIN DE0001030500, WKN 103050 Obligacje | BUNDANL.V. 06/16 INFL.LKD | 103050 | DE0001030500 3) BUNDOBL.V.11/18 INFL.LKD Obligacje, ISIN DE0001030534, WKN 103053 Obligacje | BUNDOBL.V.11/18 INFL.LKD | 103053 | DE0001030534 4) BUNDANL.V. 09/20 INFL.LKD Obligacje, ISIN DE0001030526, WKN 103052 Obligacje | BUNDANL.V. 09/20 INFL.LKD | 103052 | DE0001030526 Te papiery wydają się być dość spekulatywne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata