Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy możliwe jest wypowiedzenie ustawowego ubezpieczenia pielęgnacyjnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem ubezpieczony w publicznej kasie chorych, dlatego automatycznie trafiłem także do publicznego ubezpieczenia pielęgnacyjnego. Ze względu jednak na chęć solidnego zabezpieczenia siebie na starość, sądzę, że to ubezpieczenie pielęgnacyjne na pewno mi nie wystarczy. Dlatego wolałbym znaleźć własne ubezpieczenie, które oferuje mi wszystkie świadczenia, których oczekuję. Chętnie zapłacę za to trochę więcej. Czy mam możliwość zrezygnować z mojego publicznego ubezpieczenia pielęgnacyjnego, jeśli udowodnię, że zająłem się prywatnie poszukiwaniem innego? IngoW.

Napisany przez Naseweis
IngoW pisze: Servus, jestem ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, dlatego też automatycznie trafiłem do publicznego ubezpieczenia opieki. Jednakże chciałbym być dobrze zabezpieczony na starość, sądzę, że to ubezpieczenie opieki na pewno mi nie wystarczy. Dlatego wolałbym znaleźć własne ubezpieczenie, które zapewni mi wszystkie świadczenia, których oczekuję. Z chęcią zapłacę za to trochę więcej. Czy mam możliwość zrezygnowania z mojego obowiązkowego ubezpieczenia opieki, jeśli udowodnię, że znalazłem prywatne zastępstwo? IngoW.
Cześć, nie - jednakże istnieje możliwość dodatkowego zawarcia prywatnego ubezpieczenia opieki. Pozdrowienia Naseweis

Napisany przez Holger
Mimo że podnoszę ten wątek ponownie.
Czy to nadal jest aktualne? Jestem zdania, że ubezpieczenie pielęgnacyjne oparte na ustawie można wypowiedzieć, jeśli zdecyduje się na prywatne ubezpieczenie pielęgnacyjne!

Pozdrowienia!

Napisany przez Holger

Chociaż ponownie podnoszę ten wątek.
Czy to nadal tak działa? Jestem zdania, że ubezpieczenie opieki ustawowej można anulować, jeśli zawrze się ubezpieczenie opieki prywatnej!

Pozdrowienia!

Och, ale się pomyliłem! Przepraszam!
Jednak uważam, że prywatne ubezpieczenie opieki przy zakładzie ubezpieczeń zdrowotnych prywatnego ubezpieczenia lepiej się opłaca. Istnieje wiele prywatnych kas ubezpieczeń zdrowotnych, które nie są dużo droższe od tych publicznych!

Ponadto zawsze warto rozważyć, co daje nam prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Brak czasu oczekiwania u lekarza, dobre wyżywienie, wysoka emerytura itp.
No cóż, faktem jest, że nie można faktycznie opuścić ubezpieczenia opieki społecznej. Uważam, że ta krytyka jest dość trafna!

Przepraszam za własny cytat!
Pozdrowienia,
Holger

Napisany przez 2Escorpio

Nawet jeśli podnoszę ten wątek znowu.
Czy to nadal obowiązuje? Jestem zdania, że można zerwać ubezpieczenie opieki ustawowej, jeśli zawrze się prywatne ubezpieczenie opieki!

Pozdrowienia!

Ja jestem ubezpieczony w PKV i nie płacę składek na ubezpieczenie opieki ustawowej. Muszę jednak mieć ubezpieczenie opieki w PKV.

Cytat od Holgera

O, tutaj się pomyliłem! Przepraszam!
Mimo to uważam, że prywatne ubezpieczenie opieki w prywatnej kasie chorych jest korzystne. Istnieje wiele prywatnych kas chorych, które nie są dużo droższe od publicznych!
Tutaj możecie się o tym przekonać --> Prywatne ubezpieczenie zdrowotne a koszty
Ponadto zawsze warto rozważyć, co daje nam prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Brak oczekiwania u lekarza, dobra opieka, wysoka renta itp.
W każdym razie faktem jest, że faktycznie nie można wyjść z ubezpieczenia opieki ustawowej. Tu uważam tę krytykę za bardzo trafną! Krytyka - Wprowadzenie ubezpieczenia opieki ustawowej

Przepraszam za własny cytat!
Pozdrowienia,
Holger

To nieprawda... zawsze zależy od taryfy w PKV. Istnieją nawet taryfy podstawowe, które są wyposażone tylko w to, co wymaga ustawodawca i zatem w zestawieniu są gorsze od GKV.

Właśnie takie tanie oferty wychwalają wysokie odszkodowania za leczenie zębów, jedno łóżko w szpitalu, leczenie przez ordynatora i inne... w końcu reszta jest zbyt słabo ubezpieczona poza szpitalem i lekarzem dentystą.

Ale jest tyle opcji, wariantów, że niemożliwe jest teraz wszystkie je wymienić... zatem powyższe stanowi tylko jedno z wielu przykładów wariantów.

Oczywiście istnieją również te luksusowe taryfy, o których wspomniałeś, ale cenowo są one daleko od tych ofert 69 euro lub 99 euro / miesiąc, o które pytasz.

Napisany przez Holger
Okej, dzięki! Wygląda na to, że się pomyliłem...

Napisany przez verschaukelt
Jutro Holger,

do wyjaśnienia:

- ubezpieczenie obowiązkowe w GKV - także obowiązek ubezpieczenia opieki przez GKV
- ubezpieczenie dobrowolne w GKV jako pracownik - także obowiązek ubezpieczenia opieki przez GKV

- Samozatrudnienie - po raz pierwszy! - Wybór: dobrowolne ubezpieczenie w GKV - oraz możliwość zawarcia ubezpieczenia opieki przez prywatne ubezpieczenie opieki - Zaleta: wiek wejścia jest brany pod uwagę do ustalenia składki, a nie dochód!

- Samozatrudnienie - PKV - równocześnie prywatne ubezpieczenie opieki

Prywatne ubezpieczenie opieki nie różni się od ubezpieczenia publicznego!

Dodatkowo nowe - ubezpieczenie opieki Bahr, dodatkowe zabezpieczenie z 5-letnim okresem wyczekiwania i bez badania zdrowia - dodatkowe 600 euro renty pielęgnacyjnej (poziom pielęgnacji 3) - za co ubezpieczony otrzymuje 5 euro miesięcznie jako dotację od Taty Państwa.

Wszelkie inne dodatkowe zabezpieczenia w obszarze opieki - stan zdrowia i wiek wejścia - często krótsze lub brak okresów wyczekiwania - renta lub dzienny zasiłek do zabezpieczenia, często również możliwość zawieszenia składek przy poziomie pielęgnacji 3.

Interesujące są tu moim zdaniem taryfy oferujące rentę - z udziałem w oprocentowaniu. To ubezpieczenie należy zawrzeć w młodym wieku - składki płacić tylko do 60. roku życia - ubezpieczenie pozostaje w mocy do końca życia - nadwyżki mogą być pobierane - jeśli składka ubezpieczeniowa nie została pobrana, pozostaje suma, która zostanie wypłacona spadkobiercom. Zwykle możliwe do zawarcia od 2. urodzin.

Napisany przez Experte

Jutro Holger

do wyjaśnienia:

ubezpieczenie obowiązkowe w systemie GKV - także ubezpieczenie opieki pielęgniarskiej w ramach GKV
ubezpieczenie dobrowolne w systemie GKV dla pracowników zatrudnionych - także ubezpieczenie opieki pielęgniarskiej w ramach GKV .

Czy tutaj nie dochodzi do pomieszania faktów?

Nawet pracownicy mogą ubezpieczyć się prywatnie, jeśli ich roczny dochód brutto przekracza roczny próg wynagrodzenia.

selbständig - po raz pierwszy! - wybór : dobrowolne ubezpieczenie GKV - z możliwością zawarcia ubezpieczenia dobrowolnej opieki pielęgniarskiej - Zaleta: dla ustalenia składki liczy się wiek wejścia, a nie dochód!
Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś ubezpieczony w PKV, to jednocześnie masz także prywatne ubezpieczenie opieki pielęgniarskiej.

Czy możesz nam podać nazwę ubezpieczyciela, który oferuje ubezpieczenie opieki pielęgniarskiej bez ubezpieczenia zdrowotnego?

ubezpieczenie dobrowolnej opieki pielęgniarskiej nie różni się od ubezpieczenia obligatoryjnego!.

Pod względem świadczeń nie, jednakże pod względem składki.

Dodatkowo nowe - ubezpieczenie pielęgnacyjne Bahr jako dodatkowe zabezpieczenie z 5-letnim okresem wyczekiwania i bez oceny stanu zdrowia - dodatkowo 600 euro renty pielęgnacyjnej (równoważne z poziomem opieki pielęgniarskiej 3) - za co otrzymuje się od Państwa 5 euro miesięcznie jako dopłatę.

Jednak ubezpieczenie pielęgnacyjne Bahr powinny zawierać wyłącznie osoby chore, które nie mogą już uzyskać innych stawek opieki pielęgniarskiej.
Świadczenia nie są tak zachwycające.

Wszystkie inne dodatkowe zabezpieczenia w zakresie opieki pielęgniarskiej - stan zdrowia i wiek wejścia - często krótsze lub brak okresu wyczekiwania - renta lub dzienne zasiłki często też z gwarancją zwolnienia z opłat w przypadku osiągnięcia poziomu opieki pielęgniarskiej 3. .

Rozważne jest dodatkowe ubezpieczenie opieki pielęgniarskiej obejmujące także poziomy opieki pielęgniarskiej 1 i 2, bo kto ostatecznie korzysta z poziomu opieki pielęgniarskiej 3.

Interesujące są tutaj moim zdaniem oferty oferujące rentę - z udziałem w oprocentowaniu . To ubezpieczenie należy zawrzeć w młodym wieku - płacić składki tylko do 60. roku życia - ubezpieczenie pozostaje w mocy dożywotnio - nadwyżki mogą być wypłacane - jeśli nie jest pobierane ubezpieczenie, pozostaje suma, która jest wypłacana spadkobiercom. Z reguły można je zawrzeć po drugich urodzinach.

Takie polisy z rentą pielęgnacyjną są zazwyczaj zdecydowanie za drogie, dlatego szczególnie młodzi ludzie powinni zawrzeć ubezpieczenie dziennej opieki pielęgniarskiej z niską składką (około 12 € miesięcznie).

Napisany przez verschaukelt
Dzięki za analizę słów!

Przepraszam, faktycznie zapomniałem wspomnieć o wersji

Zatrudniony przez JAEG i ubezpieczony w PKV - wtedy również prywatne ubezpieczenie opieki.

I tak! Faktycznie istnieje kilku ubezpieczycieli oferujących prywatne ubezpieczenie opieki dla osób po raz pierwszy uprawnionych do głosowania. Sam miałem taką konfigurację przez kilka lat. Co miesiąc zaoszczędziłem 15 euro na składce

Przeliczyłeś kiedyś?

Ponieważ renta pielęgniarska jest zawierana z wcześniej ustalonym okresem płacenia składki i wysokością składki, może dojść do znaczącego wzrostu renty ubezpieczonej i/lub kapitału w ciągu lat. ubezpieczenie dobrowolne na wypadek pielęgnacji to czyste ubezpieczenie ryzyka. Oznacza to, że podlega ono dostosowaniu składki i musi być opłacane przez całe życie - w późniejszym wieku emerytalnym dla wielu osób stanowi to problem. Zacznij od 20 lat i kontynuuj do 90. urodzin - policz, ile wynosi suma składek zgromadzonych w tym czasie.

W przypadku ubezpieczeń zawsze tak jest, że jeden ma swoje zdanie, a inny swoje. Sprzedałem ubezpieczenie pielęgnacyjne dla dzieci - jako model oszczędnościowy dla dziadków - cieszyło się ogromnym zainteresowaniem! Dziecko ma już ubezpieczenie dodatkowe w pełni opłacone w wieku 18 lat i według dzisiejszych standardów nie musi już więcej wpłacać składek. U dzieci zazwyczaj nie stanowi to problemu podczas badania lekarskiego. Dla mnie to dobra inwestycja w przyszłość.

Napisany przez Experte

I tak! Faktycznie - istnieją niektórzy ubezpieczyciele oferujący prywatne ubezpieczenie opieki dla osób uprawnionych do głosowania po raz pierwszy. Sam miałem taką sytuację przez kilka lat. Zakładka oszczędziła mi około 15 euro miesięcznie.

Chyba masz na myśli osób ubezpieczonych w PKV.
Osób uprawnionych do głosowania znam tylko z odpowiednich przepisów dotyczących wyborów.

Poszukuję takiego ubezpieczyciela.
Czy mógłbyś mi go podać?

Napisany przez Ophelia
ubezpieczenie pielęgnacyjne wprowadzono w Niemczech dopiero około 1995 roku. Jest ono ściśle powiązane z naszym systemem ubezpieczeń społecznych. Dlatego żaden pracownik nie może uniknąć tego obowiązku.

Aby mieć zapewnioną odpowiednią opiekę w późniejszym wieku, wielu ludzi powinno rozważyć ubezpieczenie pielęgnacyjne. System ubezpieczeń pielęgnacyjnych finansowanych przez ubezpieczenie zdrowotne nie jest już w stanie pokryć kosztów opieki nad osobami starszymi. To zazwyczaj odbija się negatywnie na świadczeniach.

Napisany przez brainy
Nie można wypowiedzieć ubezpieczenia opieki, nawet jeśli nie spodziewa się się wysokiego spadku.

ubezpieczenie opieki to czyste ubezpieczenie chroniące spadek. Zostało stworzone przez CDU w celu zachowania dużych spadków.

Przed wprowadzeniem fundusze po prostu opłacał urząd socjalny, obecnie płaci ubezpieczyciel, przy czym obciążeni są również osoby o niskich dochodach.

To nie jest sprawiedliwe społecznie.

Napisany przez Suxxess
CDU trzyma się tego, czego oczekujesz. Po wyborach europejskich nikt jednak nie powinien narzekać, że nie spodziewał się tego po Merkel. Ze mną nie będzie euroobligacji, więc nazwano je inaczej i wprowadzono euroobligacje.

Napisany przez speaker2013
Niestety nie można zrezygnować z obowiązkowego ubezpieczenia pielęgnacyjnego. W przeciwnym razie dzisiejsi staruszkowie nie mogliby być obsłużeni. Ale także Ty sam mógłbyś w przyszłości mieć poważne problemy. Jednak nigdy nie zaszkodzi zadbać także o prywatne ubezpieczenie pielęgnacyjne. Ponieważ można przypuszczać, że świadczenia funduszy zdrowia będą coraz bardziej maleć. Będzie to szczególnie dotkliwe w sektorze opieki nad osobami starszymi. Te koszty przewyższają budżet funduszu zdrowia.

Napisany przez brainy
To nonsens.

Kiedy jeszcze nie było ubezpieczenia emerytalnego, majątek i dochód były zużywane, a jeśli nie wystarczały, to interweniował urząd pomocy społecznej.

Dziś poprzez stałe świadczenia z ubezpieczenia emerytalnego majątek i dochód są lepiej chronione.

Tak, nawet jeśli w przyszłości nie otrzymasz spadku, będziesz musiał(a) płacić składki na ubezpieczenie emerytalne.

Czyli biedni płacą za bogatych!

Napisany przez Lisa2013
Cześć wszystkim,

moim zdaniem żaden obywatel nie ma prawa do zwolnienia się z części obowiązku ubezpieczenia. Jak potwierdzili inni, ochronę zapewnia obecnie możliwość rozszerzenia poprzez prywatne ubezpieczenie.
Nawet ustawodawcy zalecają to rozwiązanie, ponieważ w niedalekiej przyszłości kasa opieki zdrowotnej będzie w stanie adekwatnie zaopatrzyć populację. Na razie nie istnieje żadna inna alternatywa. Potrzeba obserwacji, jak będzie rozwijała się sytuacja w opiece nad osobami starszymi w przyszłości.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
aby wprowadzić trochę porządku w tej sprawie:

ubezpieczenie opieki pielęgnacyjnej zawsze jest powiązane z ubezpieczeniem zdrowotnym i nie można go wypowiedzieć.
Ubezpieczeni obligatornie w systemie opieki zdrowotnej mają obowiązkowe ubezpieczenie opieki pielęgnacyjnej (klasyfikacja do stopni opieki przez MDK funduszy zdrowotnych).
Ubezpieczeni prywatnie mają prywatne ubezpieczenie opieki pielęgnacyjnej (klasyfikacja do klas opieki przez medicproof).
Składki się różnią, a świadczenia są identyczne zgodnie z ustawą SGB XI.
Każdy może (i powinien?) dodatkowo wykupić prywatne ubezpieczenie opieki pielęgnacyjnej, albo objęte państwowym wsparciem (Pflege-Bahr) bez wymagań dotyczących zdrowia i z niewielkimi świadczeniami i warunkami, albo nieobjęte wsparciem z wymaganiami dotyczącymi zdrowia (różne w zależności od dostawcy) i możliwością wyboru świadczeń i lepszych warunków. To dodatkowe ubezpieczenie może być w formie ubezpieczenia kosztów opieki (rzadko), ubezpieczenia dziennego zasiłku opieki lub ubezpieczenia emerytalnego dla opiekunów.
Wypisanie odpowiednich zalet i wad tego nieosiągalnego można by było przekroczyć ramy.

Napisany przez Phoenix2013

Chociaż ponownie podnoszę ten temat.
Czy to nadal jest aktualne? Jestem zdania, że można zrezygnować z ustawowego ubezpieczenia pielęgnacyjnego, jeśli zawrze się prywatne ubezpieczenie pielęgnacyjne!

Pozdrowienia!

NIE, nie jest to możliwe! To ubezpieczenie jest OBOWIĄZKOWE

Pozdrowienia
Phoenix

Napisany przez Fynn84
Dokładnie, prywatne ubezpieczenie opieki zdrowotnej jest przeznaczone tylko do zabezpieczenia powstałej luki w przypadku potrzeby opieki. Można to porównać z luką w zabezpieczeniu na starość, która powstaje z emerytury ustawowej i poprzedniego dochodu netto, i którą najlepiej zabezpieczyć poprzez prywatne ubezpieczenie emerytalne.

Prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest też naprawdę drogie, przynajmniej jeśli zawiera się je w młodym wieku. Ja zawarłem moje, chyba mając 19 lat, i płacę 5 €/miesiąc. Nie odczuwam tego finansowo, a osobiście uważam, że to ważny temat.

Im starsza się staje osoba, tym wyższa staje się składka, ponieważ ryzyko wystąpienia sytuacji wymagającej opieki staje się coraz większe.

Chciałem także dodać swoje trzy grosze.

Pozdrawiam
Fynn84

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata