Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy istnieją inwestycje w fundusze bez minimalnych kwot inwestycyjnych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, inwestycja w fundusz wydaje mi się obecnie dobrą alternatywą dla nieco nieprzewidywalnego sektora akcji. Nie chciałbym inwestować swoich oszczędności na giełdzie, ale mam wątpliwości, czy inwestowanie w fundusze jest dla mnie odpowiednie, ponieważ słyszałem, że zazwyczaj wymagana jest minimalna kwota inwestycji. Mogę zainwestować maksymalnie do 5000 euro i nie wiem, jakie jest minimalne wymaganie. Najlepiej byłoby dla mnie znaleźć fundusz, który nie wymaga minimalnej kwoty inwestycji. Czy znacie takie fundusze i możecie mi powiedzieć, jak je znaleźć? Pozdrowienia, Helge

Napisany przez EuroPaule
Cześć Helge, w zasadzie fundusz inwestycyjny jest lepszym instrumentem dla mniejszych kwot (a o wiele większe, niż 5000 €), niż zakup pojedynczych akcji. Chyba że chcesz spekulować. Mimo wszystko powinieneś zdawać sobie sprawę, że Twoje pieniądze będą inwestowane na giełdzie. Przynajmniej jeśli wybierzesz fundusz akcyjny. Po prostu będą lepiej zdywersyfikowane. Być może ten artykuł na blogu dostarczy Ci nowych spostrzeżeń? Minimalne kwoty potrzebne do zakupu funduszy pochodzą z czasów, gdy zakładano konto w towarzystwie funduszy. To już przeszłość. Dziś zakłada się konto u specjalnego banku funduszy (nazywanego również platformą). Tam wszystkie fundusze są obsługiwane w taki sam sposób. Chociaż są tam oficjalne minimalne kwoty inwestycji, w praktyce wszyscy cieszą się z każdego euro, które zostanie zainwestowane. Sposób postępowania w praktyce: 1. Po prostu wyszukaj hasło Fondsdiscount w Google. 2. Wybierz dostawców, którzy wydają Ci się sympatyczni. 3. Zapytaj ich (przez e-mail), czy możesz zrealizować swój plan inwestycyjny. Na pewno szybko znajdziesz kogoś.... . W tych firmach nie uzyskasz porady, ale nie płacisz też żadnej prowizji od wydania. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez JohannesP15
Helge pisze: Cześć, inwestycja w fundusz wydaje mi się obecnie dobrą alternatywą dla raczej nieprzewidywalnych zmian na rynku akcji. Nie chciałbym inwestować trochę pieniędzy, które mam do dyspozycji na giełdzie. Mimo to jestem sceptyczny, czy inwestycja w fundusz jest dla mnie właściwa, ponieważ słyszałem, że zazwyczaj istnieje minimalna kwota inwestycji. Mogę jednak zainwestować jedynie do 5000 euro i nie wiem, jakie jest wymagane minimum. Najlepiej byłoby, gdybym mógł znaleźć fundusz, który w ogóle nie ma minimalnej kwoty inwestycji. Czy znacie takie i możecie mi powiedzieć, jak mogę je znaleźć? Pozdrowienia, Helge
Cześć! W mojej opinii, inwestowanie 5000 euro w fundusze jest ryzykowne! W takim przypadku lepiej byłoby znaleźć banki, które nie pobierają opłaty przy zakupie, np. Santander obecnie oferuje to dla niektórych funduszy. Wydaje mi się lepszym pomysłem zainwestowanie pieniędzy na przykład w banku do inwestycji bezpośrednich i wzięcie na to kredytu zabezpieczonego papierami wartościowymi. Brzmi głupio, ale to wcale nie jest takie głupie, biorąc pod uwagę, że fundusze można sprzedać od razu i spłacić kredyt, który jest tam zawsze zmienny. Tutaj operacje typu Day- lub Weektrade mogą przynieść nawet 10% zysku. Chętnie podeślę Ci kilka przykładów!

Napisany przez EuroPaule
JohannesP15 pisze: Inwestowanie 5000 euro w fundusze uważam za ryzykowne! Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest lokowanie pieniędzy na przykład w banku bezpośrednich inwestycji i zaciągnięcie na nich kredytu wartościowego. Tutaj możliwe jest osiągnięcie zysku nawet 10 % w przypadku day- lub weektradeów.
Cześć, to coś, co nazywa się lewarowaniem inwestycji. I czy naprawdę jest mniej ryzykowne niż po prostu zainwestowanie w fundusze? Osobiście uważam, że to stwierdzenie jest dość ryzykowne....! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez JohannesP15
EuroPaule pisze: Cześć, nazywa się to leczenie. I czy to mniej ryzykowne niż po prostu inwestowanie w fundusze? Osobiście uważam tę wypowiedź za dość śmiałą.....! Pozdrowienia Paule
Masz rację, Paule! Ale to również jest inwestycja w fundusze w obecnych czasach. Jednakże istnieją fundusze, które - również obecnie - wykazują silną tendencję wzrostową i w tym roku już wypracowały zysk powyżej 10%, w takiej sytuacji zdecydowanie zaryzykowałbym leczenie. Wymaga to zawsze uważnego handlu!

Napisany przez JuergenB
Obecnie fundusze są ryzykowne ze względu na niestabilną sytuację gospodarczą i nie oferują realnego bezpieczeństwa kapitału. Dlaczego nie zainwestować bezpośrednio i zaoszczędzić na kosztach? Inwestycje zabezpieczone kapitałem są dostępne na stronie hpc. sparer-gilde .net

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata