Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Nowe ubezpieczenie - mniej świadczeń?

Napisany przez beuys64
Sezon roku ponownie przynosi nam nowe oferty ubezpieczeń: Czasami są one nawet tańsze od starych umów. Jednak podejrzewam, że ubezpieczyciele (bez względu na branżę) w ciągu lat potajemnie przestali oferować pewne świadczenia (mam na myśli tylko standardowe świadczenia, a dodatkowe/specjalne są nieprzejrzyste) albo przekształcili świadczenia na niekorzyść konsumentów. Kto przecież czyta te klauzule. Czy ktoś ma głębszą wiedzę na ten temat? Interesują mnie fundamentalne zmiany. A może po prostu jestem w błędzie, i klasyczny katalog świadczeń został raczej ulepszony

Napisany przez EasyD
O jakiej dokładnie branży mówisz?

Napisany przez beuys64
standardowe ubezpieczenia rzeczowe, które z zasady sprawdzam. Czy potrzeba informacji jest zbyt rozległa? Następnie rzeczy, na które koniecznie powinienem zwracać uwagę przy ofertach w tej kwestii

Napisany przez EasyD
Faktycznie, w przypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej oraz ubezpieczenia mienia warunki zawsze się poprawiały, a składki minimalnie spadły.

Inaczej jest w przypadku ubezpieczenia budynków mieszkalnych. Cała branża stale zanotowuje głębokie straty, co skutkuje zazwyczaj zmniejszeniem świadczeń w porównaniu z przeszłością lub zwiększeniem składek.

Podsumowując: w przypadku ubezpieczenia mienia i odpowiedzialności cywilnej zaleca się zawsze aktualizację, natomiast w przypadku ubezpieczenia budynków mieszkalnych lepiej dokładnie przeanalizować warunki.

Napisany przez beuys64
Dziękuję za informację. Miałem już obawy, że wpadnę w pułapkę tzw. pozornie korzystnej oferty ubezpieczenia i w końcu będę żałował nieobjęcia mnie niektórych ryzyk. W życiu codziennym optymalizacja nie zawsze kojarzy się z czymś pozytywnym.

Napisany przez EasyD
Tutaj może muszę uzupełnić moje stwierdzenie, aby uniknąć nieporozumień.

Każde społeczeństwo ma różne taryfy, w ramach których różnią się usługi.

Dlatego proszę sprawdź dokładnie, co jest dotychczas ubezpieczone i jakie dokładnie są oferowane usługi, zanim w ciągu kilku lat dostanę skargi.

Napisany przez beuys64
Tak, na przykład, oferty telefonii komórkowej są tak różnorodne, że prawie niemożliwe jest dokonanie rzeczywistego porównania: Można tam tworzyć oferty zgodnie z własnymi potrzebami. W przypadku ubezpieczeń widocznie jeszcze nie posunęło się to tak daleko. Drogi Doradco, nie przyszłoby mi do głowy szukać odpowiedzialności za moje decyzje u innych!

Napisany przez Gerd
ubezpieczenie budynku z gorszymi świadczeniami w wyższej cenie? Mam jednak inne doświadczenia.

Napisany przez EasyD
Będę wdzięczny za przykłady, Gerd.

Które towarzystwo ubezpieczeniowe wybierzesz dzisiaj, gdy będziesz zmieniał ubezpieczenie budynku mieszkalnego?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata