Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jaką wysokość odsetek budowlanych można zadeklarować w urzędzie skarbowym.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam pytanie, Planuję rozpocząć budowę dwurodzinnego domu w ciągu najbliższych miesięcy na już istniejącej działce. Jedno mieszkanie zamieszkamy z rodziną, a drugie chcemy wynająć. Jako wynajmujący mogę odliczyć od podatku odsetki od kredytu budowlanego. Jednakże, ponieważ zamieszkuję w tym domu, nie mogę odliczyć odsetek w pełnej wysokości. Czy możecie mi powiedzieć, w jakiej wysokości odsetki mogą być uwzględnione w zeznaniu podatkowym, jeśli Dom jest praktycznie w połowie wynajmowany?

Re: Jaką wysokość odsetek budowlanych można zadeklarować w urzędzie skarbowym.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Lomobi, jeśli wynajmujesz w 50%, to możesz odliczyć 50% odsetek (możesz odliczyć znacznie więcej, np. amortyzację 2% wartości budynku, remonty i modernizacje, koszty pozyskania kredytu). jednak zalecam podzielenie kredytu zgodnie z powierzchnią mieszkalną wynajmowaną i użytkowaną samodzielnie. Dla użytkowanej samodzielnie powierzchni zalecam wybór kredytu ratalnego, aby zadłużenie maleło, a tym samym obciążenie odsetkami spadało. Dla wynajmowanej powierzchni zalecam wybór kredytu z terminem zwrotu kapitału na koniec okresu, aby równa obciążenie odsetkami mogła być odjęta podatkowo w pełnej wysokości!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata