Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Rzadkie ziemie jako rynek przyszłości

Napisany przez Meyer Anlegerme
Globalne zapotrzebowanie na ziemie rzadkie rośnie. Konsumption nie ulegnie zmniejszeniu przez nieokreślony czas, ponieważ tzw. państwa wschodzące coraz bardziej naciskają na rynek i dążą do rozwoju, niezależności gospodarczej i dobrobytu. Ziemie rzadkie gwarantują postęp techniczny poprzez swoje zastosowanie. 14 pierwiastków ziem rzadkich należy do grupy lantanowców, trzy pierwiastki należą do grupy skandu, co daje nam łącznie 17 ziem rzadkich. Są to: • Skand (miękki metal, stosowany m.in. w przemyśle lotniczym), • Iter (stosowany między innymi w leczeniu raka), • Lantan (łatwo rozciągliwy, występuje w produktach ceramicznych), • Cer (łatwopalny, ma wiele różnorodnych zastosowań), • Praseodym (stosowany między innymi w silnikach samolotów), • Neodym (służy do produkcji magnesów), • Promet (pierwiastek promieniotwórczy), • Samarium (odgrywa ważną rolę w hybrydowych samochodach), • Europ (metal podatny na formowanie, stosowany jako substancja świetlna), • Gadolin (stosowany między innymi do produkcji mikrofalówek), • Terb (metal kowalny do zastosowań energetycznych i elektronicznych), • Dysproz (stosowany m.in. w badaniach chemicznych), • Holm (używany w technice dentystycznej), • Erb (używany w ceramicznych, medycynie, fotografii i innych dziedzinach), • Tul (bardzo rzadki metal, dlatego ma niewiele zastosowań), • Iterb (stosowany między innymi w ogniwach słonecznych) oraz • Lute (znajduje się m.in. w komputerach). Same to zestawienie pokazuje, jak wszechstronne i złożone jest to zagadnienie oraz jakie mają ekonomiczne konsekwencje. Każdy potrzebuje tych metali, aby móc uczestniczyć w postępie i wzroście. W związku z tym polecam Wam interesujący artykuł na wallstreet-online.de na ten temat. Tam autor książek i ekspert ds. surowców Christoph Brüning opisuje, czym dokładnie są ziemie rzadkie i jaki jest przyszły ich los: https://www.wallstreet-online.de/nachricht/3280028-neues-vom-rohstoffexperten-was-sind-seltene-erden

Napisany przez Moneywoman
Hej, dziękuję bardzo za informacje. Podczas moich studiów dużo o tym słyszałem i już wtedy się zainteresowałem, ale jeszcze nie odważyłem się podjąć kroku. Może teraz powinienem wreszcie podjąć decyzję i zainwestować!? Jak już wspomniałem, jeszcze raz dzięki za link! Naprawdę interesujące!

Napisany przez Meyer Anlegerme
Dzień dobry! Mam dla Ciebie dodatkowe informacje, które mogą Ci pomóc. Mamy również kanał na YouTube, na którym regularnie publikujemy wideo (m.in. na temat rzadkich metali ziem rzadkich). Po prostu zajrzyj: Kanal von DeutscheAnlegermesse - YouTube

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata