Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja w obligacje wysokiego oprocentowania.

Napisany przez finanz-amateur
Witam wszystkich, wczoraj zakupiłem obligację Fresenius (WKN A0T51K). Oprocentowanie obligacji wynosi 8,75%, data wykupu 15.07.2015 r. (pozostały okres 3,8 lat), a aktualna cena wynosi 115,5%. Rentowność wynosi 4,30%. Niestety, teraz uważam, że to był błąd zakupu, ponieważ skupiłem się tylko na rentowności i nie uwzględniłem podatku od kapitału w wysokości 25%. Poniżej przedstawiam swoje szacunkowe obliczenia na cały pozostały okres: Oprocentowanie po opodatkowaniu: 3,8 * 8,75% * 0,75 = 24,93% Strata z tytułu ceny: 15,5% Pozostałe coroczne oprocentowanie po opodatkowaniu: (24,93% - 15,5%) / 3,8 = 2,48% To żałosne oprocentowanie po opodatkowaniu mogłem osiągnąć o wiele łatwiej, np. poprzez lokatę terminową na 3,30%. Być może popełniłem błąd w moich obliczeniach. Czy ewentualna strata w wysokości 15,5% ceny zostanie w jakiś sposób zrekompensowana? Czy mogę ją odzyskać dopiero pod koniec okresu poprzez rozliczenie podatkowe? (Jeśli tak, to prawdopodobnie tylko poprzez zrekompensowanie ewentualnych zysków z innych kursów?) Być może jest tutaj doświadczony inwestor obligacjami, który może rzucić trochę światła na tę sprawę. Aha, jeszcze jedno pytanie: dodatkowe kwoty odsetek, które trzeba zapłacić, są dodawane do ogólnego konta rozliczeniowego w banku zgodnie z potwierdzeniem papierów wartościowych. Prawdopodobnie ich rozliczenie z przyszłymi opłatami odsetek (w celu obliczenia ewentualnego podatku od kapitału) odbywa się automatycznie przez bank? Z góry dziękuję! Pozdrowienia finansowy-amator

Napisany przez Arkos
choć nie jestem ekspertem, ale jak może być kurs 115% i skąd wiesz już teraz, jaki będzie kurs za 3,8 lat? Poza tym, prawdopodobnie nie uwzględniłeś swojego wolnego od podatku dochodu z odsetek. A może już go wykorzystałeś? Edycja. Ok, zrozumiałem. Zapomnij o tym, co powiedziałem wcześniej, przepraszam.

Problem można również opisać w skrócie w następujący sposób: Należy zapłacić podatki od 8,75% wypłat odsetek, chociaż rzeczywisty zwrot z inwestycji wynosi tylko 4,3% z powodu straty kursowej. Dla inwestorów, którzy nie przekroczyli jeszcze limitu zwolnienia podatkowego, ta sprawa jest nieistotna - rzeczywiście zarabiają rocznie 4,3%. Natomiast inwestorzy podlegający opodatkowaniu byliby w nieproporcjonalny sposób pokrzywdzeni - zarabiają tylko około 3,3% (przed opodatkowaniem), co po opodatkowaniu daje tylko jeszcze 2,48%. W zasadzie ten problem dotyczy wszystkich obligacji wysokooprocentowanych, które szczególnie w czasie kryzysu bankowego (2008/2009) były emitowane przez wiele firm. Po uspokojeniu się kryzysu większość tych obligacji znacząco wzrosła w cenie. Dlatego podejrzewam, że inni uczestnicy forum także mieli do czynienia z tym zagadnieniem... Pozdrowienia finanz-amateur

Napisany przez el_bundz
Cześć, nie mogę zgodzić się z porównaniem do lokat terminowych, ponieważ tutaj także trzeba płacić podatki. Jednak w roku wypłaty można zaoszczędzić podatki, uznając różnicę między ceną zakupu a ceną sprzedaży jako stratę. W ten sposób stopa zwrotu wraca do wartości początkowego kuponu. W tym przykładzie można uznać 15% jako stratę w ostatnim roku.

Napisany przez EuroPaule
finanz-amateur pisze: Może popełniłem błąd myślowy w moich obliczeniach. Czy ewentualne straty wynoszące 15,5% kursu będą w jakiś sposób zrekompensowane? Czy mogę je odzyskać dopiero podczas składania deklaracji podatkowej na końcu okresu trwania inwestycji? (Jeśli tak, to prawdopodobnie tylko poprzez zrekompensowanie ich ewentualnymi zyskami z innych inwestycji?)
Hej, Ponieważ nie zapisałeś tych 15% strat kursowych, tylko osoba, od której kupiłeś ten papier, nie możesz ich zwrócić podatkowo. W przeciwnym razie można by było je zrekompensować z innymi dochodami w ramach podatku od zysków kapitałowych. Sprzedaż przed końcem inwestycji z utratą byłaby, jak już wspomniano, jedną z możliwości. Jednak wtedy rzeczywiście ponosisz stratę 15%. Wątpię, czy ma to sens tylko z powodu podatku. Cytat finanz-amateur Ach, jeszcze jedno pytanie: dodatkowe odsetki od wartości nominalnej do zapłacenia są dodawane do ogólnego puli rozliczeń w banku według rozliczenia papierów wartościowych. Prawdopodobnie rozliczenie z przyszłymi płatnościami odsetek (dla obliczenia ewentualnego podatku od kapitału) jest dokonywane automatycznie przez bank? Jest to czysta wewnętrzna księgowość i służy wymogom dotyczącym opodatkowania od zysków kapitałowych. Całą sprawę pokazuje, że obligacje korporacyjne są o wiele bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Z mojego punktu widzenia, zdecydowanie przeznaczone dla doświadczonych inwestorów. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez el_bundz
EuroPaule pisze: Hej, ponieważ nie odnotowałeś tych 15% straty z kursu, ale zrobił to ten, od którego kupiłeś ten papier, nie możesz niczego tutaj uwzględnić podatkowo. W innym przypadku, w ramach podatku od zysków kapitałowych, można by to zrekompensować innymi dochodami...
To nieprawda! Jeśli kupię obligację powyżej wartości nominalnej, mogę odliczyć różnicę jako stratę na końcu jej okresu zapadalności. Patrz również na bieżący numer tygodnika gospodarczego z dnia 12.09.2011.

Dziękuję za odpowiedzi! Miałem również podejrzenia, że nie ma różnicy, czy obligacja jest trzymana do daty wygaśnięcia, czy sprzedana tuż przed nią. Jeszcze jedno pytanie dotyczące odliczeń podatkowych: prawdopodobnie możliwe jest tylko rozliczenie z tą samą kategorią dochodów (w tym przypadku zyskami kapitałowymi)? Tak było przynajmniej przed wprowadzeniem podatku od zysków kapitałowych, czyli przed 2009 rokiem. Czy teraz możliwe jest rozliczenie z jakimikolwiek innymi dochodami kapitałowymi (odsetki, dywidendy)? W najlepszym wypadku mogłemby otrzymać z powrotem 1/4 z 15,5% straty kursowej. W takim przypadku roczny zwrot z inwestycji przed opodatkowaniem faktycznie zwiększyłby się z 3,3% do 4,3%. Pozdrowienia finansowy amator

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata