- pt wrz 09, 2011 2:38 pm
Witam wszystkich, wczoraj zakupiłem obligację Fresenius (WKN A0T51K). Oprocentowanie obligacji wynosi 8,75%, data wykupu 15.07.2015 r. (pozostały okres 3,8 lat), a aktualna cena wynosi 115,5%. Rentowność wynosi 4,30%. Niestety, teraz uważam, że to był błąd zakupu, ponieważ skupiłem się tylko na rentowności i nie uwzględniłem podatku od kapitału w wysokości 25%. Poniżej przedstawiam swoje szacunkowe obliczenia na cały pozostały okres: Oprocentowanie po opodatkowaniu: 3,8 * 8,75% * 0,75 = 24,93% Strata z tytułu ceny: 15,5% Pozostałe coroczne oprocentowanie po opodatkowaniu: (24,93% - 15,5%) / 3,8 = 2,48% To żałosne oprocentowanie po opodatkowaniu mogłem osiągnąć o wiele łatwiej, np. poprzez lokatę terminową na 3,30%. Być może popełniłem błąd w moich obliczeniach. Czy ewentualna strata w wysokości 15,5% ceny zostanie w jakiś sposób zrekompensowana? Czy mogę ją odzyskać dopiero pod koniec okresu poprzez rozliczenie podatkowe? (Jeśli tak, to prawdopodobnie tylko poprzez zrekompensowanie ewentualnych zysków z innych kursów?) Być może jest tutaj doświadczony inwestor obligacjami, który może rzucić trochę światła na tę sprawę. Aha, jeszcze jedno pytanie: dodatkowe kwoty odsetek, które trzeba zapłacić, są dodawane do ogólnego konta rozliczeniowego w banku zgodnie z potwierdzeniem papierów wartościowych. Prawdopodobnie ich rozliczenie z przyszłymi opłatami odsetek (w celu obliczenia ewentualnego podatku od kapitału) odbywa się automatycznie przez bank? Z góry dziękuję! Pozdrowienia finansowy-amator