Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy konieczne jest posiadanie ubezpieczenia budynku mieszkalnego oraz ubezpieczenia mienia domowego?

Napisany przez ADMCI4
Prawdopodobnie moje pytanie nie jest zbyt inteligentne, ale nie jestem specjalistą od ubezpieczeń. Ponieważ kilka miesięcy temu kupiliśmy Dom, musieliśmy również wykupić ubezpieczenie budynku mieszkalnego. Wcześniej mieliśmy już od kilku lat ubezpieczenie mienia gospodarstwa domowego. Jeśli dobrze rozumiem, oba ubezpieczenia pokrywają szkody na własności. ubezpieczenie budynku mieszkalnego obejmuje również szkody na samym budynku. Czy w takim razie ubezpieczenie mienia gospodarstwa domowego nie jest już potrzebne, czy nadal trzeba je mieć?

Re: Czy konieczne jest posiadanie ubezpieczenia budynku mieszkalnego oraz ubezpieczenia mienia domowego?

Napisany przez Naseweis
Żadne z ubezpieczeń budynków ani na mienie nie jest obowiązkowe w Niemczech. Nie trzeba ich więc mieć. Ale dobrze jest je mieć. Jak sama nazwa wskazuje, ubezpieczenie budynku obejmuje budynek i stałe elementy na działce. A ubezpieczenie na mienie obejmuje oczywiście tylko mienie domowe.

Napisany przez EasyD
Pytanie, które zawsze powinniśmy sobie zadać, to na ile te rzeczy mają istotne znaczenie. Mówiąc krótko, jeśli na przykład cały twój Dom spłonie, na ile byłby to dla ciebie ruina, gdyby nie był ubezpieczony?

Napisany przez Blue
Również dostałem dobrą wyjaśnienie od mojego specjalisty od ubezpieczeń dotyczące ubezpieczenia majątkowego. ubezpieczenie majątkowe obejmuje wszystko, co nie jest trwale zamocowane w domu, więc jeśli postawiłbyś go do góry nogami, wiele rzeczy by wypadło, nie tylko meble, sprzęt elektroniczny, ale też ubrania, płyty CD, jedzenie, po prostu wszystko. Wszystko to stanowi majątek domowy i jest objęte ochroną ubezpieczeniową. Wyobraź sobie, że twój Dom spłonie i wszystko zniknie - czy byłbyś w stanie samodzielnie to zastąpić? Prawdopodobnie nie, dlatego warto mieć ubezpieczenie majątkowe. ubezpieczenie budynku mieszkalnego obejmuje tylko sam budynek, garaż i ewentualnie altankę w ogrodzie, wszystko, co znajduje się w domu, nie jest objęte ochroną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata