Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy zmiana na plan oszczędnościowy w banku z Riesterem ma sens?

Napisany przez Godefroy
Cześć wszystkim! W 2005 roku podpisałem tzw. Kaiser Rente. Ze względu na negatywne informacje w prasie, postanowiłem się temu bliżej przyjrzeć. Początkowa składka wynosiła 974,-€, a teraz wzrosła do 1.948,-€. Zgodnie z otrzymanym oświadczeniem z salda, do tej pory wpłacono 9.704,25€, z czego miałoby mi być wypłacone 9.622,46€. Mam teraz kilka pytań: 1. Chciałbym przejść na plan oszczędnościowy banku, ponieważ niedługo pewnie znowu chciałbym kupić mieszkanie na wynajem i myślę, że byłbym przez to bardziej elastyczny. Czy to ma sens? 2. Mam również umowę oszczędnościową u Wüstenrot. Czy mogę w niej również dokonywać riestern? 3. W swoim piśmie Ergo mówi o możliwych kwotach do zwrotu przez ZfA. Czy mam się ich obawiać w zaplanowanych scenariuszach, i jeśli tak, to jak duże mogą być? Z góry dziękuję za pomocne wskazówki i życzę miłego dnia! Godefroy

Napisany przez Naseweis
Godefroy pisze: Witam wszystkich! W 2005 roku podpisałem tzw. rentę cesarską. Z uwagi na negatywne informacje w prasie, postanowiłem przyjrzeć się tej sprawie nieco dokładniej. Początkowa składka wynosiła 974 €, a obecnie wzrosła do 1 948 €. Zgodnie z informacją o stanie konta, do tej pory wpłaciłem 9 704,25 €, a mieliby mi wypłacić 9 622,46 € z tej kwoty.
Witam, Pod nazwą renta cesarska znalazłem jedynie informację w internecie, że jest to polisa emerytalna Hamburg Mannheimer. Nie jest mi znany konkretny plan. Przy takim wzroście składek musiałeś zgodzić się na bardzo wyską dynamikę lub na zwiększenie umowy. Teraz moje pytania: 1. Chcę przełączyć się na plan oszczędnościowy w banku, ponieważ pewnie wkrótce będę chciał ponownie kupić mieszkanie na wynajem i myślę, że to sprawi, że będę bardziej elastyczny. Czy to ma sens? Co ma przynieść plan oszczędnościowy w banku? Raczej poleciłbym tutaj zamiast tego umowę oszczędnościową budowlaną. 2. Mam jeszcze umowę oszczędnościowo-budowlaną w Wüstenrot. Czy mogę tam również skorzystać z riestern? Jeśli nie jest to umowa mieszkaniowa-Riester - nie! 3. Ergo w swoim piśmie wspomina o ewentualnych kwotach do zwrotu od ZfA. Czy mam się obawiać tych kwot w planowanych scenariuszach i jeśli tak, to jak duże mniej więcej byłyby te kwoty? Nie można udzielić informacji, gdyż nie jest znany konkretny plan. Pozdrowienia!

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry wszystkim! W 2005 roku podpisałem tzw. Rentę cesarską. Ze względu na negatywne informacje w prasie, postanowiłem przyjrzeć się tej sprawie nieco dokładniej. Początkowa składka wynosiła 974,-€ i została zwiększona do obecnych 1.948,-€. Według oświadczenia stanu konta, do tej pory wpłacono 9.704,25€, a ja miałbym otrzymać z tego 9.622,46€. Teraz moje pytania: Tak, dobrze, że wspomniałeś o prasie ... Zazwyczaj wspieranie Riester jest negatywnie kojarzone tylko z prywatnymi ubezpieczeniami emerytalnymi. Jednak obecnie nie ma powodu, by zrezygnować z wsparcia Riester. Dobrze, obecnie płacisz roczną maksymalną kwotę (2100 minus 154 euro zasiłku podstawowego), aby otrzymać maksymalne wsparcie Riester. 1. Chcę przejść na plan oszczędnościowy banku, ponieważ w przyszłości chciałbym ponownie kupić mieszkanie na wynajem i myślę, że będę dzięki temu bardziej elastyczny. Czy to ma sens? To zależy od tego, co planujesz zrobić z saldem umowy. Jeśli chcesz użyć go jako wkładu własnego do nabycia nieruchomości, mogę sobie wyobrazić szybsze załatwienie przez bank niż przez ubezpieczyciela - ale nie musi to być konieczne. Pamiętaj, że tylko nieruchomości na własne potrzeby/bez wynajmu mogą korzystać z dofinansowania Riester. Stracisz wszystkie dotychczas otrzymane zasiłki i oszczędności podatkowe z twojej umowy Riester, jeśli użyjesz salda np. do nabycia nieruchomości jako inwestycji kapitałowej. 2. Mam także umowę oszczędnościową Bausparvertrag w Wüstenrot. Czy mogę również zrobić z tego riestern? Z powodów elastyczności wszystko jest możliwe. Ale zazwyczaj musisz dodatkowo zawrzeć nową umowę oszczędnościową dla mieszkaniowego wsparcia Riester. Saldo z Renty cesarskiej możesz bez problemu przenieść tam. 3. Ergo mówi w swoim piśmie o ewentualnych kwotach do zwrotu do Zentrale Zulagenstelle für Altersvermögen (ZfA). Czy mam obawiać się tych kwot w planowanych scenariuszach, jeśli tak, to jakie mogą być te kwoty? Musisz zwrócić wszystkie swoje zasiłki do Centralnego Biura Dofinansowania na Starość (ZfA), jeśli wykorzystasz saldo z twojej umowy Riester w sposób szkodliwy dla dofinansowania. Na przykład poprzez zakup nieruchomości jako inwestycji kapitałowej, na cele konsumpcyjne, itp. - inaczej mówiąc: jeśli wykorzystasz saldo do czegoś innego niż na kapitałowe zabezpieczenie starości lub własne mieszkanie. Możesz odczytać wysokość dotychczas otrzymanych zasiłków w corocznym oświadczeniu o umowie Ergo Versicherung. Ponadto Urząd Skarbowy może się do Ciebie zgłosić i zażądać zwrotu oszczędności podatkowych uzyskanych poprzez dokonywanie wpłat na umowę Riester. Dokładną wysokość zwrotu może obliczyć doradca podatkowy. Z góry dziękuję za pomocne wskazówki i życzę miłego dnia! Godefroy Cześć Godefroy, witaj w Forum! Moje odpowiedzi wstawiam bezpośrednio do Twojego tekstu: Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, po prostu daj znać tutaj. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez isar11
Godefroy pisze: Witajcie! W 2005 roku podpisałem tzw. rentę cesarską. Ze względu na negatywne informacje w prasie, postanowiłem przyjrzeć się tej sprawie nieco dokładniej. Początkowa składka wynosiła 974,00 € i została zwiększona do 1.948,00 €. Według wyciągu konta, do tej pory wpłaciłem 9.704,25 €, a miałbym otrzymać z tego 9.622,46 €. Teraz do moich pytań: 1. Chcę przełączyć się na plan oszczędnościowy bankowy, ponieważ prawdopodobnie wkrótce znowu chciałbym kupić mieszkanie na wynajem i myślę, że dzięki temu będę bardziej elastyczny. Czy to ma sens? 2. Mam również umowę oszczędnościową budowlaną w firmie Wüstenrot. Czy mogę nią również objąć system riestern? 3. Ergo w swoim piśmie wspomina o ewentualnych kwotach do zwrotu od ZfA. Czy powinienem obawiać się tych kwot w zaplanowanych scenariuszach, i jeśli tak, to jak byłyby one wysokie? Z góry dziękuję za pomocne wskazówki i życzę miłego dnia! Godefroy
Cześć, więc chcesz kupić mieszkanie na własność? W takim przypadku sensowne mogłoby być stosowanie tzw. mieszkania-Riester. Może porozmawiać z doradcą, na przykład z Wüstenrot, o możliwości zmiany istniejącej umowy oszczędnościowej budowlanej na Riester. Mogę powiedzieć tylko na podstawie innych dostawców, że ogólnie rzecz biorąc jest to możliwe. Zawsze jest to sensowne, aby umożliwić sobie zakup nieruchomości poprzez oszczędzanie. Ostatni punkt porozmawiałbym również z doradcą Wüstenrot. Chodzi chyba o ewentualne zwroty już otrzymanych dopłat na emeryturę, prawda? W takim przypadku może się okazać, że nie ma żadnych zobowiązań, jeśli po prostu zmienisz formę oszczędzania na emeryturę i zawrzesz umowę, która również gwarantuje Ci państwową pomoc finansową. Tak więc, jak już wspomniałem, warto to jeszcze raz omówić osobiście z doradcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata