Cześć i dzień dobry wszystkim!
W 2005 roku podpisałem tzw. Rentę cesarską. Ze względu na negatywne informacje w prasie, postanowiłem przyjrzeć się tej sprawie nieco dokładniej. Początkowa składka wynosiła 974,-€ i została zwiększona do obecnych 1.948,-€. Według oświadczenia stanu konta, do tej pory wpłacono 9.704,25€, a ja miałbym otrzymać z tego 9.622,46€. Teraz moje pytania:
Tak, dobrze, że wspomniałeś o prasie ... Zazwyczaj wspieranie Riester jest negatywnie kojarzone tylko z prywatnymi ubezpieczeniami emerytalnymi. Jednak obecnie nie ma powodu, by zrezygnować z wsparcia Riester.
Dobrze, obecnie płacisz roczną maksymalną kwotę (2100 minus 154
euro zasiłku podstawowego), aby otrzymać maksymalne wsparcie Riester.
1. Chcę przejść na plan oszczędnościowy banku, ponieważ w przyszłości chciałbym ponownie kupić mieszkanie na wynajem i myślę, że będę dzięki temu bardziej elastyczny. Czy to ma sens?
To zależy od tego, co planujesz zrobić z saldem umowy. Jeśli chcesz użyć go jako wkładu własnego do nabycia nieruchomości, mogę sobie wyobrazić szybsze załatwienie przez bank niż przez ubezpieczyciela - ale nie musi to być konieczne. Pamiętaj, że tylko nieruchomości na własne potrzeby/bez wynajmu mogą korzystać z dofinansowania Riester. Stracisz wszystkie dotychczas otrzymane zasiłki i oszczędności podatkowe z twojej umowy Riester, jeśli użyjesz salda np. do nabycia nieruchomości jako inwestycji kapitałowej.
2. Mam także umowę oszczędnościową Bausparvertrag w Wüstenrot. Czy mogę również zrobić z tego riestern?
Z powodów elastyczności wszystko jest możliwe. Ale zazwyczaj musisz dodatkowo zawrzeć nową umowę oszczędnościową dla mieszkaniowego wsparcia Riester. Saldo z Renty cesarskiej możesz bez problemu przenieść tam.
3. Ergo mówi w swoim piśmie o ewentualnych kwotach do zwrotu do Zentrale Zulagenstelle für Altersvermögen (ZfA). Czy mam obawiać się tych kwot w planowanych scenariuszach, jeśli tak, to jakie mogą być te kwoty?
Musisz zwrócić wszystkie swoje zasiłki do Centralnego Biura Dofinansowania na Starość (ZfA), jeśli wykorzystasz saldo z twojej umowy Riester w sposób szkodliwy dla dofinansowania. Na przykład poprzez zakup nieruchomości jako inwestycji kapitałowej, na cele konsumpcyjne, itp. - inaczej mówiąc: jeśli wykorzystasz saldo do czegoś innego niż na kapitałowe zabezpieczenie starości lub własne mieszkanie.
Możesz odczytać wysokość dotychczas otrzymanych zasiłków w corocznym oświadczeniu o umowie Ergo Versicherung.
Ponadto Urząd Skarbowy może się do Ciebie zgłosić i zażądać zwrotu oszczędności podatkowych uzyskanych poprzez dokonywanie wpłat na umowę Riester. Dokładną wysokość zwrotu może obliczyć
doradca podatkowy.
Z góry dziękuję za pomocne wskazówki i życzę miłego dnia!
Godefroy
Cześć Godefroy,
witaj w Forum!
Moje odpowiedzi wstawiam bezpośrednio do Twojego tekstu:
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, po prostu daj znać tutaj.
Pozdrowienia
Alexander Irmscher