Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak długo trzeba czekać na ubezpieczenie dodatkowe na zęby i okulary?

Napisany przez ADMCI4
Po mojej ostatniej wizycie u dentysty zdałem sobie sprawę, że nie mogę uniknąć remontu zębów w ciągu najbliższych lat. Aby to zrobić, musiałbym na pewno wykupić ubezpieczenie dodatkowe na zęby, w przeciwnym razie nie mogę sobie na to pozwolić. Teraz jednak słyszałem, że w niektórych przypadkach może być długi okres oczekiwania, zanim ubezpieczenie zgodzi się zapłacić. Chciałbym się dowiedzieć, czy okresy oczekiwania zawsze są takie same, czy też istnieją różnice między poszczególnymi ubezpieczeniami dodatkowymi. Czy możecie polecić mi takie, które nie jest zbyt drogie, a mimo to ma stosunkowo krótki okres oczekiwania?

Napisany przez Naseweis
Czas oczekiwania jest różny w różnych planach stomatologicznych. Jednak uszkodzone zęby są wyłączone z ochrony ubezpieczeniowej.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, w większości dodatkowych ubezpieczeń dentystycznych ogólne okresy karencji wynoszą 8 miesięcy. Ponadto wiele polis podlega dodatkowym ograniczeniom świadczeń w ciągu 1.-5. lat ubezpieczenia. Ponadto nie ma obowiązku świadczenia, jeśli stomatolog zalecił już zabieg i został on odnotowany w historii pacjenta, lub jeśli wcześniej został sporządzony plan leczenia i kosztów. Ubezpieczyciele przeprowadzają w tym zakresie kontrole obowiązku świadczenia przez pierwsze 3 lata. Nawet już brakujące lub uszkodzone zęby można ubezpieczyć, pod warunkiem że opisana wcześniej sytuacja nie ma miejsca. Zróżnicowanie ofert jest bardzo duże! Nie można powiedzieć, który z ubezpieczeń jest najlepszy lub najtańszy. To zależy głównie od tego, jakie priorytety stawiam, lub jakie świadczenia mają być zawarte. Zdecydowanie zalecam przeczytanie „małego druku“, ponieważ stało się zwyczajem zachwalać się cudzymi piórami w opisach ubezpieczeń. Na przykład, „Udzielamy 80 - 90% świadczeń“, lub podobna bzdura! Następnie zazwyczaj pojawia się, po wcześniejszych świadczeniach z NFZ, lub po uwzględnieniu......bla, bla, bla. Realnie zwrot pieniędzy wynosi zazwyczaj między 40 a 60%. Więc dokładnie czytaj! Z pozdrowieniami Mike

Napisany przez Gerd
Ale istnieje także 100% (ERGO). Oczywiście tylko po wcześniejszym świadczeniu GKV i wyłącznie za usługi zapisane w katalogu GKV.

Napisany przez Mike Spezi
Tak, jest wyjątkowo klasowy! Jest tak dobry, że sami sprzedawcy Ergo już nie chcą go oferować! Kto czyta, jest w jasnej przewadze! Jeszcze długa, pełna przeszkód droga do zostania Najlepszym Ubezpieczycielem w Niemczech! Pozdrowienia Mike

Napisany przez Blue
Temat ubezpieczenia dodatkowego stomatologicznego jest dość kontrowersyjny, gdyż ubezpieczyciele obiecują wiele, a potem nie spełniają obietnic. Oczywiście, ubezpieczony może być wtedy zdenerwowany, ale ponosi także część winy, ponieważ to, ile ubezpieczyciel zapłaci, jest określone w umowie, którą trzeba najpierw zrozumieć lub przeczytać, co wielu osób nawet nie robi, ponieważ jest zazwyczaj bardzo obszerna. Mam ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne w Debeka i jestem zadowolony, przynajmniej nie trzeba tam podawać tylu informacji, jak w innych ubezpieczeniach, na przykład które zęby brakują, są z koronami lub mają wypełnienie. ubezpieczenie na pewno się opłaci, gdy zajdzie jakaś większa potrzeba, ale wtedy cieszę się, że 50% kwoty rachunku będzie pokryte, a NFZ doda swoją część, i mam nadzieję, że nie będę musiał płacić aż tak wiele.

Napisany przez Naseweis
Cześć, muszę teraz jednak uśmiechnąć się złośliwie. Fajnie, że tutaj polecasz Debekę. Tylko czego nie rozumiem to: Które towarzystwo ubezpieczeniowe pyta o to, które zęby są ukrócone lub mają plombę. Nie znam takiego. Pozdrowienia, Naseweis.

Napisany przez Blue
Nie wiem, o jakie dokładnie ubezpieczenia chodzi, natknąłem się na nie kiedyś w internecie, tam był także schemat uzębienia i zalecano, żeby pacjent albo raczej dentysta zaznaczył, które zęby są dotknięte, czy są wypełnione, nakryte koroną, czy nawet całkowicie brakujące.

Napisany przez Gerd
Jeśli ubezpieczyciel nie pyta o brakujące, niewymienione zęby, należy być czujnym. Oczywiście w razie potrzeby nie będą one również opłacane w przypadku wystąpienia roszczenia kiedy trzeba je będzie wymienić podczas leczenia.

Napisany przez Naseweis
Blue pisze: Nie wiem, o jakie dokładnie ubezpieczenia chodzi, ale kiedyś natknąłem się na to w sieci. Była tam także rysunek zębów, na którym należało oznaczyć, które zęby są dotknięte problemem, czyli wypełnione, zakoronowane lub w ogóle nieobecne.
Chyba tutaj coś się pomieszało. Pytanie brzmi inaczej, a mianowicie, które zęby brakują lub są uszkodzone. Zęby zakoronowane są obecne. Pozdrowienia, Dociekliwy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata