Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy akcje uprzywilejowane mogą również być notowane na giełdzie?

Napisany przez ADMCI4
Od kilku lat pracuję w dużym przedsiębiorstwie chemicznym, które co roku wypuszcza akcje dla swoich pracowników. W ostatnich latach zawsze kupowałem niektóre z nich i teraz mam już ładną ilość. Jednak z powodu sytuacji finansowej muszę teraz sprzedać niektóre z tych akcji i nie wiem do kogo się zwrócić. Czy mam to zrobić bezpośrednio przez mojego pracodawcę, czy te preferencyjne akcje są normalnie notowane na giełdzie? O ile mi wiadomo, wcześniej nie były one obecne na giełdzie, tylko były wydawane bezpośrednio przez firmę naszym pracownikom.

Re: Czy akcje uprzywilejowane mogą również być notowane na giełdzie?

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

najpierw ważne jest, że akcje firmy w ogóle są notowane na giełdzie.

Różnica między akcjami zwykłymi a uprzywilejowanymi polega na tym, że akcje uprzywilejowane mają pierwszeństwo przy dywidendzie, ale nie mają prawa głosu na walnym zgromadzeniu. Zasada jest taka: inkasować i trzymać język za zębami!
Wprawdzie są one również zazwyczaj obecne na giełdzie.

Twoje akcje powinny być przechowywane na rachunku papierów wartościowych w banku, prawda?
Tam powinien być także numer WKN lub ISIN. To są numery, których można poszukać na stronie np. onvista.de, aby znaleźć informacje o kursie, miejscu notowań, itp..

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata