- pt wrz 16, 2011 3:14 pm
Witaj użytkowniku forum, nie jestem pewien czy znajdę tu zrozumienie, ale być może ktoś przeczyta te słowa, kto jest zainteresowany albo zna kogoś, kto mógłby być odpowiedni. Szukam kogoś, kto jest zainteresowany zakupem pojazdu i wynajmie go po mnie (prawo stałego użytkowania). W skrócie: jakiś czas temu musiałem zastawić BMW, które kupiłem na końcu 2009 roku i zapłaciłem gotówką w pełnej wysokości z powodu problemów finansowych. Cena katalogowa pojazdu (aktualna seria 3 z absolutnym luksusem) wynosi około 75 000 euro. Teraz samochód musi zostać wykupiony, ponieważ umowa wygasa. W przeciwnym razie zostanie niedługo sprzedany na aukcji! Dochód z tego na pewno pokryje koszty, ale dla mnie oznaczałby to całkowitą stratę, ponieważ samochód przejechał praktycznie dokładnie 1 rok z około 24 tys. km przebiegu. Ponieważ bardzo nie chciałbym, aby samochód został sprzedany na aukcji, szukam kogoś, kto go wykupi. Teraz o modelu, który przyszedł mi do głowy, co do zarobków inwestora X z tego interesu. Wyobraziłem sobie (jeśli znajdzie się ktoś), że samochód zostanie najpierw w całości wykupiony za pomocą kapitału obcego! Wcześniej sporządzony zostanie kontrakt, który będzie zawierał następujące punkty. Na początku dokumentacja pojazdu zostanie przekazana inwestorowi, a sporządzony zostanie kontrakt, który gwarantuje prawidłowy przejście własności na inwestora, jeśli nie spełnię wcześniej uzgodnionego zobowiązania płatniczego w określonym czasie. Przykładowo. Inwestor X wykupuje samochód za około 20 000 euro, dostaje dokumenty i klucz samochodu. W umowie zostaną określone np. miesięczne opłaty przeze mnie w wysokości 500 euro za stałe użytkowanie pojazdu (włączając utratę wartości w czasie), przy czym tylko połowa (250 euro) byłaby odpisana od faktycznego długu. Oznacza to, że inwestor otrzymuje ode mnie co miesiąc 500 euro, z których połowa zostanie odjęta od zainwestowanych pieniędzy na wykupienie. Daje to dodatkowe 250 euro dla inwestora miesięcznie (ponad 80 miesięcy!) Po całkowitym zapłaceniu przeze mnie otrzymam oryginalny kontrakt, dokumenty samochodu i klucz z powrotem. To może być interesujące dla tych, którzy mają wystarczająco dużo kapitału, aby zaryzykować udział w takim interesie. Absolutna uczciwość jest gwarantowana. Nie mam zamiaru oszukać nikogo. Chcę tylko uniknąć możliwości utraty samochodu. Moje kłopoty finansowe są teraz za mną, dlatego miesięczne raty w wysokości na przykład 500 euro nie są nierealistyczne (nie chcę ponownie popadać z deszczu pod rynnę). Brakuje mi tylko środków na wykupienie pojazdu. Bank pośredniczący chce to zobaczyć, ale nie zgadza się na raty. Ważne jest, żeby inwestor wiedział o tym! Ten interes może brzmieć trudno i ryzykownie. W rzeczywistości jednak wcale tak nie jest, ponieważ w praktyce nie otrzymasz nigdzie 250 euro (po powyższym przykładzie obliczeń) odsetek od 20 000 euro. Jestem absolutnie uczciwą osobą i dodatkowo w umowie będzie ustalone, że inwestor będzie mógł przejąć samochód w pełni i bez ograniczeń w przypadku, gdy nie spełnię swoich zobowiązań płatniczych. Jeśli ktoś ma pytania lub jest zainteresowany tą nieco nietypową ideą, proszę o kontakt. Oczywiście mogę również udzielić bardziej szczegółowych informacji na temat samochodu. Proszę bez podpowiedzi o kredytach bankowych itp. Jeśli bym je dostał, nie pisałbym tutaj. Nie mam dostępu do finansowania bankowego z powodu upadłości/długów, tylko dlatego, że jestem samodzielny, a banki tutaj wszystko blokują. Tak więc, jeśli ktoś ma większą gotowość do ryzyka niż bojaźliwe banki, może tu zawrzeć opłacalny interes (długoterminowy). Dodatkowo, miłośnik motoryzacji również miałby powód do uśmiechu. Dziękuję za przeczytanie i mam nadzieję na poważne odpowiedzi. Pozdrowienia