- sob wrz 17, 2011 1:06 pm
Krótko o moim tle: 25 lat, początkujący w zawodzie, 3.000 zł brutto (pierwsze 6 miesięcy, potem 3.250 zł brutto), nieobjęty obowiązkiem zapłaty podatku kościelnego. Skłonność do ryzyka: niska. Planowana emerytura: 4.000 euro.
W ubiegłym tygodniu skonsultowałem się, jak najlepiej zabezpieczyć swoją emeryturę. Polecono mi to:
1. Emerytura Riester: HDI Gerling TwoTrust Riesterrente Dynamic.
70% zarządzanie majątkiem, 30% Global Trends.
Miesięczna składka własna: 162 euro
2. ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa (BU) jako dodatkowe zabezpieczenie do podstawowego funduszu emerytalnego w Nürnberger.
Grupa zawodowa: 1
Taryfa: N2508TS NFR
107 euro miesięcznie
3. Zastrzeżenie emerytalne pracodawcy: zostanie uruchomione gdy minie okres próbny.
Jak dotąd, moim zdaniem, podział jest dobry, ponieważ wszystko jest również zabezpieczone w przypadku utraty pracy. Jednakże moja wiedza na ten temat jest bardzo ograniczona, ponieważ niedawno zacząłem interesować się planowaniem emerytalnym. Szczególnie druga propozycja, łączenie ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa i podstawowego zabezpieczenia emerytalnego, jest dla mnie nowością. W internecie również nie znalazłem zbyt wielu informacji na ten temat. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie opinie. Czy zostałem właściwie/dobrze doradzony?