Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy fundusze rynku pieniężnego są naprawdę silniejsze od lokat terminowych?

Napisany przez DerWorf
Cześć, Często czytam, że fundusze rynku pieniężnego mają wyższe stopy zwrotu, ale są bardziej zmienne niż lokaty. No cóż, z tą zmiennością mają pewnie rację. Jednak nie widzę żadnego funduszu rynku pieniężnego, który mógłby przewyższyć moje BankOfScotland-2.6%. Czy to wynika z obecnie trudnych czasów, czy też generalnie fundusze rynku pieniężnego nie są lepsze od lokat?

Napisany przez EuroPaule
Hej, do trzech lat, czyli przed wybuchem kryzysu finansowego, sytuacja była taka, że fundusze rynku pieniężnego z reguły były lepsze od lokat terminowych. Częściowo wynikało to również z faktu, że fundusze nabyły takie zabezpieczone papiery wartościowe (asset backed securities), które dotychczas uznawane były za bezpieczne jak bunkry, a potem stały się bombami. (Świetna gra słów, prawda?) To spowodowało wzrost zmienności na rynku, który wcześniej był bardzo niski. Ponieważ rynek pieniężny popadł w kryzys zaufania, całkowicie wyschł. Aby banki mimo wszystko mogły krótkoterminowo zabezpieczyć się płynnością, co jest właściwym celem rynku pieniężnego, Europejski Bank Centralny (EBC) udzielał bankom krótkoterminowych pożyczek praktycznie bez odsetek. Naturalnie spowodowało to również spadek rentowności na rynku pieniężnym. Nie jestem pewien, na ile EBC przywrócił normalność w udzielaniu kredytów bankom, ale patrząc na całe oprocentowanie, zwłaszcza na niemieckie obligacje skarbowe, wszystko to wciąż dalekie jest od normalności. Podsumowując: Rynek pieniężny wciąż nie wrócił tam, gdzie powinien być. Normalnym zjawiskiem byłby zwrot inwestycji trochę ponad inflację. Dlatego obecnie lokaty terminowe mają szansę się przebić. Warto jednak zastanowić się, dlaczego na przykład BoS płaci prywatnym inwestorom 2,6%, zamiast skorzystać z pozornie tańszego rynku pieniężnego? Przy nietypowo wysokich ofertach powinny dzwonić dzwony Kaupthing. Co nie jest prognozą upadku BoS.... . Pozdrowienia, Paule * Oczywiście, z wyłączeniem ofert marketingowych dla pozyskania nowych klientów.

Napisany przez DerWorf
Piękna gra słów :P Okej, więc to tylko kwestia czasu, co nie? Właśnie szukam banku All-in-One, bo 4 konta w 4 bankach (rachunek bieżący, depozyt przed 2009 rokiem, lokata terminowa, depozyt ETF) trochę mnie denerwują. I jedyną wadą banku DAB są te 0,5% na lokacie terminowej... dlatego chciałem sprawdzić, czy można w przyszłości przenieść te środki na fundusze rynku pieniężnego jako schowek na nagłą potrzebę, jeśli stają się one ponownie bardziej atrakcyjne.

Napisany przez EuroPaule
DerWorf pisze: ... dlatego chciałem sprawdzić, czy w średnim okresie można przełączyć się na te fundusze rynku pieniężnego jako miejsce na bezpieczne oszczędności, gdy staną się znowu atrakcyjne.
Ogólnie zgadzam się z tym. Jednak zdefiniowanie średnioterminowości jest teraz trochę trudne. Związane z kryzysem zadłużeniowym na rynku jest tyle niepewności, że nie sposób przewidzieć, dokąd i kiedy zmierza sytuacja. Teraz niełatwo być inwestorem. Powodzenia! Paule

Napisany przez DerWorf
EuroPaule pisze: Jako inwestorowi teraz nie jest łatwo.
W rzeczywistości właśnie zostałem uderzony twarzą w twarz przez słup rzeczywistości i musiałem się z tym wszystkim zmierzyć. No cóż. Tym bardziej ucieszy mnie, gdy dobre czasy wrócą. Dzięki jeszcze raz =)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata