- śr wrz 21, 2011 10:31 am
Cześć drogie forum! Jestem kompletnie zdezorientowany! Zaczynam pracować w listopadzie i chciałbym wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (już z powodu mojej odpowiedzialności jako jedyny żywiciel rodziny dla mojej żony i naszych dwóch dzieci). Chciałbym ubezpieczyć kwotę w wysokości 3 600 euro miesięcznie, a wybrałem system nadwyżkowy z natychmiastową zniżką. Moim dawnym bankiem był Deutsche Bank, więc najpierw udałem się do Zurich Dt. Herold (którzy są chyba z nimi powiązani). Ich oferta w wysokości około 192 euro miesięcznie wydała mi się jednak dość wysoka, dlatego przeprowadziłem porównanie ubezpieczeń przez internet i natrafiłem na doradcę finansowego odpowiedzialnego za mój okręg. W jego porównaniu okazało się, że 21 ubezpieczycieli oferuje niższe stawki niż Zurich, a ponad połowa z nich rzekomo jest także lepszymi ubezpieczycielami. Volkswohlbund chce ode mnie tylko około 142 euro miesięcznie. To porównanie opierało się na ratingu Morgen & Morgen. Volkswohlbund miał tutaj taką samą maksymalną ocenę jak Zurich Dt. Herold (pięć gwiazdek).
Konfrontując przeciętne wyniki finansowe swojego pracodawcy, zapytałem przedstawiciela Zurich Dt. Herold o to. Powiedział on od razu, że Morgen & Morgen wynajduje to, co chce wynaleźć i że pośrednik ubezpieczeniowy chciał, aby Volkswohlbund znajdował się na samym szczycie, ponieważ płacą oni bardzo wysokie prowizje swoim pośrednikom.
Hej! Co się dzieje? Kogo można jeszcze zaufać? Tylko pośrednik ubezpieczeniowy określa się jako niezależny i powinien znaleźć dla mnie najlepsze ubezpieczenie, a nie dla siebie samego, prawda?
Masz jakieś spostrzeżenia na temat tego środowiska? Jeśli tak, chciałbym otrzymać odpowiedzi na następujące pytania:
1) Na ile można ufać Morgen & Morgen? Dlaczego powinienem ufać ratingowi stworzonemu przez nich? Czy istnieją obiektywne wskazówki (na przykład raporty z państwowej instytucji dotyczące Morgen & Morgen) mające na celu odpowiedź na te pytania, czy może już mieliście doświadczenia z ocenami Morgen & Morgen?
2) Czy to prawda, że pośrednicy ubezpieczeniowi polecają mi tylko (lub preferencyjnie) te ubezpieczycieli, którzy płacą im najwyższe prowizje?
3) Komu można najbardziej zaufać: niezależnemu pośrednikowi ubezpieczeniowemu czy zatrudnionemu w firmie ubezpieczeniowej, który chce sprzedać swój własny produkt, czy którymkolwiek innemu doświadczeniu z internetu czy właściwie komu??
Jestem zrozpaczony i szczerze mówiąc, czuję się dosyć uwięziony. Czy możecie mi pomóc?
Pozdrawiam
Fin