Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Wiarygodność Morgen & Morgen / Pośrednik / Prowizje

Napisany przez Ver.unsichert
Cześć drogie forum! Jestem kompletnie zdezorientowany! Zaczynam pracować w listopadzie i chciałbym wykupić ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (już z powodu mojej odpowiedzialności jako jedyny żywiciel rodziny dla mojej żony i naszych dwóch dzieci). Chciałbym ubezpieczyć kwotę w wysokości 3 600 euro miesięcznie, a wybrałem system nadwyżkowy z natychmiastową zniżką. Moim dawnym bankiem był Deutsche Bank, więc najpierw udałem się do Zurich Dt. Herold (którzy są chyba z nimi powiązani). Ich oferta w wysokości około 192 euro miesięcznie wydała mi się jednak dość wysoka, dlatego przeprowadziłem porównanie ubezpieczeń przez internet i natrafiłem na doradcę finansowego odpowiedzialnego za mój okręg. W jego porównaniu okazało się, że 21 ubezpieczycieli oferuje niższe stawki niż Zurich, a ponad połowa z nich rzekomo jest także lepszymi ubezpieczycielami. Volkswohlbund chce ode mnie tylko około 142 euro miesięcznie. To porównanie opierało się na ratingu Morgen & Morgen. Volkswohlbund miał tutaj taką samą maksymalną ocenę jak Zurich Dt. Herold (pięć gwiazdek). Konfrontując przeciętne wyniki finansowe swojego pracodawcy, zapytałem przedstawiciela Zurich Dt. Herold o to. Powiedział on od razu, że Morgen & Morgen wynajduje to, co chce wynaleźć i że pośrednik ubezpieczeniowy chciał, aby Volkswohlbund znajdował się na samym szczycie, ponieważ płacą oni bardzo wysokie prowizje swoim pośrednikom. Hej! Co się dzieje? Kogo można jeszcze zaufać? Tylko pośrednik ubezpieczeniowy określa się jako niezależny i powinien znaleźć dla mnie najlepsze ubezpieczenie, a nie dla siebie samego, prawda? Masz jakieś spostrzeżenia na temat tego środowiska? Jeśli tak, chciałbym otrzymać odpowiedzi na następujące pytania: 1) Na ile można ufać Morgen & Morgen? Dlaczego powinienem ufać ratingowi stworzonemu przez nich? Czy istnieją obiektywne wskazówki (na przykład raporty z państwowej instytucji dotyczące Morgen & Morgen) mające na celu odpowiedź na te pytania, czy może już mieliście doświadczenia z ocenami Morgen & Morgen? 2) Czy to prawda, że pośrednicy ubezpieczeniowi polecają mi tylko (lub preferencyjnie) te ubezpieczycieli, którzy płacą im najwyższe prowizje? 3) Komu można najbardziej zaufać: niezależnemu pośrednikowi ubezpieczeniowemu czy zatrudnionemu w firmie ubezpieczeniowej, który chce sprzedać swój własny produkt, czy którymkolwiek innemu doświadczeniu z internetu czy właściwie komu?? Jestem zrozpaczony i szczerze mówiąc, czuję się dosyć uwięziony. Czy możecie mi pomóc? Pozdrawiam Fin

Napisany przez EasyD
Najpierw dowodzi to rzeczywiście na korzyść Pani Fin, że zdają sobie Państwo sprawę z odpowiedzialności wobec swojej rodziny i chcecie coś z tym zrobić. Co do Państwa pytań: 1) Osobiście nie mam wiele do powiedzenia na temat wszystkich agencji ratingowych, zwłaszcza że każde towarzystwo rzeczywiście otrzymuje najlepsze oceny od jakiejkolwiek agencji. Z mojego punktu widzenia to więc nie ma żadnego znaczenia. 2) To możliwe, ale nie musi tak być. Szczególnie w Państwa przypadku nie dostrzegam żadnych dowodów na to, że wypowiedź pracownika Deutsche Herold jest poprawna. 3) Nie można tego uogólnić. Jeśli czuje się się niekomfortowo z jakimś doradcą, można po prostu próbować różnych doradców, aż znajdzie się ten, który najlepiej oddaje swoje intuicje. Ważne dla Państwa również: Zarówno w przypadku Volkswohl Bund, jak i Zurich, nie miałbym zastrzeżeń, jeśli chodzi o jakość usług, by samemu je polecać.

Napisany przez Borchardt
Cześć, nie ograniczałbym wyboru taryfy tylko do dwóch taryf. Zurich/Dt. Herold nie spełnia wielu kryteriów, które są spełniane w warunkach innych firm. W końcu to tylko Ty możesz zdecydować, jak ważne są dla Ciebie te punkty warunków. Czy zgody są nieskrępowane czasowo i bez wyjątków? Zurich SBU: Nie. Czy aktualna sytuacja życiowa jest dokładnie zdefiniowana (akceptowalne zmniejszenie dochodu)? Zurich: Nie. Czy po wyjściu z zawodu na stałe rezygnuje się z abstrakcyjnego skierowania? Zurich SBU: Nie. Czy zrezygnowano z dodatkowego starzenia się z wiekiem w definicji niezdolności do pracy? Zurich SBU: Nie. Czy na końcu okresu świadczenia jest pomoc w ponownej integracji? Zurich SBU: Nie. Czy jest gwarantowany wzrost renty w razie świadczenia? Zurich SBU: Tak, ale ograniczony do 1% rocznie. Czy jednorazowa dodatkowa płatność jest możliwa przy pierwszej niezdolności do pracy? Zurich SBU: Nie. Czy świadczenie jest przewidziane także przy niezdolności do pracy trwającej 6 miesięcy? Zurich SBU: Nie. Podczas kompleksowej analizy warunków uwzględnia się znacznie więcej kryteriów. Już na podstawie tych kilku kryteriów, które wyżej wymieniłem, widać, jak istotne jest omówienie treści świadczeń, a nie tylko składki. Jednak rozmawiając o składce, warto spojrzeć na składkę brutto (gwarantowaną, o ile ubezpieczyciel zrzecze się § 163 VVG) i stosunek składki brutto do składki netto (nie gwarantowanej). W przypadku Zurich/dt. Herold, ten drugi nie jest szczególnie korzystny.

Napisany przez Gerd
Dokładnie tutaj leży problem. To, co przypomniałeś, jest całkowicie poprawne, jednak dla klienta jest niezrozumiałe. Wszystko jest napisane drobnym drukiem, trzeba jednak zrozumieć te zawiłe teksty. Problem polega na tym, że ludzie patrzą głównie na cenę i potem dziwią się, gdy mają problemy w przypadku świadczenia. Cześć Zdezorientowany 3600 € renta z tytułu trwałego niezdolności do pracy. Czy to jest twoje wynagrodzenie netto?

Napisany przez ADMCI4
Ver.unsichert pisze: Hallo drogie Forumie! Jestem całkowicie zaniepokojony! Zacznę pracować w listopadzie i chciałbym ubezpieczyć się od niezdolności do pracy (już ze względu na moją odpowiedzialność jako jedyny żywiciel rodziny dla mojej żony i dwójki dzieci). Chcę ubezpieczyć 3600 euro miesięcznie, wybrałem system z nadwyżką i otrzymałem natychmiastową zniżkę. To naprawdę spora renta! Proszę zwrócić uwagę, że w tej wysokości nie można ubezpieczyć 100% twojego dochodu netto. Moim oryginalnym bankiem był Deutsche Bank, więc najpierw poszedłem do Zurich Dt. Herold (którzy są chyba powiązani z nimi). Ich oferta miesięcznej składki w wysokości około 192 euro wydawała mi się dość wysoka, więc zacząłem porównywać ubezpieczenia przez Internet i w związku z tym spotkałem się z doradcą finansowym odpowiedzialnym za mój rejon. Z jego porównania wynikało, że 21 ubezpieczycieli jest tańszych niż Zurich, a ponad połowa z nich jest rzekomo lepszymi ubezpieczycielami. To jak najbardziej możliwe. Porównywanie zawsze się opłaca! Volkswohlbund chce ode mnie tylko około 142 euro miesięcznie. To porównanie opiera się na ocenie Morgen & Morgen. Volkswohlbund otrzymał taką samą najwyższą ocenę (pięć gwiazdek) jak Zurich Dt. Herold. Wiele ubezpieczycieli ma tych 5 gwiazdek w ogólnym ratingu. Jednak można znaleźć duże różnice w świadczeniach, gdy się przyjrzeć warunkom ubezpieczenia. Niemniej jednak nigdy nie wybrałbym ubezpieczyciela od niezdolności do pracy, który nie miałby ratingu 5 gwiazdek. Skonfrontowałem przedstawiciela Zurich Dt. Herold z jego (składkowym) słabym wynikiem firmy. Odpowiedział, że to wyszło z Morgen & Morgen tak, jak chcieli, żeby wyszło i że makler ubezpieczeniowy chciał, aby Volkswohlbund zajmował wysoką pozycję, ponieważ płacą bardzo wysokie prowizje swoim maklerom. To typowe gadanie przedstawiciela. Każdy makler ubezpieczeniowy w trakcie swojej pracy zawodowej zostaje obcierany takimi zarzutami przez przedstawicieli ubezpieczeniowych. Zazwyczaj wtedy, gdy przedstawiciel znów ma gorszą ofertę. Sprawdź to sam: Na podstawie twojej wypowiedzi, 21 ubezpieczycieli było tańszych od ubezpieczenia oferowanego przez przedstawiciela Dt. Herold. Po prostu sporadycznie zbieraj oferty tańszych ubezpieczycieli i sprawdź informacje cenowe od twojego maklera/Morgen&Morgen. Nie można manipulować składek ubezpieczycieli w Morgen&Morgen. Tak więc nie można manipulować również rankingu tanich ubezpieczycieli. Jednak klient sam może, jeśli bardzo zależy mu na pewnych świadczeniach ubezpieczeniowych, wyeliminować pewne firmy z listy tanich. Makler może również na własną rękę wykluczyć pewnych ubezpieczycieli z porównania od samego początku. Halo??? O co chodzi??? Pomyślałem wtedy. Komu można jeszcze zaufać? Makler określa się jako niezależny i chce znaleźć dla mnie najlepsze ubezpieczenie, a nie dla siebie, prawda? Makler ubezpieczeniowy nie szuka najlepszego, ale najodpowiedniejszego. Co w ogóle oznacza najlepszy - Najtańszy? Najlepsze to ubezpieczenie, które w 100% pokrywa twoje potrzeby zgodnie z twoimi życzeniami. Dokładnie to stara się osiągnąć rzetelny i profesjonalny makler ubezpieczeniowy. I za to ponosi odpowiedzialność. Ale nie ufaj nikomu na ślepo, nawet nie swojemu lekarzowi rodinnemu. Dlatego: Zaufanie jest dobre, kontrola jest lepsza! Czy ktoś tu ma wgląd w tę scenę? Jeśli tak, chciałbym uzyskać odpowiedzi na te pytania: 1) Na ile można ufać Morgen & Morgen? Dlaczego miałbym ufać ocenie, która jest od nich? Czy istnieją może obiektywne punkty odniesienia (np. opinie rządowe o Morgen & Morgen) do odpowiedzi na te pytania, czy macie może doświadczenie z ocenami Morgen & Morgen? Morgen&Morgen to uznana i niezależna agencja ratingowa. Profesjonalnie ocenia m.in. warunki ubezpieczeń od niezdolności do pracy. Ja sam korzystam z porównań Morgen&Morgen, Franke&Bornberg oraz BU-Lotsen. Ale najlepszą oceną i programem porównawczym jest zawsze własny rozum. Dla mnie programy porównawcze służą tylko do szybkiego zorientowania się na rynku ubezpieczeniowym. Programy porównawcze, oceny, gwiazdki i jakiekolwiek nagrody w Stiftung FinanzTest nie zastępują analizy warunków ubezpieczenia. Dobry makler ubezpieczeniowy może w tym pomóc. I za to też odpowiada. 2) Czy to prawda, że maklerzy ubezpieczeniowi polecają mi tylko (lub preferują) ubezpieczycieli, którzy płacą im najwyższe prowizje? Prowizje w ubezpieczeniach na życie i od niezdolności do pracy są ustalone na stałym poziomie maksymalnie 4%. Przypuszczam, że około 99% ubezpieczycieli płaci tę maksymalną kwotę. Ale nie można wykluczyć, że przedsiębiorca może myśleć niedokładnie z ekonomicznego punktu widzenia. Jeśli jednak klientowi nie powoduje to szkody, wszystko jest w porządku. W przeciwnym razie będzie ponosił odpowiedzialność. 3) Komu można najbardziej zaufać: niezależnemu maklerowi ubezpieczeniowemu, czy pracownikowi ubezpieczeniowemu, który chce sprzedać swój własny produkt, czy jakiejś opinii z internetu czy właściwie komu??? Nie można tak po prostu ufać nikomu. Kontrola zawsze lepsza. Ale tylko maklerzy ubezpieczeniowi są zobowiązani prawem do doradzania i pośrednictwa w interesie klienta. Wiarygodność, zaufanie i jakość nie mają związku z metoda płatności, czyli prowizją czy honorarium. Czarne owce zawsze pozostaną czarne. Jestem całkowicie zrozpaczony i szczerze mówiąc czuję się dość zdanym na łaskę innych. Czy możecie mi pomóc? Pozdrowienia Aleksander Irmscher

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata