Re: Podatek wyrównawczy, czy nadal należy złożyć deklarację podatkową? Czy w ogóle muszę to zrobić?
Napisany przez Bruce89 -
- śr wrz 21, 2011 7:38 pm
Cześć wszystkim i dzięki z góry za odpowiedzi, obecnie jestem praktykantem, a w przyszłym roku wrócę do szkoły, aby zdać maturę. Przez lata dużo zaoszczędziłem i teraz po raz pierwszy przekroczę limit dochodów, który dotychczas był pokryty skierowaniem do rozliczenia. Moje pytanie teraz brzmi, czy muszę teraz złożyć zeznanie podatkowe, czy też moje zobowiązanie zostało uregulowane podatkiem u źródła? Chodzi mi tutaj głównie o to, czy muszę je złożyć, czy też to, co jest dla mnie korzystne, nie jest teraz istotne (chociaż informacje byłyby miłe, ale dla mnie ważne jest tylko to, czy muszę je złożyć). Obecnie nie mam żadnych innych dochodów oprócz wynagrodzenia praktykanta. To pytanie zrodziło się u mnie, gdy zawsze czytałem o dodatkowych dochodach. Obecnie nie płacę jeszcze podatku dochodowego, niemniej jednak interesuje mnie, czy w przyszłości musiałbym złożyć zeznanie, gdybym miał tylko swoje dochody i odsetki oraz na wypadek, gdybyście polecali mi dobrowolne złożenie, czy mogę to zrobić samodzielnie, czy powinienem skorzystać z usług doradcy podatkowego? Z tego, co rozumiem, według tych paragrafów nie muszę złożyć zeznania.
Dziękuję
Dziękuję