Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oświadczenie Riester bez Riester

Napisany przez Mr. Big
Cześć wszystkim. Przeszukałem już Internet do góry nogami i niestety nic nie znalazłem! Dlatego spróbuję tutaj. Chcemy kupić Dom i obecnie zajmujemy się uzyskaniem finansowania. Teraz doradca kredytowy zaproponował mi następujące rozwiązanie: Powinniśmy zawrzeć dwa umowy oszczędnościowo-kredytowe związane z programem Riester, jeden na mnie i jeden na moją żonę. Dzięki temu zagwarantujemy sobie bardzo korzystne oprocentowanie oraz długoterminowe zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych, a ja, który nie chcę korzystać z programu Riester, po prostu nie składałbym wniosku o dofinansowanie, a Riester nie miałby we mnie udziału. Czy to jest poprawne? Czy to legalne? To naprawdę niezwykła oferta! Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Panie Big, jeśli Pana nie interesuje ubieganie się o dotację, to nie potrzebuje Pan umowy Riester! Nie mogę zrozumieć, co tutaj jest planowane! Jeśli chce Pan, z przyjemnością sprawdzę ofertę, wystarczy skontaktować się ze mną drogą mailową lub wysłać prywatną wiadomość tutaj! Być może chce się tutaj desperacko sprzedać umowę oszczędnościową! W takim przypadku pojawia się pytanie o jakość taryfy i ogólnie o strukturę finansowania!

Napisany przez C. Andreas
Cześć Panie Big, Ponieważ nie chcę korzystać z rządowego programu Riester, wystarczy że nie będę ubiegać się o dofinansowanie i nie będę mieć już nic wspólnego z Riesterem. Czy tak jest? To nie jest prawda. Towarzystwa budowlane mają swoje własne taryfy Riester, które są certyfikowane. Oznacza to, że każde zawarcie umowy idzie w parze z rachunkiem hipotecznym, na którym zapisywane są wszystkie wpłaty i wypłaty, a następnie oprocentowane są od wieku końcowego maks. 67 lat zgodnie z oprocentowaniem w wysokości 2%. Jeśli nie ubiegasz się o dofinansowanie, traćisz pieniądze, do których masz prawo. Dzięki temu skorzystamy z bardzo obniżonych oprocentowań i długiego okresu obowiązywania oprocentowania Nie potrzebujesz do tego Riester hipotecznego. Wręcz przeciwnie, na rynku dostępne są taryfy oferujące jeszcze lepsze warunki niż standardowe taryfy Riester hipoteczne. Riester hipoteczny ma sens, jeśli chcesz skorzystać z dofinansowania zarówno na etapie oszczędzania, jak i spłacania kredytu.

Napisany przez Naseweis
Mr. Big pisze: Teraz doradca finansowania budowlanego zaproponował mi to: Powinniśmy zawrzeć dwa umowy o oszczędności mieszkaniowe Riester, jedną na mnie i jedną na moją żonę. W ten sposób zabezpieczymy sobie bardzo obniżone oprocentowanie oraz długoterminowe zabezpieczenie przed zmianami oprocentowania, a ja nie muszę korzystać z systemu Riester, więc wystarczy, że nie wnioskuję o dofinansowanie i nie będę mieć nic wspólnego z Riesterem.
Cześć Mr. Big, Jeśli doradca finansowania budowlanego zaproponował ci coś takiego, to czas go odesłać na pustynię. Jak już odpowiedział C.Andreas, w tym przypadku istnieją zwykłe umowy oszczędności mieszkaniowej z lepszymi warunkami. W niektórych przypadkach może się nawet opłacać zrezygnować z umów oszczędności mieszkaniowej. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Mr. Big
Cześć wszystkim! Po pierwsze, dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi. Wszyscy piszecie, że istnieją inne i lepsze możliwości! Ale do tej pory nikt nie mógł mi pomóc! Byłem już w kilku bankach i nie dało się nic zrobić! Może jeszcze w jakimś banku internetowym, ale wolałbym mieć osobistego doradcę. W ramach tego kredytu hipotecznego mam efektywną stopę procentową wynoszącą 3,25% (kilka dni temu spadła o 0,15, więc teraz jest to tylko 3,1%). oraz zobowiązanie do utrzymania oprocentowania przez ponad 10 lat lub cały okres spłaty kredytu. Jeśli ktoś ma lepszą propozycję, to chętnie ją przyjmę! @ C. Andreas: Piszesz, że sprawa wiąże się z rachunkiem na cele mieszkaniowe, ale jeśli nie składam wniosków o dofinansowanie, to czy na rachunku nie powinno się nic dziać!? Czy w takim razie również nic nie musiałbym opodatkować, prawda? Jestem absolutnym laikiem w tych sprawach, dlatego muszę jeszcze raz zapytać. Dziękuję za Waszą pomoc! Pozdrowienia, Thorsten

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Panie Big, istnieją po prostu lepsze oferty niż oferty Wohnriester, jeśli nie chce się korzystać z dofinansowania. Obecnie współpracuję z Panem C. Andresem nad przygotowaniem dla Państwa czegoś lepszego niż istniejące rozwiązanie. Dzisiaj wyślę Państwu to drogą mailową!

Napisany przez Mr. Big
To było zimne! Do dzisiaj nic nie otrzymałem! Nie reaguje właściwie na moje pytania i próbuje coś sprzedać! To zawsze to samo!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Big,

nie poddawaj się od razu! Możesz zawrzeć umowę na produkt (Riester) bez późniejszego składania wniosku o dofinansowanie Riester. Nie ma obowiązku składania wniosku o dofinansowanie.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez jens-04-1986
Cześć Panie Big,

znam to tylko zbyt dobrze. Miałam już dyskusję z noelmaxim. Na początku było mówione, że jesteśmy zdrowo finansowani, nie ma problemu, proszę wysłać dane itd., a potem nagle, pomimo kilku próśb, nie otrzymałem odpowiedzi, nawet nie było odmowy.

Moim zdaniem należy zachować ostrożność w tym, co się pisze i przekazuje dalej.

Pozdrawiam

Napisany przez Naseweis
Cześć Jensie, Chciałbym tutaj nie krytykować nikogo. Po prostu tutaj często wybiera się tylko wisienki z torcika. Forum powinno służyć do pomagania pytającym, a nie tylko do zawierania interesów. Nawet jeśli teraz niektórzy mnie wyśmieją, nadal uważam, że przy finansowaniu jak i przy zawieraniu ubezpieczeń warto spojrzeć komuś w oczy, co jest możliwe tylko u odpowiednich pośredników na miejscu. Pozdrowienia Mądrala

Napisany przez ADMCI4
[cytat=Naseweis">
Cześć Jens,

nie chcę tu oceniać nikogo.
Po prostu tutaj często chce się wybierać tylko winogrona.
[/cytat]
O jakich winogronach mówisz?
I skąd masz informacje, aby spekulować na temat uczestników forum? Może mógłbyś mi to wyjaśnić ...

Cytat od Naseweis

Forum powinno służyć do pomocy pytającym, a nie tylko do zawierania interesów.

Pomaganie pytającym i inicjowanie interesów nie wyklucza się wzajemnie. Często dla doradców i pytających z takich typowych sytuacji win-win wynikają najbardziej udane relacje biznesowe.

Cytat od Naseweis

Nawet ryzykując, że teraz niektórzy mnie zbeszczeszczą, nadal uważam, że przy finansowaniu oraz ubezpieczeniach, trzeba spojrzeć komuś w oczy, a to jest możliwe tylko u odpowiednich pośredników na miejscu.

Pozdrowienia Naseweis

Ja też tak sądzę. Doradztwo finansowe to nadal sprawa osobista, niezależna i wiarygodna.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Naseweis
Cześć Panie Irmscher,

hm.... welche Rosinen - to znane przysłowie oznaczające, że wybiera się to, co najlepsze, a to, co gorsze, zostawia się.

Nie spekuluję na temat uczestników forum, ale muszę dojść do takiego wniosku na podstawie odpowiedzi od Jens i Mr. Big.

Jeśli dzięki kontaktom na forum doszło do zawarcia interesu, nie ma w tym oczywiście nic złego. Jednak uważam, że nie jest to zbyt fajne,
gdy kontakty mają przebiegać tylko poprzez e-maile lub wiadomości prywatne, nie potrzeba do tego przecież forum. Mam czasami wręcz wrażenie, że tacy ludzie mają coś do ukrycia.

Pozdrowienia!
Mądrala

Napisany przez ADMCI4

Cześć Panie Irmscher,

hm.... jakie rodzynki - to znane przysłowie oznacza, że wybiera się najlepsze i pozostawia się złe.

Nie spekuluje o uczestnikach forum, ale z odpowiedzi Jens i Mr. Big wynika taka właśnie wniosek.

Czy można od razu wyciągać wnioski o wybieraniu rzeczy przez dwie krótkie odpowiedzi?

Nie znam osobiście ani pana Andreasa, ani pana Buhmanna. Nie mogę również nic powiedzieć o uczestnikach forum Mr. Big czy Jens.
Przecież nawet nie wiadomo o co dokładnie chodziło. A czy pan wie więcej na ten temat?

Uważam, że zarzucać od razu innym wybieranie rzeczy w tych okolicznościach jest spekulacją i szybko prowadzi do oszczerstw. W takich okolicznościach pozostaję neutralny i najpierw przyglądam się sprawie.

Cytat Naseweis

Jednakże uważam, że nie jest zbyt fajnie,
jeśli kontakty mają odbywać się tylko za pomocą e-maili czy PW, przecież do tego nie potrzeba forum. Czasami mam nawet wrażenie - takie osoby coś ukrywają.

Pozdrowienia!
Naseweis

A co powiedzieć o ekspertach, którzy tutaj piszą pod pseudonimem bez jakiejkolwiek wskazówki co do ich prawdziwej tożsamości; nawet w profilu. Kto chyba ma więcej do ukrycia?

Tak czy inaczej, odpowiadam każdemu szukającemu pomocy.
To po prostu kwestia dobrego wychowania.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Napisany przez Mike Spezi
Tak samo uważam. Kto nie ma nic do ukrycia, może grać fair, bez konieczności zakładania od razu chęci sprzedaży czegoś.

W przypadku pana noelmaxim mogę powiedzieć, że od dłuższego czasu obserwuję jego wpisy, które zawsze wydają się merytoryczne i dobrze uzasadnione.

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez Naseweis

A co sądzisz o ekspertach, którzy piszą tutaj pod pseudonimem, nie podając żadnych wskazówek co do swojej prawdziwej tożsamości; nawet w profilu. Kto ma więcej do ukrycia?

Witam Panie Irmscher,

Musiałem to wiedzieć.

Teraz nie mam nic do ukrycia.
Teraz wezmę sobie wolność i prześlę Panu moje dane za pośrednictwem wiadomości prywatnej.
Moje dane otrzyma każdy, kto osobiście się do mnie zwróci w celu uzyskania informacji.
W przeciwnym razie nie widzę sensu, żeby na to zwracać uwagę,
ponieważ nie jestem zainteresowany żadnymi kontaktami biznesowymi tutaj.

Pozdrawiam!
Naseweis

Napisany przez ADMCI4

Witaj, Panie Irmscher,

Mogłem się tego spodziewać.

Ale nie mam nic do ukrycia.
Teraz wezmę sobie wolność i przekażę ci moje dane za pomocą prywatnej wiadomości.
Moje dane otrzymuje każdy, kto osobiście zwraca się do mnie w celu uzyskania informacji.
W przeciwnym razie nie widzę sensu zwracać na to uwagi,
ponieważ nie jestem zainteresowany żadnymi kontaktami biznesowymi tutaj.

Pozdrowienia!
Naseweis

Naseweis, to nie ma nic wspólnego z handlem, gdy doradca finansowy umieszcza swoje dane kontaktowe w profilu, ale z szacunkiem dla innych ekspertów.

A może umieścić swoje dane kontaktowe w profilu z informacją, że nie jesteś zainteresowany klientami. Wtedy każdy wie, z kim ma do czynienia, a jednocześnie zostaje więcej dla mnie.

Pozdrowienia
Alexander Irmscher

Cześć wszystkim!
Najpierw chciałbym podziękować za wasze odpowiedzi.
Piszecie, że istnieją inne i lepsze możliwości! Ale dotychczas nikt nie był w stanie mi takiej zaproponować! Już byłem w kilku bankach i nic z tego! Być może mogę jeszcze spróbować w jakimś banku internetowym, ale chciałbym mieć osobistego doradcę. W przypadku tego kredytu hipotecznego mam efektywną stopę procentową na poziomie 3,25% (kilka dni temu spadła o 0,15, więc teraz byłaby tylko 3,1%) oraz okres wiązania oprocentowania na ponad 10 lat lub przez cały okres kredytowania. Jeśli ktoś ma lepszą propozycję, to proszę o podzielenie się nią!

- obecnie istnieje lepsza opcja, ale tylko jeśli otrzymasz wsparcie na poziomie 72% ceny zakupu.
Współdzielenie z Bausparkasse Haus Vorsorge

Całkowita efektywna stopa procentowa przez 21 lat wynosiłaby 3,46%.

@ C. Andreas: Piszesz, że sprawa jest związana z rachunkiem wsparcia mieszkaniowego, ale jeśli nie składam wniosków o wsparcie, to na koncie nic się nie dzieje, prawda? W takim razie nie musiałbym płacić podatku, czyż nie? Jestem w tych sprawach zupełnym laikiem, dlatego muszę zapytać jeszcze raz.
Dziękuję za waszą pomoc!

- jeśli nie składasz wniosków o wsparcie, to nie otrzymasz żadnego wsparcia. Niemniej jednak jesteś związany z programem mieszkania Riester, więc każda wpłata i wypłata na rachunek wsparcia mieszkaniowego jest oprocentowana zniżką 2% do wieku emerytalnego. Dlatego byłoby bardzo szkoda, gdybyś oddał rządowi dodatki

Napisany przez Mr. Big
Cześć wszystkim! Wyzwałem tutaj poważną dyskusję. Moje pytanie było jednak bardzo proste! Czyż nie?! Czy występują problemy związane z umową oszczędnościową Riester-Bausparkasse, jeśli nie korzystam z Riester? Nie rozumiem, dlaczego ktoś od razu chce mieć coś lepszego, nie znając warunków. Chciałbym również mieć osobistego doradcę na miejscu! Ale jeśli ktoś twierdzi, że istnieją lepsze możliwości, jestem oczywiście otwarty na nowe propozycje! Jednak nic nowego nie pojawia się, poza tym że wszyscy chcą moich danych osobowych za pośrednictwem PW! @C. Andreas: Nie uważam, że twoja druga odpowiedź jest naprawdę pomocna! Piszesz to samo co za pierwszym razem! O jakich wpłatach i wypłatach mówisz? Jeśli nie ubiegam się o żadne dotacje, to czy państwo nie powinno mieć nic do opodatkowania ode mnie?! Czyż nie?!

Witajcie! Wywołałem tu ciężką dyskusję.

Moje pytanie było naprawdę proste! Prawda czy nie!?
Czy istnieją problemy z Riester-Bausparvertrag, jeśli nie korzystam z Riester?
Nie rozumiem dlaczego od razu chcecie coś lepszego nie znając warunków. Chcę mieć również osobistego doradcę na miejscu! Ale jeśli mówicie, że istnieją lepsze możliwości, to oczywiście jestem otwarty na nowe propozycje! Ale oprócz próśb o przesłanie moich danych osobowych w wiadomości prywatnej niczego nie dostaję!
@C. Andreas: Nie uważam, że twoja druga odpowiedź jest naprawdę pomocna! Piszesz to samo co za pierwszym razem! O jakich wpłatach i wypłatach mówisz?
Jeśli nie ubiegam się o żadne wsparcie, to państwo też nie powinno chcieć ode mnie podatków, co nie?

Ponownie,

jeśli wykupisz polisę Wohn Riester, to polisa Wohn Riester ma znaczenie bez względu na to, czy ubiegasz się o wsparcie czy nie. Fikcyjne konto wsparcia mieszkaniowego jest zasilane z każdą miesięczną wpłatą i w fazie spłaty również z miesięczną spłatą, a dodatkowo od pierwszego euro oprocentowane 2%.

Napisany przez Mr. Big
@ C. Andreas:

Właśnie coś poczytałem. Na koncie wspierającym mieszkanie uwzględniane są dofinansowane składki, dopłaty Riester oraz odsetki.
Dopłat Riester nie mam, ponieważ ich nie złożyłem.
Dofinansowanych składek też nie ma, prawda?
Czy istnieje jakaś świetna instrukcja Riester dla osób niezwiązanym z bankowością!

Pozdrowienia, Thorsten

@ C. Andreas:

Właśnie coś przeczytałem. Na koncie wspierania zakupu mieszkania rejestrowane są finansowane składki, dopłaty Riester oraz odsetki.
Dopłat Riester nie otrzymałem, ponieważ ich nie złożyłem.
Składek wspierających również nie, prawda?
Czy nie ma jakiegoś zrozumiałego wyjaśnienia systemu Riester dla osób spoza branży bankowej?
Z poważaniem, Thorsten

Cześć,

chciałbym podać Ci przykład.
Jeśli zawrzesz umowę w firmie Wüstenrot, znajdziesz się na przykład
w planie BF/X.
Jeśli podpiszesz umowę Riester, znajdziesz się w planie RB/FX. automatycznie zostaniesz przypisany do konta wspierającego zakup mieszkania. Złożenie wniosku o dopłatę leży w twojej odpowiedzialności, Wüstenrot oczywiście pomoże w tym procesie. Ponadto nie zapomnij, że na początku roku otrzymasz specjalne zaświadczenie podatkowe dla urzędu skarbowego. Dlatego nie ma znaczenia, czy złożysz wniosek o dopłatę, czy nie. Każdy certyfikowany plan mieszkania Riester idzie w parze z kontem wspierającego zakup mieszkania.

Napisany przez NaTwoim13
Czasami nie rozumiem dyskusji, co bardzo mnie smuci.

Wiele rzeczy zostało już napisanych o nas specjalistach, także w tym wpisie, i czasami pojawiają się uzasadnione obawy lub uwagi, ale dlaczego na przykład warto zauważyć osobistą poradę na miejscu, kiedy tu przychodzą uzasadnione odpowiedzi (patrz C.Andreas)?

Publikujemy i czasami zarzuca się nam, że robimy to tylko dla zysku, oraz że coś ukrywamy, a gdzie indziej bierze się czasem jako podstawę ogólne stwierdzenia bez znajomości tła, pozornie rozumując, że nie mamy ogólnych zamiarów działania ani złych intencji.

Bardzo przykro, bo przede wszystkim - przynajmniej tak mówię za siebie - chcemy pomagać, informować i wspierać. To, że z tego powstało wiele interesów, częściowo z osobistym kontaktem, mimo że odległości były czasami ponad 300 kilometrów, jest piękne, ale nie jest moim zamiarem. Nie zawsze mogę również w praktyce przedstawić lub zaproponować rozwiązanie, z pewnością czasami coś się zgubi (patrz pan Big, bo ma rację w tym, co napisał), ale ogólnie wierzę, że to doskonałe forum (jedno z najlepszych, przynajmniej w sektorze hipotecznych) jest wspierane przez profesjonalistów udzielających pomocy, a rezultatem nie musi być piętnem naszych starań, wręcz przeciwnie, osobiście czuję się potwierdzony w moich wypowiedziach i moje zainwestowane czas ma sens, bo wydaje się, że pomaga poszukującym budowniczym.

Wydaje mi się, że w szczególności wypowiedź C. Andreas na pytanie z wpisu bardzo dobrze to oddaje, bo co by się stało, gdyby pan Big zorganizował swoje finansowanie tak, a potem doznał złej niespodzianki. Moim zdaniem teraz można tego uniknąć dzięki poradom C. Andreasa.

Napisany przez Mr. Big
Cześć wszystkim!
Oto odpowiedź, którą dostałem w innym miejscu:
Ponieważ nie chcesz korzystać z państwowych dotacji ani ulg podatkowych poprzez złożenie wniosku o dodatki, nie będzie również opóźnionego opodatkowania!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata