Re: Prawo poboru obligacji wymienialnych dla dotychczasowych akcjonariuszy?
Napisany przez MadameY -
- sob wrz 24, 2011 9:14 pm
Cześć wszystkim,
Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że piszę we właściwej dziedzinie. Jestem absolutnym nowicjuszem w temacie akcji/giełdy, ale muszę napisać moje pierwsze kolokwium z finansów na studiach za kilka dni. Dlatego mam następujące pytanie (absolutnie nie mogę sobie poradzić):
Przeczytałem/zakupiłem dużo książek, w których znajduje się następujące zdanie:
Powiększenie kapitału (KE) może być przeprowadzone tylko w celu zrealizowania praw do objęcia akcji...
• ...z obligacji z wymienialnością lub opcji
• ...akcjonariuszy w spółce
• ...od pracowników (akcje pracownicze) i członków zarządu.
Często w tym samym kontekście podkreśla się, że prawa do objęcia dla akcjonariuszy przedsiębiorstwa (tzw. Altaktionäre) są wyłączone. Jednocześnie jednak mówi się, że akcjonariusze przedsiębiorstwa mogą mieć prawo do objęcia obligacji z wymienialnością, co w efekcie umożliwia im pośrednio objęcie nowych akcji. Jak to zrozumieć? Czy każdy Altaktionär może mieć prawo do objęcia nowych akcji i ostatecznie je nabyć? Czy też jest to zabezpieczenie przed rozcieńczeniem swojego kapitału, czy też możliwe jest jedynie objęcie obligacji z wymienialnością bez ich zamiany na nowe akcje?
Mam nadzieję, że wypowiedziałem się zrozumiale. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc, ponieważ nie mogę rozwiązać tego sprzecznego zagadnienia od kilku godzin.
Z góry bardzo dziękuję.