Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup działki i budowa domu za 150 000 zł przy niskich dochodach.

Napisany przez Katabuja
Cześć wszystkim, moja dziewczyna i ja chcemy zbudować Dom z drewna. Z działką kosztowałoby nas to około 150 000 euro. Jestem samozatrudniony i w ciągu ostatnich 2 lat miałem tylko 4200 euro dochodu z działalności gospodarczej. Moja dziewczyna jest zatrudniona i ma około 1300 euro dochodu netto. Nasze dane w Schufa są czyste. Nie mamy żadnego kapitału własnego. Czy istnieje możliwość uzyskania finansowania? Jeśli tak, to jakim bankiem? Dzięki Pozdrowienia, frank

Napisany przez Naseweis
Katabuja pisze: Cześć wszystkim, moja dziewczyna i ja chcemy zbudować Dom drewniany. Z działką około 150 000 euro.
Cześć frank, Co rozumiesz przez budowę domu drewnianego? Czy chcesz zbudować Dom drewniany samodzielnie czy zlecić budowę? Cena 150 000 euro za budowę domu, działkę, koszty uzbrojenia terenu (podłączenia wody, prądu, kanalizacji oraz dostępu do dróg), koszty notarialne, podatek od nabycia nieruchomości, wykończenie wnętrz, teren zewnętrzny wydaje mi się zdecydowanie za niska. Kwota około 250 000 euro byłaby bardziej realna. Jestem osobą samozatrudnioną i w ciągu ostatnich 2 lat moje dochody z działalności wyniosły tylko 4200 euro. Czy są to dochody netto, czy jeszcze trzeba odjąć podatki (podatek dochodowy, podatek od działalności gospodarczej i podatek VAT)? Moja dziewczyna jest zatrudniona i ma około 1300 euro dochodu netto. BIK jest czysty. Nie mamy własnego kapitału. Czy istnieje możliwość sfinansowania? Jeśli tak, to przez jaką bank? Dziękuję Pozdrowienia, frank Możliwość istnieje, ale czy ten Dom drewniany będzie sfinansowany, musi zadecydować bank. Proszę zauważyć moje uwagi powyżej. Banka należy szukać w pobliżu miejsca zamieszkania. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Katabuja
Cześć, dzięki za Twoją odpowiedź. Dochody są netto, więc czynsz, podatki, benzyna i wszystko inne są już odliczone. Domek z drewna to domek do wykończenia. Oznacza to, że jest kompletnie postawiony, a prace elektryczne, sanitarne i zewnętrzne są wykonywane we własnym zakresie. Finansowanie w lokalnych bankach napotyka na trudności ze względu na kapitał własny, którego nie posiadamy. Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć Katabuja, sądzę, że nie uwzględniłeś dodatkowych kosztów eksploatacyjnych i przyłączeniowych (prąd, woda, gaz), koszty notarialne i podatek od nabycia nieruchomości. Na te rzeczy trzeba już dziś liczyć się z wydatkiem około 50 000 €. Pozdrawiam, Naseweis

Napisany przez Katabuja
Cześć, Działka jest w pełni uzbrojona. Co powiesz na pożyczenie kapitału własnego i natychmiastową spłatę po uzyskaniu kredytu? Jakie są koszty, które nas czekają pomimo uzbrojonej działki - wniosek o pozwolenie na budowę, zezwolenia i opłaty. Dziękuję. Pozdrowienia, Franz

Napisany przez Naseweis
Cześć Franz Większość kosztów, które na Ciebie spadną, już w dużej mierze odpowiedziałem. Więc przeczytaj sobie wszystko spokojnie. Twoje pytanie - nie rozumiem, o co chodzi z pożyczaniem twojego kapitału własnego. Jeśli masz kapitał własny, nie trzeba go pożyczać. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Katabuja
Cześć, ponownie przeczytałem Twoją wiadomość dotyczącą kosztów. Oznacza to, że opłaty za zagospodarowanie terenu zostały pominięte. Jakie byłyby koszty i opłaty za podłączenie wody i prądu? Ile kosztuje wniosek o pozwolenie na budowę wraz z zezwoleniem? Przepraszam, muszę zapytać, bo nie mam pojęcia. Dzięki Pozdrowienia, frank

Napisany przez Naseweis
Cześć frank, niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Powinieneś złożyć zapytanie do odpowiedniego urzędu miasta lub powiatu. Pozdrowienia, Mądrala

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata