Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu za około 6 lat. Jak najlepiej oszczędzać?

Napisany przez hausbauer_xx
Cześć, planowany jest budowę domu za około 6 lat. Celem jest zgromadzenie kapitału własnego w wysokości co najmniej 50 tys. € w ciągu tych 6 lat. (czyli oszczędzanie co najmniej 700 € przez 72 miesiące) Moim pierwszym pomysłem była oczywiście oszczędność budowlana. Jednak uważam, że obecny poziom oprocentowania kredytów, jakie oferują mi dostępne stawki (np. Schwäbisch Hall, np. XX), zwłaszcza w porównaniu z obecnie niskimi stopami procentowymi kredytów hipotecznych, jest dość (zbyt) wysoki. To, co mi odpowiada w oferowanych stawkach, to opcja wyciągnięcia dla wcześniejszego przydziału. Czy istnieją lepsze stawki innych dostawców dla moich potrzeb? Różne kalkulatory w Internecie zawsze wskazują to samo: wysoka suma do oszczędności budowlanych + niskie oprocentowanie kredytu -> zbyt długi czas oczekiwania na przydział. W odniesieniu do mojej osoby: Brak dzieci, brak prawa do premii mieszkaniowej. Partner wnosi podobną wysokość kapitału własnego. Mam nadzieję na wiele porad i sugestii ;-) Pozdrawiam Budujący Dom

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hausbauer_XX, tak, istnieją zdecydowanie lepsze stawki niż te oferowane przez tzw. duże kasy budowlane. Celem powinno być uzyskanie możliwie najwyższego kredytu budowlanego z możliwie najniższym saldem oszczędnościowym w określonym terminie alokacji (dzień możliwego skorzystania z kredytu), przy jednoczesnym niskim oprocentowaniu kredytu przy alokacji i wysokim oprocentowaniu oszczędności w fazie oszczędzania. Będziesz zaskoczony, które kasy budowlane wychodzą na prowadzenie. Przy twoich rozważaniach, dzisiejsza stopa procentowa w odniesieniu do przyszłej stopy procentowej, którą kiedyś otrzymają, nie powinna odegrać żadnej roli, ponieważ nikt nie wie, czy ją dostaną. Umowa o oszczędzanie i kredyt budowlany gwarantuje jednak jedno: zapewnia pewną stopę procentową w przyszłości, czego nie potrafi rynek! Natomiast poziom stóp procentowych odgrywa pewną rolę po drugiej stronie, tj. wartość inwestycji wymagana do uzyskania stopy procentowej w przyszłości. Stopa procentowa oszczędności w ramach umowy oszczędnościowo-budowlanej wynosząca 1% nie jest zdecydowanie gorsza niż oprocentowanie, jakie otrzymaliby w ramach inwestycji finansowej, czyli strata na oprocentowaniu oszczędności między umową oszczędnościowo-budowlaną a obligacją o stałym oprocentowaniu nie jest zbyt wysoka, co oznacza, że ewentualnie opłaca się później uzyskany kredyt budowlany w porównaniu z rynkową stopą procentową. Aby to porównać, można przeliczyć na stopy procentowe graniczne, czyli jak wysoka może być przyszła stopa procentowa na niższy kredyt hipoteczny (bo pieniądze były inwestowane z oprocentowaniem 3,5%) w porównaniu z nieco wyższym kredytem budowlanym (bo pieniądze były inwestowane tylko z oprocentowaniem 1% w BSV). Obecnie zdecydowanie polecam oszczędzanie w umowie oszczędnościowo-budowlanej, jeśli masz zamiar za kilka lat kupić nieruchomość częściowo również za pośrednictwem kredytu.

Napisany przez C. Andreas
hausbauer_xx pisze: Witaj, Planowany jest budowa domu za około 6 lat. Celem jest zaoszczędzenie kapitału własnego w wysokości co najmniej 50 tys. € w ciągu tych 6 lat. (czyli oszczędzanie co najmniej 700 € przez 72 miesiące) Moim pierwszym pomysłem był oczywiście oszczędnościowy plan budowy. Jednakże uważam, że obecny poziom oprocentowania kredytów, jakie oferowane są mi w ramach proponowanych taryf (Schwäbisch Hall, np. XX), szczególnie w porównaniu do obecnie niskich oprocentowań hipotecznych, jest dość (zbyt) wysoki. To, co mi się podoba w proponowanych taryfach, to opcja wypłaty dla wcześniejszej alokacji. Czy istnieją lepsze taryfy innych dostawców spełniające moje potrzeby? Różne kalkulatory w Internecie zawsze pokazują to samo: wysoka suma oszczędnościowa + niskie oprocentowanie kredytu -> zbyt długi czas oczekiwania na alokację. O sobie: Brak dzieci, brak prawa do premii mieszkaniowej dla początkujących. Partner wnosi podobną kwotę kapitału własnego. Mam nadzieję na wiele wskazówek i pomysłów ;-) Pozdrawiam Budowniczy domu
Witaj, Taryfa XX od Hall również się nie nadaje. Z 50% oszczędności i 6% spłaty oraz 3,75% oprocentowaniem kredytu, jest raczej nieodpowiednia. Taryfa ta ma swoją zaletę w szybkiej alokacji. Rozsądnym byłaby taryfa z niskimi wpłatami (30%) i dużą ilością kredytu (70%), najlepiej poniżej 3% efektywnego oprocentowania kredytu, a także z niskim miesięcznym obciążeniem. To możliwe.

Napisany przez Naseweis
Cześć budowniczy domów, po co w ogóle umowa oszczędnościowa na budowę domu? Można również oszczędzać kapitał w inny sposób i następnie skorzystać z finansowania poprzez kredyt ratalny. Obecnie oprocentowanie kredytów wynosi 3,71% przy 15-letniej stałej stopie oprocentowania / RRSO wynosi 3,77% Czy warto w takim razie zawierać umowę oszczędnościową na budowę domu? Pozdrawiam, Znawca

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dwulicowy, Pod jakim oprocentowaniem można ulokować środki w sposób odmienny tak, aby przyniosło to znaczną korzyść? Właśnie dlatego, że utrata zysków z oprocentowania kredytu hipotecznego w porównaniu z lokatą nie jest aż tak duża, innymi słowy, kapitał nie rośnie znacznie szybciej, urok Bausparansi tkwi w zabezpieczeniu korzystnego oprocentowania w przyszłości, bądź zapobieganiu ewentualnemu wzrostowi oprocentowania. W tym kontekście zastanawiam się, dlaczego zwracają Państwo uwagę na obecnie korzystne stopy procentowe, skoro nic to nie daje pytającemu! Warto by było pokazać, dlaczego zawarcie umowy oszczędnościowo-kredytowej może mieć sens.

Napisany przez hausbauer_xx
Cześć, dzięki najpierw za wskazówki. Jak widzę, głównym problemem jest gotowość do przydzielenia. Rozsądnym podejściem byłby taryfikator z niską wpłatą (30%) i dużą pożyczką (70%), najlepiej poniżej 3% efektywnego oprocentowania pożyczki i bardzo ważne z niskim miesięcznym obciążeniem. Taki program spełniający te warunki otrzymałbym dopiero za 10 lat. To dla mnie za późno. Więc raczej nie uniknę wyższych odsetek od pożyczki ... czy coś źle widzę? @Naseweis jak byś inaczej zainwestował te pieniądze? lokata terminowa niestety nie wchodzi w grę, ponieważ pieniądze nie są teraz dostępne. Oprocentowanie lokaty terminowej może się zmieniać. Inne oferty, które znam, również zakładają, że pieniądze są ulokowane teraz. P.S. Potrzebny będzie nam kolejny kredyt na moment budowy. Celem jest uzyskanie pewności co do stóp procentowych dla części finansowania, co prawdopodobnie będzie możliwe tylko poprzez oszczędności w budżecie domowym.

Napisany przez Naseweis
Witajcie, budowniczowie domów, istnieje wiele sposobów, aby ulokować swoje pieniądze i uzyskać atrakcyjną stopę procentową. Jedną z rekomendacji jest wybór otwartego funduszu inwestycyjnego w nieruchomości (Hausinvest) z comiesięczną ratą i opłatą manipulacyjną w wysokości 3%. Wiele osób planujących budowę, które zostały przekonane do zawarcia umów oszczędnościowo-budowlanych z różnymi korzyściami, gorzko tego żałuje. W przypadku kredytu ratalnego kapitał własny pozostaje niezmienny i nie musi być finansowany pośrednio do momentu alokacji umowy oszczędnościowo-budowlanej. Nie ufam obietnicom agentów firm oszczędnościowo-budowlanych. Kiedy zbliża się czas alokacji i nagle otrzymuję informację, że zajmie to jeszcze kilka lat lub miesięcy, konsultanci ds. oszczędnościowo-budowlanych zapominają o swoich wcześniejszych obietnicach. Również tutaj, na forum, mam wrażenie, że chce się ludziom narzucić umowy oszczędnościowo-budowlane, chociaż istnieją znacznie lepsze sposoby finansowania. Pozdrawiam, Mądry

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Mądralo, Przepraszam, Twój post pozbawiony jest jakiejkolwiek podstawy!

Napisany przez Naseweis
noelmaxim pisze: Drogi Madralo, Przepraszam, twój post jest pozbawiony jakiejkolwiek podstawy!
Drogi Madralo, Możliwe, że nie znasz się na tej kwestii!

Napisany przez Naseweis
Zanim rozważysz finansowanie poprzez kasę oszczędnościowo-budowlaną, prosimy o zapoznanie się z poniższym raportem Stiftung Warentest: https://www.test.de/themen/bauen-fin...77425-4277427/

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Naseweis, naprawdę wygrzebaliście stąd - odnosząc się do pytającego - bezsensowny komentarz! Poza tym, nie potwierdzam niczego, co niesłusznie zarzuciliście instytucjom oszczędnościowym. Co do waszej wypowiedzi o znajomości tematu, chciałbym zauważyć, że przez 11 lat byłem dyrektorem sprzedaży w jednej z dużych instytucji oszczędnościowych, a problemy z przydziałem, których cała branża nie miała, z pewnością nie były powodem, dla którego chciałem już nie być zależny od jednej instytucji i chciałem pracować głównie w sektorze oszczędnościowym! Oszczędzanie ma nadal swoje uzasadnienie, także jako element całego planu finansowego, jeśli jest stosowane niezależnie (porównywane dla każdego indywidualnego przypadku w odniesieniu do wszystkich instytucji), umiarkowanie i zgodnie z celami, tylko niestety często tak nie jest. Gdybyście to skrytykowali, byłbym po waszej stronie, ale nie w ten sposób, nie z waszymi argumentami!

Napisany przez C. Andreas
hausbauer_xx pisze: Cześć, najpierw dzięki za wskazówki. Z tego co widzę, głównym problemem jest gotowość do alokacji. W tym przypadku mógłbym dostać wypłatę dopiero po 10 latach. To dla mnie zbyt późno. Więc wydaje mi się, że nie uniknę wyższych oprocentowań kredytów ... czy się mylę? P.S. Będziemy musieli w każdym razie wziąć dodatkowy kredyt na czas budowy. Celem jest uzyskanie pewności co do oprocentowania dla części finansowania. Co prawdopodobnie będzie możliwe tylko poprzez oszczędności budowlane jako jedyną opcję.
Cześć Hausbauer XX, to można zrobić wcześniej niż podane 10 lat, aby znaleźć się w tej idealnej proporcji.

Napisany przez hirnfrida
wow, przeczytałem już kilka wątków dotyczących oszczędzania na budowę tutaj i nadal jestem tak samo mądry jak wcześniej. Fajnie.

Napisany przez Falke
No cóż, także uważam, że śmieszne jest, jak ludzie tu nawzajem się atakują. Nie mniej jednak, naprawdę chciałbym dowiedzieć się, jak kształtują się ogólne ceny i jak faktycznie można sfinansować konkretne przedsięwzięcie budowlane. Albo lepiej zakup. Osobiście chcę sobie kupić loft i od jakiegoś czasu szukam odpowiedniego. Jednak nie znalazłem jeszcze naprawdę dobrych ofert finansowania. Ponadto ceny są czasami absurdalne, co łatwo dostrzec tutaj: https://www.immonet.de/loft-studio-atelier.html. Miałem tu pewne nadzieje związane z tym forum, a tutaj często tylko kłótnie. Ale może ktoś ma odpowiedź na moje pytanie: Jak sfinansować loft?

Napisany przez Karin2202
Cześć, tutaj trochę za dużo się kłócimy... Temat finansowania budowy nie jest łatwy, ponieważ istnieje wiele różnych możliwości. Moim zdaniem warto usiąść z doradcą bankowym i omówić to razem. Czynniki takie jak dochód, planowany czas do budowy, kredyty spłacane wcześniej, itp. są kwestiami indywidualnymi, które trudno jest rozstrzygnąć bez dokładniejszych informacji. Dlatego mój tip to: udajcie się do doradcy bankowego i dostosujcie swoje finansowanie budowy do swoich potrzeb

Napisany przez ollicor
Cześć drogi planisto domu! Wydaje mi się, że ta dyskusja jest w gruncie rzeczy błędna. Oszczędzanie na budowę można sobie odpuścić. Jeśli pomyśli się, że obecnie kredyty budowlane są tak tanie jak nigdy wcześniej, a jednocześnie mogę sobie pozwolić na oszczędzanie w wysokości 700 euro, dlaczego więc nie zacząć budowy teraz? Pytania brzmią następująco: Gdzie będą stopy procentowe za 6 lat? Jak inflacja za 6 lat wpłynie na moje oszczędności? Gdzie będą ceny gruntów i budowy za 6 lat? Podsumowując, oznacza to: Ten sam Dom, który kupuję dzisiaj, będzie kosztował za 6 lat więcej, a w przypadku bezpiecznej opcji oszczędzania, moja stopa procentowa pozostanie poniżej stopy inflacji, a suma moich oszczędności straci na sile nabywczej. Moja rekomendacja: Nie zwlekaj, rozważ teraz zakup i sprawdź jego finansową wykonalność. Pozdrowienia Roland Kricklies

Napisany przez Torian
ollicor pisze: (...) Zusammengefasst bedeutet das: Das gleiche Haus, was ich heute kaufe, kostet in 6 Jahren mehr, bei einer sicheren Ansparvariante bleibe ich mit der Verzinsung unterhalb der Inflationsrate und meine Sparzielsumme verliert an Kaufkraft. Meine Empfehlung: Nicht zögern, jetzt einen Kauf erwägen und Finanzierbarkeit prüfen. Lieben Gruß Roland Kricklies
So wie ich den TE verstanden habe hat er momentan kein Eigenkapital, müsste jetzt also eine deutlich teurere 110% Finanzierung stemmen. Erst kürzlich hat in einem anderen Forum jemand von ich meine ~4,2% eff. Zins geschrieben bei so einer Finanzierung. Außerdem hätte ich persönlich bei dem gestiegenen Risiko so einer Finanzierung Bauchschmerzen :-( Was in 6 Jahren ist weiß niemand, aber die Bauzinsen sind in den letzten 10 Jahren stetig gesunken, deshalb empfinde ich es von dem TE als verantwortungsvoll zuerst Eigenkapital aufbauen zu wollen.

Napisany przez ollicor
Może to być prawdziwe, ale może też nie! Trzeba pamiętać, że w ciągu tych lat trzeba również płacić czynsz, który mógłby być uwzględniony w finansowaniu przy natychmiastowym zakupie. Przy finansowaniu na poziomie 110% powinny być podjęte następujące środki ostrożności w celu zwiększenia bezpieczeństwa, co zmniejsza widoczne przez Ciebie ryzyko: 1. ubezpieczenie ryzyka związanego ze śmiercią na co najmniej 50% sumy finansowania. 2. Zabezpieczenie od niezdolności do pracy. 3. ubezpieczenie dzienne w przypadku choroby od 6. tygodnia przy zachowaniu wynagrodzenia przez ZUS. 4. Zabezpieczenie finansowania na 10 lat w przypadku utraty pracy z powodu zwolnienia przez pracodawcę. Jeśli podejmę te kroki, gdzie jest wtedy ryzyko? Pozdrawiam Roland Kricklies

Napisany przez Torian
ollicor pisze: Wenn ich dies tue, wo liegt dann das Risiko?
Nie wiem, dlaczego co roku odbywa się prawie 50 000 licytacji komorniczych, czy to przez brak odpowiedniego ubezpieczenia?? Ubezpieczenia od rozwodu/wszelkich innych ewentualności faktycznie nie istnieją :-( -> Jeśli dochody (z jakiegoś powodu) znacznie maleją, to przy finansowaniu w 70% dla Zwegat łatwiej jest obniżyć ratę w banku, zwlekać z nią do emerytury albo nawet dłużej. Jeśli już wszystko jest finansowane na skraju możliwości, gdzie jeszcze można obniżyć ratę?? Przeliczmy sobie budowę domu bez wkładu własnego w mojej okolicy, gdzie kredyt wynosi niemal 300 000 € z oprocentowaniem efektywnym 4,0%, daje to roczne odsetki w wysokości 12 000 € lub miesięcznie 1000 € dla banku, a żadne pieniądze nie poszły jeszcze na Dom. Uważam, że dobra alternatywa to mieszkanie jeszcze kilka lat w zdecydowanie mniejszym mieszkaniu za około 700-800 € z opłatami w tym miejscu i oszczędzanie wkładu własnego... Myślę, że bardzo istotne jest również bezpieczeństwo pracy i sytuacja rodziny, gdy niemowlę płacze i sąsiedzi uderzają w sufit od dołu, wtedy domek byłby świetną rzeczą...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Ollicolor, zgadzam się z tobą, jeśli to możliwe, zacznijmy teraz!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata