Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Finansowanie samochodów używanych - studia.

Napisany przez matros
Cześć wszystkim. Oto mój problem: Studiuję inżynierię mechaniczną i mam do dyspozycji 650 euro miesięcznie z funduszu edukacyjnego na cały mój okres studiów (najpóźniej do 02.2016). Dodatkowo otrzymuję (co najmniej) 391 euro z programu BAföG oraz 184 euro zasiłku rodzinnego. Mogę więc liczyć na maksymalną miesięczną dostępną kwotę w wysokości 1225 euro - wszystko jest udokumentowane. Mimo wysokiej sumy, banki/pośrednicy, do których zwracam się o kredyt, nie uznają mojej rzekomej zdolności kredytowej. Dla mnie jest to jasny znak (w pełni) zautomatyzowanych procesów obsługi. Potencjalny klient otrzymuje coraz mniej indywidualnych porad, a tym bardziej elastyczność. Dla mnie teraz pojawia się pytanie, czy istnieje jakaś możliwość sfinansowania samochodu. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Z poważaniem

Napisany przez Naseweis
ależ oczywiście. Co powiesz na kredyt od rodziców? Pozdrowienia, Zuchwałość

Napisany przez matros
Niestety nie do przyjęcia. Jestem otwarty na dalsze propozycje. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, pewnie dostałeś jakieś powody... Mogę ci jeszcze polecić Smava.de. Ale feedback od banków jest jasny: Nikt nie walczy o zdobycie cię jako klienta. Jeśli kogoś znajdziesz, cena (oprocentowanie) będzie odpowiednio wysoka. Zawsze jest to też kwestia, gdy chcesz sfinansować dobro konsumpcyjne (w porównaniu do rzeczywistego projektu inwestycyjnego).

Napisany przez matros
Bolitho pisze: To zawsze jest kwestia, gdy chce się sfinansować towar konsumpcyjny (w porównaniu do rzeczywistego projektu inwestycyjnego).
Baniowy argument banków był albo mój status studenta, albo (rzekomo) brakująca/niewystarczająca zdolność kredytowa. Miałam nadzieję, że możecie mi wskazać instytucje, które nie kierują się wyłącznie zautomatyzowanymi schematami, ale także biorą pod uwagę moje specjalne dochody jako takie – przecież w gruncie rzeczy mam wystarczająco dużo środków. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w moim przypadku będzie obowiązywała wyższa stopa procentowa. Czy to nie jest kwestia interpretacji?! Ja priorytetyzuję zaplanowany samochód zabytkowy zamiast finansowania części budowy domu. Inaczej myśli sobie Hans Müller, że dla niego ważniejszy jest Dom własny. W ostatecznym rozrachunku wystarczyłby także jedynie rower lub 30-metrowe mieszkanie. W końcu wszystko sprowadza się do dobra konsumpcyjnego lub (np. poprzez finansowanie założenia firmy) drogi do dobra konsumpcyjnego.

Napisany przez 2Bolitho
Ostatecznie wszystko jest towarem konsumpcyjnym lub (np. poprzez finansowanie założenia firmy) drogą do dobra konsumpcyjnego. Różnica polega na tym, że na przykład instalacja fotowoltaiczna generuje dochód. Samochód traci na wartości i kosztuje pieniądze. jak już wspomniano, smava.de. Albo check24.de.

Napisany przez matros
Ależ skąd! Wartość pojazdu mechanicznego faktycznie spada od pewnego wieku - ale w gruncie rzeczy jest to nieistotne. Dziękuję mimo wszystko!Smava lub Check24 można znaleźć poprzez googlowanie - nic w tym złego. Proszę o pomocne instytucje, które nie znajdują się na pierwszych stronach Google.Z poważaniem

Napisany przez 2Bolitho
Oldtimer to zdecydowanie inna sprawa. Dobra, nie ma sprawy. Powodzenia w poszukiwaniu kredytu.

Napisany przez 2Escorpio

Dzień dobry wszystkim.

Mam następujący problem:

Studiuję inżynierię mechaniczną i mam do dyspozycji miesięcznie 650 euro z funduszu edukacyjnego na cały mój okres studiów (lub najpóźniej do 02.2016 roku). Dodatkowo otrzymuję (min.) 391 euro z programu BAföG oraz 184 euro zasiłku rodzinengo. Moje maksymalne miesięczne dochody wynoszą więc 1225 euro - wszystko jest udokumentowane -

Pomimo wysokiej kwoty, (skonsultowane) banki/pośrednicy nie uznają mojej domniemanej zdolności kredytowej.

* Dla mnie to jasny sygnał automatycznych procesów obsługi. Potencjalny klient otrzymuje coraz mniej indywidualnej porady, nie mówiąc już o indywidualnym marginesie manewru *

Teraz dla mnie pojawia się pytanie, czy istnieje dla mnie jakakolwiek możliwość sfinansowania samochodu

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrawiam

Na pierwszy rzut oka miesięczne dochody wyglądają dobrze, ale czy zastanowiłeś się, że większość z nich nie podlega egzekucji?

Zasiłek rodzinny nie podlega egzekucji
Program BAföG nie podlega egzekucji
Reszta znajduje się poniżej limitu zgarnięcia

Gdzie więc znajdziesz zabezpieczenie dla banku?

Napisany przez matros
To naprawdę mi umknęło - szczerze mówiąc, w ogóle mi to nie przyszło do głowy. Czy byłyby możliwie pozytywne opinie od drugiego współkredytobiorcy? Prognozy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata