Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Jak duże znaczenie ma CV w procesie rekrutacji?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Mój syn właśnie pisze swoje pierwsze prawdziwe podanie o pracę. Chciałby odbyć długoterminowe staż w firmie zajmującej się techniką dźwiękową obok szkoły. Oczywiście musi także napisać życiorys. Ponieważ ma dopiero szesnaście lat, życiorys będzie oczywiście mniej obszerny niż u starszych kandydatów. Czy powinien jednak podać swoje umiejętności, zainteresowania i aktywności pozaszkolne? Czy jest to przesadzone i czy w ogóle interesuje to przy dobrowolnym stażu? Tony

Napisany przez 2Bolitho
Życiorys jest częścią dokumentów aplikacyjnych. Nawet jeśli nie jest konieczny dla miejsca stażowego, i tak warto ćwiczyć sporządzanie kompletnej dokumentacji aplikacyjnej.

Napisany przez H.C. Pe
CV jest ważny i powinien być częścią dokumentów aplikacyjnych. Nawet jeśli jako uczeń nie ma się jeszcze zbyt wiele do pokazania, warto otwarcie i uczciwie przedstawić dotychczasową ścieżkę rozwoju. Ponadto jest to dobra praktyka na przyszłość zawodową, gdyż CV będą z pewnością niezbędne.

Napisany przez Bockwurst
Wiele firm pragnie mieć ogólny obraz przebiegu kariery kandydata, na przykład w przypadku uczniów aktywności pozaszkolne, zainteresowania itp., które wskazują, czy kandydat jest również zainteresowany daną pracą. No, jestem wdzięczny, że wcześniej otrzymałem dobre wskazówki od *Link usunięty*. Link jest nieistotny, więc został usunięty Pozdrowienia, esco

Napisany przez Broker79
Nie, nie sądzę, że umiejętności i hobby jego syna w jego wieku są ważne podczas praktyk. Chyba że przypadkowo pasują do danej profesji (np. jeśli twój syn eksperymentuje hobbystycznie z techniką dźwiękową)

Napisany przez schmitt-tan80
Przypuszczam, że firmy zdają sobie sprawę, iż jako uczeń nie można wiele zaprezentować w CV. Niemniej jednak CV jest standardowym elementem aplikacji o pracę i zdecydowanie nie zrezygnowałbym z jego dołączenia.

Napisany przez Danny84
Dla ogólnego wrażenia bardzo ważne! Zdecydowanie bym się na to nie zrezygnował!

Napisany przez morales
Bardzo ważne! Podanie o pracę może być dobrze napisane, ale życiorys informuje o działaniach. Jest więc referencją. Nawet jeśli jeszcze nie ma zbyt wiele do napisania, podanie z pustym życiorysem nie robi dobrego wrażenia.

Napisany przez Karin2202
Na pewno życiorys z dodanymi informacjami o zainteresowaniach, jeśli istnieją, aby pokazać, że praktyka odzwierciedla się także w innych zainteresowaniach

Napisany przez morales
W szczególności podczas stażu ważne jest, aby widzieć, czy staż odzwierciedla nasze zainteresowania. Ponieważ nie mamy jeszcze doświadczenia w danym obszarze, taka sytuacja może świadczyć o motywacji.

Napisany przez Christiane1978
To na pewno nie jest przesadą w przypadku szesnastolatka, aby dołączyć do życiorysu inne umiejętności, hobby. Oczywiście odpowiednie zainteresowania lub umiejętności muszą być pozytywnie postrzegane przez pracodawcę. W przeciwnym razie zainteresowania i inne pozytywne umiejętności są bardzo ważne dla młodych kandydatów i osób rozpoczynających karierę, ponieważ pokazują, że np. uczestniczą w życiu społecznym i potrafią się dostosować. W innym przypadku młody człowiek może nie mieć dużego doświadczenia zawodowego, więc może się kwalifikować jedynie dzięki dobrym wynikom szkolnym.

Napisany przez Joe
Myślę, że każdy poszczególny element aplikacji ma znaczenie, ponieważ jeśli brakuje któregoś elementu, może się zdarzyć, że rekruter od razu odłoży aplikację na bok.

Napisany przez Leni7891
Cześć, uwierzcie mi znaczenie profesjonalnego stworzenia podania o pracę jest ogromne. Byłem osobiście w trakcie poszukiwania pracy zimą, a dzięki mojemu dobrze przygotowanemu podaniu, przy wsparciu którego, swoją drogą, skorzystałem, dostałem zaproszenia na wiele rozmów kwalifikacyjnych. W efekcie dostałem świetną pracę, którą nadal wykonuję. Pozdrawiam, L

Napisany przez Rue-Rue
Dołączam się do większości poprzedników tutaj: CV powinno być po prostu dołączone, nawet jeśli kandydat jest tylko uczniem i CV jest odpowiednio krótkie (szkoła podstawowa, szkoła średnia, być może zawód marzeń ucznia). W internecie znajdziesz wiele szablonów, a oprócz tego będzie to dobre ćwiczenie na przyszłość.

Podanie zainteresowań i aktywności pozaszkolnych, o ile są one istotne dla stażu, jest zdecydowanie słuszne, jak mi się wydaje. Później ten punkt naturalnie odpada. Zawsze także sugeruję opracowanie tzw. trzeciej strony, na której wymienia się kwalifikacje i umiejętności, które nie zawierają się w tradycyjnym CV (np. obsługa programów komputerowych, języki obce, itp.).

Napisany przez Kfinner
Życiorys jest zawsze ważny, bez względu na wiek. Pracodawcy też nie zakładają, że szesnastolatek ma już duże doświadczenie zawodowe. Dzięki odbywanej stażu zaczyna on zbierać pierwsze doświadczenia, które będzie mógł wpisać do swojego życiorysu w następnej aplikacji. Każdy zaczyna od małych rzeczy.

Napisany przez Ocean
Także ja uważam, że życiorys jest bardzo ważny. Oprócz informacji, które można znaleźć w świadectwach i innych dokumentach, można w ten sposób ponownie zwrócić uwagę na osiągnięcia, których nie ma w świadectwie lub gdziekolwiek indziej...

Napisany przez Kfinner
Tak dokładnie. Na przykład, jeśli gra w klubie piłkarskim, firma może założyć, że jest zespołowy. Wszystko, co jest wymienione w życiorysie, ma znaczenie, nawet jeśli nie jest to bezpośrednie doświadczenie zawodowe.

Napisany przez Rue-Rue
Tak, gra zespołowa jest dobrą ilustracją umiejętności pracy w zespole.

Mimo to, w przypadku piłki nożnej trzeba zachować ostrożność: najpopularniejszy sport w Niemczech jest - zwłaszcza w późniejszym życiu zawodowym - mniej mile widziany przez szefów i rekruterów, ponieważ zawsze kojarzy się z kontuzjami i dlatego częstymi nieobecnościami i urlopami. Brzmi dziwnie, ale tak właśnie jest!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata