Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Oszczędności na studia

Napisany przez Bob24
Cześć... Chodzi o to, że po ukończeniu mojego szkolenia (jeśli nie zostanę zatrudniony i nie znajdę nic innego) chciałbym studiować. Miałbym prawo otrzymać Bafög, ale dług (50%) na koniec jest mimo wszystko bardzo wysoki. Musiałbym zaoszczędzić wystarczająco dużo pieniędzy na koniec mojego szkolenia, aby sfinansować opłaty za studia bez Bafög, ale pytanie brzmi, czy dostanę zasiłek Hartz 4, jeśli będę studiować jednocześnie za swoje pieniądze. Chciałbym bardziej sensownie wykorzystać moje oszczędności niż na emeryturę itp., czyli na studia, bez zadłużania się lub wydawania pieniędzy na utrzymanie! Czy istnieje coś w rodzaju Funduszu Edukacyjnego, gdzie mogę wykorzystać moje oszczędności tylko na cele edukacyjne (podobnie jak już istniejące środki na emeryturę)?

Napisany przez Doso
Proszę natychmiast zrezygnować z myśli, że po ukończeniu studiów będziesz bez długów. Jeśli mama i tata nie finansują studiów, praktycznie każdy student ma obecnie długi. Większość studentów znajduje właściwy mix pożyczek (w tym) BaföG, wykorzystując oszczędności i pracę dorywczą. W finansowaniu studiów często pomocne może być lokalne biuro studenckie.

Nawiasem mówiąc, nawet opłaty za studia można sfinansować za pomocą praktycznie darmowych kredytów.

Nie myśl zbyt wiele o pieniądzach, studia są świetne - po prostu zrób to =)

Napisany przez Markus P.
Tak, mogę to tylko potwierdzić... Można dosłownie z miesiąca na miesiąc obserwować, jak majątek finansowy maleje. Istnieją oczywiście teraz dość dobre pożyczki studenckie, ale kto chciałby zaczynać życie zawodowe obciążony długami... Na prace dorywcze miałam czas tylko podczas przerw semestralnych... i to również nie na pełny etat.
Dobre wskazówki dotyczące zniżek studenckich można znaleźć na StudentVisions. Znajduje się tam również przegląd ofert pracy dla studentów. Szczególnie interesująco brzmi praca jako autor tekstów online... Praca odbywa się w domu... ale czy to wystarczy, aby opłacić studia, pozostaje niewiadomą. Najlepiej zająć się na czas uzyskaniem pracy jako pracownik studencki, przynajmniej będzie to przydatne na przyszłość...

Napisany przez Kfinner
Czy masz rodzeństwo, które również studiuje? W ten sposób przynajmniej mógłbyś zaoszczędzić na opłatach za studia.

Napisany przez DagobertDuck
Czy masz może możliwość otrzymania stypendium?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata