Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: KRÓLIK

Napisany przez richard100
Uważam, że atak na Tamiflu, czyli ROG, nie jest uzasadniony. Nadal istnieje niepewność na rynku. Znalezisko w BAZ. Pozdrowienia, Rich Europejska Agencja Leków żąda oceny ryzyka związanego z Tamiflu Londyn. DPA/baz. Europejska Agencja Leków EMEA żąda od koncernu farmaceutycznego Roche przeprowadzenia oceny bezpieczeństwa leku przeciw grypie Tamiflu, po tym jak pojawiły się doniesienia o dwóch przypadkach samobójstw u młodzieży w związku czasowym z zażyciem tego leku. Jednocześnie agencja w Londynie podkreśliła, że jak dotąd nie ma dowodów na związek przyczynowy między Tamiflu (substancja czynna: oseltamiwir) a objawami psychiatrycznymi. Zaburzenia psychiatryczne mogą występować ogólnie u pacjentów z grypą o wysokiej gorączce, zwłaszcza u dzieci i młodzieży.

Napisany przez Simona
Myślę, że tutaj również dużo manipulacji. Najpierw podnieśli panikę związana z ptasią grypą, kurs poszedł w górę. Teraz propagują ryzyko zgonu, kurs spada. Kto na tym zarobił? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Roche GS wzrosły o 48% od 1.1.05, a Novartis o 23%. W 2004 roku zarobki na obydwu tytułach były niewielkie. Roche sprzedałem dawno temu, a Novartis trzymałem do dzisiaj i też dobrze na tym zarobiłem. Pytanie brzmi: czy należy pozostać przy dużych koncernach farmaceutycznych czy rozważyć zmianę sektora? Widzę kilka firm chemicznych z większym potencjałem. Myślę o firmach takich jak Clariant, Dow Chemicals, DuPont, Ciba, czy nawet Bayer. Dow Chemicals jest aktualnie w mediach, ponieważ zamykają swoją fabrykę w Freienbach. Kiedyś należała ona do Gurit Essex. Dla zwolnionych pracowników prawdopodobnie nie będzie to problem, Freienbach nadal jest rajem podatkowym, a być może pan Ebner ma jeszcze jakąś pracę do zaoferowania... Jak zmieniają się czasy. :x

Napisany przez Karat
Cześć Dany1 W jednym z ostatnich numerów czasopisma FuW pojawił się artykuł, w którym mówiono, że Bayer ma dobre szanse na przyszłość. W szczególności podkreślano, że Bayer posiada dobrze zaopatrzony potencjał produktowy na przyszłość. To jest jak A i O w przypadku firm farmaceutycznych! Jednak czy już teraz warto kupować? Indeks DAX osiągnął przecież 4-5 letnie maksimum. Poza tym nadchodzi podwyżka stóp procentowych (EZB) . Podejrzewa się, że może to nastąpić w pierwszym kwartale 2006 roku. Dzięki temu być może uda się kupić Bayer jeszcze taniej. Pozdrawiam

To również jest jedna z tych decyzji, której żałuję, że nie kupiłem. Kiedyś kosztowało to 10 euro i zapewniało stopę dywidendy na poziomie 10%. Mieli wtedy problemy z amerykańskimi władzami. Brakowało mi odwagi. Szkoda :cry: :cry: Teraz nie chcę dokupywać na tym poziomie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Nie sądzę, że ROG radzi sobie tak dobrze tylko dzięki Tamiflu w tym roku. Tamiflu zostało wychwalone tylko przez kilku handlowców i mediów. ROG jest silny w onkologii i po sukcesie z lekiem na jelito grube ciągle zdobywa nowe udziały w rynku. Dla porównania: analitycy szacują, że z Avastinem (to jest nazwa tego leku przeciwnowotworowego) do 2009 roku można wygenerować obroty w wysokości 20 mld CHF. Obroty z tego leku podwajają się każdego roku i obecnie wynoszą około 1,5 mld CHF. Całkowite roczne obroty ROG wynoszą obecnie około 33 mld CHF. Dlatego wysoki wskaźnik kurs-zysk jest moim zdaniem uzasadniony, a ewentualne przeszkody powinny być raczej wykorzystane do zakupu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, ROG drapie się do poziomu 200. Czy nikt tutaj nie wierzy, że ten poziom może zostać stosunkowo szybko przełamany i przekroczony? Myślę, że zobaczymy osiągnięcie poziomu około 220 do końca roku, a potem wyjdę. Pozdrowienia Quiz

Cześć Quiz, ROG robi na mnie dobre wrażenie. Gdzieś przeczytałem, że jakaś bank ma cel kursowy 260. Wydaje mi się to lekko przesadzone. Ale przekroczenie poziomu 200, moim zdaniem, nastąpi bardzo szybko. Następnie w kierunku 220. Pozdrowienia, rich

Ta wiadomość powinna podtrzymać kurs. Ale to się nie udaje. No, zobaczymy... :lol: Pozdrowienia Rich https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/wirtschaft/570410.html

https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/wirtschaft/571454.html Pozdrowienia, rich

Napisany przez ADMCI4
Prawdopodobnie nawet ostatni handlowcy zaczynają zdawać sobie sprawę, że ROG nie zarabia dużych pieniędzy na Tamiflu, a na Avastinie. Dlatego kurs praktycznie nie reaguje na raporty produkcyjne dotyczące Tamiflu. Ale to nieistotne, na tym poziomie ROG powinien być nadal atrakcyjny do zakupu.

Ponownie dobre wieści z firmy ROG. Pozdrowienia, Rich Roche: Cztery udane studia związane z zatwierdzeniem Rozpoczęcie rynkowej sprzedaży leku CERA firmy Roche Holding AG zbliża się. Firma farmaceutyczna pomyślnie zakończyła wszystkie cztery związane z zatwierdzeniem studia nad preparatem do leczenia niedokrwistości. Roche: Kolejny krok naprzód w procesie zatwierdzania. Firma podkreśliła, że w ten sposób udał się istotny krok do planowanego na rok 2006 wniosku o zatwierdzenie - poinformowała koncern w komunikacie prasowym w piątek. (awp/mc/ab)

Napisany przez ADMCI4
Z kolei: Firma Novartis AG zdecydowała zakończyć rozwój leku obniżającego poziom cholesterolu NKS104, który znajdował się w fazie II. Projekt ten musi zostać w całości umorzony w czwartym kwartale za kwotę 266 mln USD, poinformował koncern farmaceutyczny w piątek. Znowu: No va! Lancelot

Cześć Lancelot, też zauważyłem i zdziwiłem się, że przy tych założeniach akcje NOVN rosną mocniej niż ROG. A co się dzieje z CIBN? Po tym jak została wychwalana przez prasę jako nadchodząca gwiazda, kandydatka do przejęcia itp. Moim celem zakupu było 75. Chyba tutaj też ma zastosowanie powiedzenie: Irrtum sprach der Igel und stieg vom Kakuts. ? Pozdrawiam, Rich

Napisany przez ADMCI4
Wycofanie dla NKS104 zostało już przedstawione przez Novartis podczas prezentacji wyników za 3. kwartał. Powinno więc to być już od dłuższego czasu uwzględnione w kursach.

Napisany przez Dany1
peitschi pisze: Powrót do tyłu dla NKS104 został już zgłoszony przez Novartis podczas prezentacji wyników za 3. kwartał. Na kursach powinno to więc być już od jakiegoś czasu uwzględnione.
Jednak odpisanie 266 mln nastąpi w 4. kwartale... a następnie jest jeszcze lek Zelnorm na zatwardzenie; otrzymał negatywną rekomendację w sprawie rejestracji od agencji leków... mimo że jest już od pewnego czasu sprzedawany w USA. Co to ma znaczyć...

Napisany przez ADMCI4

Rogi wydają się otrząsać z szoku Tamiflu. :lol: Znowu w kierunku 200 franków? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
To jakieś niesamowite, skąd nagle się biorą ci wszyscy kupujący. Dzisiejsze obroty są już wyższe niż w piątek. Ale fundamentalnie korekta na rynku akcji również była trochę przesadzona. Dane za czwarty kwartał znów mogą nas zaskoczyć.

Po godzinie jestem na minusie. Co to może oznaczać dla ROG-a jutro? Pozdrowienia, Rich Genentech informuje, że zysk za czwarty kwartał wzrósł dzięki sprzedaży leków przeciwnowotworowych 10 stycznia (Bloomberg) -- Genentech Inc., druga co do wielkości firma biotechnologiczna na świecie, ogłosiła, że zysk kwartalny wzrósł, ponieważ coraz więcej lekarzy przepisuje leki przeciwnowotworowe Avastin i Herceptin. Zysk netto za czwarty kwartał wzrósł do 339,2 miliona dolarów, czyli 31 centów na akcję, z 206,6 miliona dolarów, czyli 19 centów, z roku poprzedniego, ogłosiła dzisiaj firma z South San Francisco w Kalifornii w dokumencie złożonym w SEC. Przychody wzrosły z 1,32 miliarda dolarów do 1,89 miliarda dolarów. Sprzedaż Avastinu w Stanach Zjednoczonych, który jest zatwierdzony do leczenia raka jelita grubego, wzrosła z 191 milionów dolarów do 359 milionów dolarów, poinformowała Genentech. Genentech liczy na to, że Avastin i leczenie raka piersi Herceptin pomogą firmie wyprzedzić Amgen Inc. jako najlepszego sprzedawcę leków przeciwnowotworowych w USA do 2010 roku. Wszystkie oczy będą wciąż skierowane na Avastin i Herceptin - powiedział Ron Renaud, analityk w JPMorgan & Co., który ocenił akcje Genentecha jako nadwagę i nie posiada akcji firmy w wywiadzie przed publikacją raportu. Jego firma prowadzi bankowość inwestycyjną z Genentech. W zeszłym roku wydali bardzo pozytywne dane, więc będziemy zwracać uwagę na dane sprzedażowe. Firma raportowała po zamknięciu rynków amerykańskich. Akcje Genentech, większość których należy do szwajcarskiego producenta leków Roche Holding AG, wzrosły o 68 centów do 93,34 dolara o godzinie 16:01 na New York Stock Exchange Composite Trading. Akcje wzrosły o 70 procent w zeszłym roku, wsparte badaniami, które pokazały, że Avastin działa również przeciwko rakowi piersi i płuc oraz badaniami potwierdzającymi coraz szersze zastosowanie Herceptinu. Po godzinach Ostatnia cena: 91,52 $ Po godzinach Najwyższa cena: 93,85 $ Po godzinach Wolumen: 117 100 Po godzinach Najniższa cena: 90,81 $

Napisany przez ADMCI4
Aktualnie Amerykanie mocno sprzedają. Analitycy wyraźnie mają problem, gdy firma prognozuje wzrost zysków na poziomie 40% :!: Przed dokonaniem ślepej sprzedaży rog należy wziąć pod uwagę, że Genentech ma wskaźnik ceny do zysku (p/e) około 80, podczas gdy ten dla rog wynosi 26. Uważam, że obecny spadek jest nieco przesadzony.

https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=FB7DC8ED-1422-0CEF-7019B328E9007521 Dziś to pomaga w tytule. Pozdrowienia, Rich

Numery ROG-ów są imponujące. Ale uważam, że Dyw. powinna być wyższa przy takich zyskach. ? CIBA jest nawet w stanie wypłacić 3Fr. Nawet NOV nie może być chwalony w tej kwestii. To zależy jak się na to patrzy. Osobiście uważam, że Dyw. jest również formą uznania dla akcjonariuszy. Oto co znalazłem: Agencja ratingowa Moodys Investors Service w swojej pierwszej ocenie oceniła długoterminowe, niespłacone i niezabezpieczone zobowiązania koncernu farmaceutycznego Roche Holding AG na poziomie Aa1. Dlaczego nie AAA, tak jak Novartis? Znalazłem także to: Roche obdarowuje akcjonariuszy Koncern farmaceutyczny i diagnostyczny Roche zwiększył w 2005 roku przychody bardziej niż oczekiwali analitycy. Firma ogłosiła również, że w 2005 roku wypłaci dywidendę o 25% wyższą. Obdarowywać, przy dywidendzie wynoszącej nieco ponad 1%??? Oczywiście brutto. Pozdrowienia Rich

Napisany przez 2cybercrash
Uwaga richa dotycząca skromnej rentowności dywidendy nie mogłaby być bardziej trafna. Warto również zauważyć, że Roche jest wyceniane na dość wysoki wskaźnik 26. Co ciekawe, w przypadku Roche zawsze interesujące są zmienne skoki kursu, wywołane radosnymi wiadomościami lub informacjami o niepowodzeniach. Postanowiłem skorzystać z kursu 199,6 jako ceny do zakupu jednej niewielkiej frakcji, na wypadek, gdyby okazało się, że powrót do poziomu 240 jest ponownie realny. Nadzieje na zakupy po cenie 160 w tej euforycznej atmosferze entuzjazmu wydają się obecnie mało realne. W przypadku Roche nigdy nie wiadomo, kiedy nadejdą złe wieści? z efektem na kurs?

Więc to, że ROG zanurza się do 7Fr. z tymi liczbami, jest naprawdę zaskakujące. Czy niektórzy odeszli z dala od mikroskopijnej dywidendy z frustracji? Ale jeszcze nie kupuję na tym poziomie. Poczekajmy. Pozdrowienia, Rich

Wygląda na to, że na farmaceutycznego dinozaura, obciążonego tonami derivatów, nałożona jest duża presja oczekiwań. Może lepiej zbierać kilka sztuk akcji, gdy już zaczyna schodzić w dół? Zawsze fajnie zdywersyfikować. Nestle to również taki kandydat, który porusza się tylko w dół. Ale w jego przypadku jestem jeszcze bardziej oszczędny.

Napisany przez Dany1
richard100 pisze: Tak więc to, że ROG nur 7Fr. spadło w związku z tymi liczbami, jest naprawdę zaskakujące. Czy wielu ludzi nie pożegnało się z niskimi dywidendami? Ale na tym poziomie jeszcze nie kupię. Poczekam. Pozdrowienia Rich
Profesjonaliści mieli tę informację chyba trochę wcześniej...dziwne, że rano pojawiają się dane, a wieczorem wiadomości...celowe działanie? Zgłoszenie rejestracyjne dla leku Roche na anemię opóźnia się 01.02.06 17:27 Zurych, 01. lutego (Reuters) - Zgłoszenie rejestracyjne dla leku Roche CERA na anemię związaną z nowotworem zostaje opóźnione. Według informacji dostępnych na stronie internetowej firmy farmaceutycznej i diagnostycznej (www.roche.com), spółka przewiduje złożenie wniosku rejestracyjnego w 2009 roku. Dotychczas planowano złożenie wniosku na tę wskazówkę w 2007 roku. Dla wskazówki dotyczącej anemii nerkowej - niedokrwistości związanej z przewlekłą niewydolnością nerek - planowane są międzynarodowe wnioski rejestracyjne w 2006 roku według informacji Roche. Akcje zwykłe Roche odwróciły się w środowe popołudnie, pomimo bardzo dobrej oceny wyników za 2005 rok, znacząco na minus. Bon, który po wynikach znacznie lepszych niż oczekiwano początkowo wzrósł o ponad jeden procent, spadł niemal 4 procent do 194,10 sfr tuż przed zamknięciem handlu. Handlowcy podejrzewali realizację zysków i przetasowania. Kursy wzrosły znacząco przed publikacją wyników. Jednak według handlowców również opóźnienie w przypadku CERA mogło odegrać rolę. W tym samym kierunku wskazywał wzrost akcji biotechnologicznej firmy Amgen w USA o 8,6 procent do 101,60 dolarów. CERA to produkt konkurencyjny dla leku Amgen - Aranesp, który również jest stosowany w leczeniu anemii u pacjentów onkologicznych.

Napisany przez ADMCI4
To byłoby interesujące dla swx, jeśli informacje faktycznie nie zostały rozpowszechnione jednocześnie dla wszystkich.

Dzisiaj znowu są bardzo złe... :cry: Pozdrowienia Rich Roche wstrzymuje rekrutację pacjentów do badania nad leczeniem raka Bazylea. AP/baz. Szwajcarski koncern farmaceutyczny Roche tymczasowo wstrzymał rekrutację pacjentów do międzynarodowego badania klinicznego fazy III (Avant) dotyczącego terapii uzupełniającej w raku jelita grubego po operacji. W jednej z trzech grup badawczych zaobserwowano ryzyko bezpieczeństwa. Pacjenci będący już leczeni w ramach badania kontynuują terapię. Cały program onkologii Roche i Genentech pozostaje na właściwej ścieżce. Spadek Akcje zwykłe koncernu farmaceutycznego Roche poniosły wczesnym handlu w poniedziałek znaczne straty. Po krótkim czasie handel na «Bon» został przerwany. Akcje Roche spadły o 4,3 procent do 183,20 franków. Jest to najniższy poziom od października 2005 roku. Następnie kurs odrobił część strat, a akcje Roche traciły jeszcze 2,3 procent, notując 187,50 franków. Handlowcy wyjaśnili spadek kursu komunikatem opublikowanym wcześniej przez koncern farmaceutyczny. Zgodnie z nim rekrutacja uczestników do badania klinicznego fazy III nad lekiem na raka jelita Avastin została tymczasowo wstrzymana z powodów bezpieczeństwa.

Napisany przez ADMCI4
wczoraj zostało przesuniętych ponad 3 mln tytułów poza giełdę. Dziś mamy już około 2 mln sztuk. Jestem ciekawy, w którą stronę kurs skoczy wkrótce.

Napisany przez ADMCI4
wczoraj ponownie sprzedano około 9 mln jednostek ROG poza giełdą. Co się dzieje?

Czytałem gdzieś, że 28.02. ma zostać ogłoszona decyzja przez amerykańskie urządzenie ds. zatwierdzania. Jeśli wynik będzie rzeczywiście pozytywny, to kurs powinien znacząco wzrosnąć. Ponadto od dłuższego czasu oczekuje się zatwierdzenia pomp serca, więc być może pojawią się nowe informacje na ten temat.

Napisany przez ADMCI4
Poszerzony zakres stosowania Rituxan został teraz potwierdzony. Bonowi wyraźnie to służy. Już wczoraj trzymał się dobrze, a dzisiaj ma zyski. Wysokie obroty pozagiełdowe z ostatnich dni wczoraj również nie zostały osiągnięte.

Napisany przez ADMCI4
Przeglądałem ponownie wykres z wolumenem dziennym i zauważyłem, że tuż przed gwałtownym wzrostem w 2005 roku doszło do ogromnego wolumenu transakcji po stronie kupujących, a jak już wspomniałem, pod koniec lutego odnotowano nieco większy obrót po stronie sprzedających. Wygląda na to, że ktoś w dużej skali skorzystał z wyników sprzedaży z 2005 roku i teraz nie oczekuje zbyt wiele od tej spółki. Przepraszam, ale nie mogę tutaj wkleić wykresu ze względu na moje ustawienia. Jednak na pewno możecie go zobaczyć na Yahoo, Bloomberg lub gdziekolwiek indziej.

Wczoraj, 17 marca, Genentech doświadczył kolejnego mocnego wzrostu o +6%, po tym jak został obniżony do 82/83$. Moim celem zakupu było 80/81$, ale moje środki pieniężne są na wyczerpaniu, obecnie wszystkie inwestycje w USA są zablokowane z powodu strat księgowych! Nie mogłem znaleźć żadnego oficjalnego pozytywnego komunikatu dotyczącego Genentech, ale jeśli istnieje coś pozytywnego pod względem fundamentalnym, to Roche powinien podążać w tym samym kierunku? Pozostałe amerykańskie biotechnologie obecnie raczej konsolidują swoją pozycję.

Napisany przez Dany1
Znaleziono na Bloomberg... Firma Genentech twierdzi, że zysk w 2006 roku wzrośnie do 50%, podnosząc prognozę 17 marca 2006 14:00 EST -- Firma Genentech Inc., druga co do wielkości firma biotechnologiczna na świecie, oświadczyła, że zysk na akcję w 2006 roku wzrośnie o 40-50 procent, więcej niż wcześniejsza prognoza.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj rano z Bear Stearns: Roche Outperform - Roche złożyło CERA w USA: Pozytywne Roche ogłosiło, że złożyło CERA wraz z FDA w celu leczenia anemii nerkowej. To nieco przed zaplanowanym przez Roche terminem i sugeruje datę PDUFA za około 10 miesięcy, tj. około 19 lutego 2007 roku. Jesteśmy zdania, że ogłoszenie to jest pozytywnym krokiem ze strony Roche i potwierdza jego plany dotyczące wprowadzenia CERA na rynek amerykański. CERA jest pierwszym i jedynym ciągłym aktywatorem receptora erytropoetyny. Erytropoetyny (EPO) są stosowane do leczenia niedokrwistości związanej z chorobami nerek i chemioterapią, poprzez stymulowanie produkcji czerwonych krwinek. Roche była stosunkowo powściągliwa w kwestii pełnego profilu leku, głównie z powodów konkurencyjnych i prawnych, ponieważ toczy spór z firmą Amgen dotyczący potencjalnego naruszenia patentów EPO Amgena w USA. Niemniej jednak Roche uważa, że CERA jest istotnie inna od istniejących na rynku EPO. Warto zauważyć, że CERA jest jedynym lekiem przeciwko anemii, który był badany z długimi odstępami dawkowania, nawet raz na cztery tygodnie, w swoim pierwotnym zgłoszeniu. Wniesienie zostało oparte na pełnym programie fazy III, w tym czterech badaniach podtrzymujących i dwóch korekcyjnych przeprowadzonych na pacjentach z przewlekłą chorobą nerek dializowanych i niendializowanych. Dwa badania korekcyjne zostały zakończone niedawno i spełniły swoje główne kryteria końcowe, pokazując, że przy podawaniu w przedłużonych odstępach, skorygowano anemię i utrzymano poziom Hb przy kontynuacji leczenia. Jak dotąd żadne z badań fazy III nie zostało przedstawione, a szczegóły dotyczące projektu i czas trwania badań pozostają skąpe. Mamy nadzieję, że Roche ogłosi, kiedy i gdzie dane fazy III zostaną w pełni przedstawione podczas nadchodzącej telekonferencji sprzedażowej 1Q06 Sales Analyst Conference call 26 kwietnia 2006 roku. W naszej ocenie ostatnia słaba wydajność cenowa akcji Roche jest nieuzasadniona. Wprowadzenie CERA na rynek USA nie jest uwzględnione w naszym modelu Roche (ani w prognozach konsensusu), co oznacza potencjalne wzrostowe perspektywy naszych prognoz, jeśli CERA zostanie wprowadzona na rynek w przyszłym roku. Potwierdzamy naszą rekomendację Outperform i cenę docelową 250 franków Szwajcarskich. Rycerz Lancelot

Roche/Genentech będą kluczone razem z Bioblech (patrz Amgen). Zbieraj zawsze tylko połowę mniejszych paczek podczas podróży do bazy błota. Cel kursu zakupu dla Roche pozostaje na poziomie 160CHF, nawet jeśli nie wydaje się to realistyczne.

Napisany przez freetrader
ROG zakończył dzisiejsze notowania na plusie. Czy oznacza to zapowiedź wzrostowego trendu czy raczej stanu bocznego? Oceny nie są zbyt złe. Oto wyciąg z Thomson ONE Banker: Rekomendacje # pośredników Miesiąc temu Aktualne 1 2 3 Zdecydowany zakup 11 12 12 11 Umiarkowany zakup 21 21 20 20 Trzymaj 8 9 9 10 Umiarkowany sprzedaż 2 2 2 1 Zdecydowana sprzedaż 2 1 2 3 Łącznie 44 45 45 45 Cel cenowy (12 m-cy): 221,13 (Nie mogłem niestety wstawić grafiki.) [/img]

Napisany przez ADMCI4
Zgodnie z bankiem wegelin, glaxo ma zamiar przedstawić konkurencyjny preparat (tykerb) do herceptina na tegorocznym kongresie onkologicznym w Atlancie. Ten nowy preparat ma działać nawet wtedy, gdy herceptin przestaje już działać. Ponadto tykerb ma mieć mniejsze skutki uboczne niż produkt firmy Roche. Udział herceptina w całkowitym przychodzie wynosi około 10%. Będzie więc interesujące, czy to tylko plotka, czy faktycznie będą prezentowane nowe wyniki badań w ciągu tego weekendu.

Napisany przez ADMCI4
Plotka została więc potwierdzona. Jednakże przed rozpoczęciem handlu, ROG jest nadal nieco na minusie, podobnie jak inne tytuły SMI: ATLANTA (AWP International) - Studium finansowane przez firmę farmaceutyczną GlaxoSmithKline wykazało spowolnienie wzrostu raka piersi w zaawansowanym stadium poprzez podawanie leku Tykerb. Badanie przedstawione w sobotę na konferencji badawczej nad rakiem ASCO w Atlannie wykazało, że rak nie postępował przez średnio 37 tygodni u pacjentek otrzymujących Tykerb i chemioterapię z Xeloda. W grupie porównawczej, która otrzymywała jedynie Xeloda dystrybuowanego przez szwajcarską firmę farmaceutyczną Roche, okres ten wynosił 20 tygodni, ogłosiła w sobotę GlaxoSmithKline. Wszystkie 321 kobiety leczone Tykerb w badaniu otrzymały wcześniej Herceptin, produkowany przez Roche i spółkę-córkę Roche - Genentech, jako terapię. Herceptin jest jednym z najważniejszych leków przeciwnowotworowych szwajcarskiej firmy farmaceutycznej. Tykerb, jeśli zostanie zatwierdzony, mógłby pomóc pacjentkom, których rak nawraca po leczeniu Herceptinem - powiedział dr Charles Geyer, autor badania z Allegheny General Hospital w Pittsburghu. Analitycy spodziewają się, że Tykerb wygeneruje roczną sprzedaż na poziomie ponad 1 miliarda dolarów po oczekiwanej zatwierdzeniu w przyszłym roku przez brytyjską firmę farmaceutyczną. Podczas gdy Herceptin podawany jest w formie zastrzyku, Tykerb można zażywać w postaci tabletki. Według ekspertów jest to ulga dla wielu pacjentów. Tykerb działa na białka HER2 i EGFR, które odgrywają istotną rolę w wzroście guza.

Po dłuższym okresie presji spadkowej, aż do poziomu poniżej 190 CHF (moim celem było 160, który tymczasowo nie został osiągnięty), najniższy stan konta wynosi 192, a obecne kursy wynoszą 197, co oznacza lekki zysk. Może to być pierwszy sygnał, że spółki farmaceutyczne znowu odczuwają pewne ożywienie, preferowane są transakcje, celujące w wysokie kursy docelowe, aby następnie móc przeprowadzić rozprzestrzenianie się stop lossów. Mam nadzieję, że w przypadku Roche liczę także na długofalowy rozwój kursu, choćby w falach?

Kurs wywalczył i od kilku dni utrzymuje się na poziomie od 200 do 205. Poprzedni szczyt znajduje się na poziomie 208. Nie wykluczam powstania nowego szczytu. Było możliwe do handlu, może nadal takie będzie. Mała partia z lutego 06, w cenie 199.5, dzisiaj zamknięta na poziomie 208.4. 2.5% netto. Może jeszcze wzrosnąć o kilka Cts, ale może też nie.

Wygląda na to, że staje się modą natychmiast ukarać dobre wyniki. Czytając to, wnioskuję, że prognozy analityków zostały przewyższone. Po godzinach kurs spada z 84 na 82 $. Czy może to mieć wpływ na kurs ROG jutro. Trzeba się tego obawiać. Pozdrawiam, Rich Genentechs 2nd-Qtr Profit Climbs on Colon, Breast Cancer Drugs 11 lipca (Bloomberg) - Genentech Inc., druga co do wielkości firma biotechnologiczna na świecie, poinformowała, że zysk netto w drugim kwartale wzrósł o 79 procent, ponieważ lekarze przepisywali więcej leków firmy na raka jelita grubego i piersi. Sprzedaż leku na raka jelita grubego Avastin w USA wzrosła z 246 milionów dolarów rok wcześniej do 423 milionów dolarów - podała firma z siedzibą w South San Francisco w Kalifornii w oświadczeniu na stronie PR Newswire. Produkt ten przyczynił się do zwiększenia przychodów Genentech o 44 procent. Wzrost Genentech zależy od Avastin, który będzie stanowił 37 procent całkowitej sprzedaży produktów firmy do 2010 roku - powiedział Eric Schmidt, analityk z Cowen & Co. w Nowym Jorku. Avastin i trzy inne terapie ukierunkowane, w tym Herceptin na raka piersi, czynią z Genentech największego sprzedawcę leków przeciwnowotworowych w USA. Avastin będzie głównym czynnikiem wzrostu Genentech w ciągu najbliższych pięciu lat - powiedział Schmidt, który ocenia akcje jako neutralne i nie posiada ich, podczas wywiadu udzielonego przed opublikowaniem wyników firmy. Nie tylko będzie to największy lek na raka w historii, ale także zdecydowanie największy. Zysk netto wzrósł do 531 milionów dolarów, czyli 49 centów na akcję, z 296 milionów dolarów, czyli 27 centów rok wcześniej, gdy firma nie była zobligowana do potrącania kosztów opcji na akcje pracownicze od zysków. Przychody wzrosły z 1,53 miliarda dolarów do 2,2 miliarda dolarów. Akcje Genentech, które są w większości własnością szwajcarskiego producenta leków Roche Holding AG, wzrosły o 32 centy do 84,05 USD o godzinie 16:00 w kompozytowym handlu na nowojorskiej giełdzie papierów wartościowych. W drugim kwartale kurs spadł o 3,2 procenta. Szacunki analityków Wyłączając opcje na akcje i inne pozycje, Genentech powiedziała, że zarobiła 56 centów na akcję. To przewyższyło prognozę 49 centów, którą podał Eric Ende, analityk w Merrill Lynch, który posiada najwyższą możliwą ocenę StarMine Corp. za dokładność prognozowania zysków. Avastin, zatwierdzony w 2004 roku, był pierwszym lekiem na raka, który działał przez blokowanie wzrostu sieci naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór, proces znanym jako angiogeneza. Genentech i Roche, który ma prawa do leku w Europie, twierdzą, że badacze testują lek w leczeniu 25 rodzajów nowotworów. Genentech poprosił Agencję Żywności i Leków o rozszerzenie zatwierdzenia Avastin w drugim kwartale, aby obejmowało ono pacjentów z rakiem płuc i piersi. Firma sprzedaje Avastin w USA i otrzymuje tantiemy od Roche za inne kraje. Oprócz Avastin i Herceptin, leki na raka Genentech obejmują Rituxan na chłoniaka nieziarniczego układu chłonnego i Tarceva na raka płuc i trzustki.

Inwestorzy z USA i CH są istotnie różni, podczas gdy w CH oceny są tematem ważnym, dlatego czytane są i rozumiane bilanse, w USA działa się zgodnie z instrukcjami telewizyjnymi lub rozkazami bankierów, mało jest własnego myślenia w USA. Guru od kryzysu uważa, że Roche pozostaje poszukiwany, nawet nie ma cienia wątpliwości co do obrotu Avastinem.

Z drugiej strony trzeba przyznać Amerykanom, że nie dają się wpłynąć przez drżących inwestorów z Europy. Tak często to właśnie Amerykanie przywrócili nas na ścieżkę cnoty (czyli rosnące kursy). Europejscy inwestorzy raczej skłaniają się ku neurozie „tchórzliwość”, czyli panika. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Zastanawiam się, co Rog zrobi z całym kapitałem, który obecnie płynie z sprzedaży farmaceutycznych. Niestety nie mam dobrych kontaktów z Rochebank. Ale myślę, że wiele z tego, co zrobiło Novn, zostanie teraz skopiowane. Novn zbudował kampus, więc Rog również zbuduje nowe laboratoria. Być może również kampus lub, po tym jak w Zurychu pojawiły się plany na nowy wieżowiec, w Bazylei powstanie wieża Rochea. A potem jest historia z pakietem akcji byłego brata Martina. Podczas kryzysu finansowego Martin musiał pozbyć się swojego pakietu Roga za bezcen. Novn chętnie skorzystał z okazji, kupując później kilka dodatkowych obligacji. Cała sprawa kosztowała dyrektora finansowego Rochea posady, ponieważ CEO zarzucił mu, że zbyt mało zrobił przeciwko temu układowi. A teraz Rog wyraźnie się odbudował, ale Novn nadal jest dużym udziałowcem. Co zrobić? Iść do Novn i prosić o sprzedaż pakietu, a następnie zniszczenie? Kupować akcje Novn i wywierać presję? Nie wiem, ale Frankowi dużo zależy, więc musi się jakoś dziać.

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam, zapomniałem dodać: wspomniany były dyrektor finansowy obecnie pracuje w firmie Implenia i być może dzięki temu będzie mógł skorzystać chociaż trochę z boomu budowlanego w Bazylei.

Czarny dzień dla ROG... Pozdrowienia Rich Historia: Roche/Genentech: FDA żąda więcej informacji na temat Avastin Bazylea (AWP) - Amerykańska agencja ds. zdrowia FDA zażądała dodatkowych informacji od Rochea podczas procedury dodatkowego zatwierdzenia dla leku przeciwnowotworowego Avastin złożonego przez Genentech, spółkę-córkę Rochea. Chodzi o wniosek o dodatkowe zatwierdzenie Avastin do stosowania z chemioterapią jako pierwszego leczenia przerzutowego raka piersi, który Genentech złożył pod koniec maja 2006 r., jak podała spółka-córka Roche na swojej stronie internetowej w poniedziałek. FDA zażądała aktualizacji danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności testów E2100. Genentech spodziewa się, że będzie mogła ponownie złożyć wniosek o dodatkowe zatwierdzenie u FDA w połowie 2007 r. Na giełdzie Roche znalazł się pod znacznym presją. O godzinie 16:00 jednostka notowania genomy spadła o 3,3%, na poziomie 218 CHF. Przed opublikowaniem komunikatu cena bonu była nieznacznie poniżej kursu sprzedającego. Lek przeciwnowotworowy Avastin jest jednym z najważniejszych produktów w portfolio leków Rochea. W 2005 r. przyniósł on bazylejskiemu koncernowi 1,67 mld CHF, z tendencją wzrostową. Avastin jest zatwierdzony do stosowania w raku jelita grubego i obecnie jest badany w przypadkach innych nowotworów, takich jak rak płuc czy rak piersi.

Dziękuję za doniesienie, rich, Roche został dziko zalecany do kupna z kursami spinnera, oczywiście przy szczytach i przed dużą datą wygaśnięcia opcji. Ostatnią Roche sprzedałem już przy około 208, jak to skomunikowałem. Obserwuj załamanie trendu i formowanie nowej bazy, poczekaj może do października? Spodziewałem się złej wiadomości o Roche, bo było zbyt różowo w mediach. Ponieważ Novartis również trzyma duże pakiety Roche, być może chcą taniej dokupić?

a w Cashguru nadal jest napisane: Roche - Merrill Lynch zaleca zakup do 250 (235)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata