Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można zawiesić Riester: Uniprofirente po dwukrotnej zmianie alokacji?

Napisany przez susifi
Cześć wszystkim, moja sytuacja: Mam od lat UniProfirente jako umowę ratalną. Jej koncepcja bezpieczeństwa zakłada przesunięcie udziałów funduszy akcyjnych na fundusze emerytalne, gdy kursy spadną na tyle, że w innym przypadku nie można już wygenerować kwoty gwarantowanej. Konkretnie oznacza to, że podczas zapaści na giełdzie (jak w 2008 roku, jak we wrześniu 2011 roku) straty są zrealizowane poprzez przejście w skład portfela - taki scenariusz zdarzył mi się po raz drugi. Chcę teraz zawiesić tę umowę i zainwestować swojego Riester w coś bardziej nudno-solidnego. Moje pytanie: Czy ktoś miał podobne doświadczenia z Unią? Co sensownie zrobić? Pozdrowienia i z góry dzięki za pomoc, Susanne

Re: Czy można zawiesić Riester: Uniprofirente po dwukrotnej zmianie alokacji?

Napisany przez isar11
Cześć, jakie są warunki, gdy umowa jest zawieszona? Jeśli jest to możliwe na korzystnych warunkach dla Państwa, zdecydowanie zalecam tę opcję. Gdy inwestycja przestaje być dla Ciebie sensowna, warto starać się z niej jak najtaniej wyjść. Jeśli zawieszenie jest więc tańsze niż wypowiedzenie, to lepiej zawieś umowę. Następnie możesz spokojnie szukać alternatywnej formy inwestycji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata