Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy obowiązuje tutaj karta płatnicza ec???

Napisany przez rocket1978
Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące karty EC, czy muszę ją posiadać, jeśli prowadzę zwykłe konto bankowe... krótko mówiąc, by wyjaśnić, byłem w dużych długach przed dwoma laty. Uzależniony od zakupów itp... Teraz znalazłem dla siebie sposób, aby oprócz opłat za mieszkanie, wypłacać sobie pieniądze na rozrywkę i na życie, po prostu podając numer konta i dowód osobisty na okienku. Dzięki temu udało mi się spłacić długi i teraz mam każdego miesiąca nadwyżkę, zamiast jak wcześniej (po 18:00) o, impreza, czemu nie! Mam przecież kartę EC albo spontanicznie do sklepu. No i teraz ostatnio zdarzyła się taka sytuacja, że przy okienku stała inna osoba i jako pierwsze zapytała mnie, gdzie jest moja karta EC. Byłem szczerze mówiąc zbyt przerażony, by powiedzieć, że mam uzależnienie od zakupów. Odpowiedziałem tylko, że jest zepsuta. Ona powiedziała wtedy, że zamówi mi nową. Na co ja odpowiedziałem, że nie, nie chcę. Wolę wypłacić pieniądze tutaj i mieć lepszą kontrolę, co jasno powtórzyłem jeszcze 3 razy w trakcie rozmowy... Dziś znalazłem kartę od Volksbank w skrzynce na listy. I jak już wspomniałem, wolałbym jej nie mieć w domu, ani nie przechowywać jej w pobliżu u znajomych. Byłem nawet zastanawiał się, czy faktycznie ją zniszczyć. Ale potem oniślą mi kolejną, a nowe karty też kosztują pieniądze... dlatego chciałbym uzyskać odpowiedź, przeczytałem umowy i regulaminy, ale nie znalazłem nic na ten temat. Byłoby naprawdę super, gdyby nie było obowiązku posiadania karty i oni po prostu robią to za moimi plecami lub nie!?!?!... Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
hmm, nie widzę obowiązku. Ale może którzy pracownicy banku tutaj jeszcze udzielą kwalifikowanej odpowiedzi. Przynieś kartę tam, zatwierdź ją i upewnij się, że nie otrzymasz nowej karty. Niekoniecznie musi być tak, że pani za ladą zamówiła kartę za Twoimi plecami. Być może stara karta wygasła i i tak musiałbyś dostać nową. Dla banków oczywiście korzystniej jest, gdy korzysta się z karty do wypłat...

Napisany przez 2Escorpio
Hej, dobrze, że znalazłeś rozwiązanie, jak wydostać się z tych kłopotów. Oczywiście, w bankach stacjonarnych nie ma obowiązku posiadania karty EC. Na twoim miejscu, natychmiast bym ją zniszczył, gdy pójdziesz następnym razem do banku, przynieś ją i powiedz jeszcze raz, że nie chcesz mieć karty EC. Pozdrawiam, esco

Napisany przez rocket1978
Dziękuję za szybką odpowiedź, nie, karta nie była przeterminowana. Nawet wspomniała, gdy trzy razy powiedziałem nie chcę żadnej... że nowa karta zostanie obciążona opłatą w wysokości 10 euro, a w rozmowie groziła mi zamówieniem jednej, na co ja znowu powiedziałem nie... Jeśli nie ma obowiązku, czy nie zrobiła tego za moimi plecami, co uważam za niedopuszczalne... P.S. wspomniano, że to dobre pytanie dla pracowników, być może tutaj jest ktoś z Volksbanku albo znacie kogoś? Pozdrowienia, czy powinno się to zgłosić przełożonym... ???

Napisany przez 2Escorpio
Cóż, zawsze możesz to zgłosić przełożonemu... w twoim przypadku jednak sugerowałbym zachować dystans, ponieważ twój przełożony być może nie zrozumiałby twojej reakcji, chyba że objaśnisz mu swoją sytuację... ale tak naprawdę to go nie dotyczy, moim zdaniem, prawda?

Napisany przez 2Bolitho
Tak samo myślę. Ale nie chciałbym płacić tych 10 euro. Może więc lepiej jeszcze raz porozmawiać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata