Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy prowizja maklerska jest uzasadniona?

Napisany przez Ali75
Cześć, jestem studentem w Niemczech i pilnie szukam miejsca zakwaterowania. Niestety jeszcze nic odpowiedniego nie znalazłem, ponieważ prowizja dla pośredników jest tak wysoka. Na Immowelt są czasami dobre oferty. Te bez prowizji szybko znikają, a wszystkie inne są zbyt drogie. Czy ktoś wie, czy pośrednicy naprawdę mogą to robić? Tak wysokie prowizje dla pośredników nie są przecież normalne. Miłego wieczoru.

Napisany przez 2Escorpio
Kto miałby zmuszać pośredników do nieustawiania tak wysokich prowizji? Nikt przecież nie zmusza cię do podpisywania umowy. Zawsze panuje zasada podaży i popytu... często można jednak negocjować z pośrednikami.

Napisany przez Naseweis
Cześć Ali75. spróbuj skorzystać z tych stron internetowych: Wohnung WG - Studenten-Wohnung : Szukanie mieszkań, wynajmowanie mieszkań, wynajem mieszkania, WG, wspólnota zamieszkująca, podnajem, poszukiwanie nieruchomości, pośrednik, giełda nieruchomości, nieruchomości wakacyjne, nieruchomości komercyjne, domek letniskowy, mieszkanie wakacyjne https://www.wg-gesucht.de/wohnraumgesuche.html Ta usługa pośrednictwa powinna być darmowa. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Bockwurst
To, co zauważyłam, jest to, że wielu pośredników w Niemczech zachowuje się dość powściągle w kwestii prowizji, ponieważ branża nieruchomości boryka się z kryzysem na każdym kroku. Sugerowałabym dalsze poszukiwania lub zapytanie innych pośredników.

Napisany przez Naseweis

To, co zrozumiałem, to że wielu pośredników w Niemczech powstrzymuje się od pobierania prowizji, ponieważ branża nieruchomości boryka się z kryzysem na wszystkich frontach. Po prostu radzę poszukać dalej lub skonsultować się z innymi agentami.

wow...

czy naprawdę wierzysz, że pośrednicy rezygnują z prowizji?

Napisany przez 2Escorpio

ach...

und Du meinst, że agenci nieruchomości zrezygnują ze swojej prowizji?

Przede wszystkim, z czego mieliby żyć? Chyba chodzi mu raczej o to, że prowizję dla agenta płaci wynajmujący.

Napisany przez Geee
Prowizja pośrednika jest zawsze uzasadniona. Wysokość prowizji jest również ustawowo ustalona. Słyszałem, że może wynosić nawet do dwóch czynszów netto miesięcznie. Oczywiście powinna także odbyć się wymiana informacji między tobą a pośrednikiem. Chociaż nie sądzę, że będzie zbyt skłonny do negocjacji. Istnieje wiele różnic regionalnych. Jeśli chcesz się dokładnie poinformować, możesz zapytać eksperta. Tutaj możesz otrzymać poradę telefonicznie lub e-mailem *URL Removed* esco

Napisany przez Naseweis

Prowizja pośrednika jest zawsze uzasadniona. Wysokość prowizji jest również uregulowana prawnie.

Cześć Geee,

Proszę o informację, w jakiej podstawie prawnej można to znaleźć.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć Geee,

Proszę o informację, w jakim akcie prawnym można to znaleźć.

Pozdrowienia, N.

Nie znajdziesz tego... 2 do 3 netto cold plus VAT. tak się to przyjęło, ale pośrednik może również żądać 20 netto cold, wystarczy, że znajdzie kogoś, kto to zapłaci

Napisany przez Naseweis
Cześć Escorpio,

To było już dla mnie znane, ponieważ kiedyś też spróbowałem swoich sił jako agent nieruchomości.

Prawdopodobnie wpis od Geee miał charakter reklamowy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Geee

Cześć Geee,

Proszę o informację, gdzie można znaleźć tę podstawę prawna.

Pozdrowienia N.

Oczywiście nie znajdziesz dokładnych informacji dotyczących poprawnego ustalenia prowizji. Ale w ustawie o pośrednictwie w obrocie nieruchomościami górna granica prowizji jest ograniczona do dwóch czynszów.

Moja wzmianka o linii telefonicznej dla prawników była tylko sugestią. Miałem niedawno dobre doświadczenia

Napisany przez 2Escorpio
Och, dopiero teraz zobaczyłem... usunięte URL

Napisany przez chicago
Niestety, agenci nieruchomości w niektórych miastach o bardzo dużej podaży mogą sobie pozwolić na wszystko. Mają przewagę. Pilnie potrzebujesz mieszkania - biuro nieruchomości je ma, dlatego to oni ustalają cenę... Nic niestety nie można zrobić. Jedyna możliwość to długie, długie poszukiwania mieszkania!

Napisany przez gavino
Zawsze też się zastanawiałam, jak to jest możliwe. Wydaje mi się, że po prostu pośrednicy zdają sobie sprawę, że mają przewagę. Zanim znajdziesz odpowiedni obiekt w zamierzonej kategorii cenowej, często mijają miesiące. Trzeba niestety zapłacić prowizję.

Napisany przez 2Escorpio

Zawsze zastanawiałem się, jak to jest możliwe. Uważam, że po prostu pośrednicy doskonale zdają sobie sprawę, że mają przewagę. Zanim znajdziesz odpowiednią nieruchomość w wymaganym przedziale cenowym, często mijają miesiące. Wtedy trzeba niestety zapłacić prowizję.

Dlaczego niestety? Pośrednik także musi z czegoś żyć, a przecież nikt nie jest zmuszany wybierać nieruchomość przez pośrednika?

Napisany przez roland
Uważam również, że każdy może sam decydować. Oczywiście szanse na znalezienie czegoś dobrego z pośrednikiem są znacznie lepsze niż bez niego. Pośrednicy o tym wiedzą i dlatego pobierają wysokie opłaty. Można to uznać za zaletę albo nie. Cena jest determinowana przez rynek. :-)

Napisany przez 2Escorpio

Ja, uważam, że każdy może to samodzielnie zdecydować. Oczywiście, szanse na znalezienie czegoś dobrego z pośrednikiem są o wiele większe niż bez niego. Pośrednicy o tym wiedzą i dlatego pobierają wysokie opłaty. Można to uznać za dobre lub nieco mniej dobre. Cena jest determinowana przez rynek. :-)

Nikt cię również nie zmusza, abyś wybierał coś lepszego... gdy porównujesz tani produkt z drogim w sklepie, zazwyczaj jest on o wiele droższy

Napisany przez roland
Oczywiście, można samodzielnie podjąć decyzję. Jednakże jeśli chcesz znaleźć coś dobrego, warto skorzystać z usług pośrednika. Popyt jest bardzo duży, dlatego ceny są ustawiane bardzo wysoko.

Napisany przez Daggy
Możesz zupełnie swobodnie zdecydować, czy wynająć pośrednika czy nie.
Jeśli nie stać cię na to, musisz samemu znaleźć sposób na zdobycie mieszkania.
W tym celu wybierz tradycyjne metody.
Jeśli stać cię na to, po prostu wydaj trochę gotówki i zapłać pośrednika.
To jest biznes jak każdy inny.

Jeśli nie możesz sobie pozwolić na malarza, musisz sam sięgnąć po pędzel.

Napisany przez F.Poff
W zależności od tego, jak długo będziesz trzymał mieszkanie, opłaca się skorzystać z usług pośrednika, ponieważ czasami można uzyskać niższe ceny za metr kwadratowy.

Napisany przez BenJAMIN84

Możesz całkowicie swobodnie zdecydować, czy chcesz zatrudnić pośrednika czy nie.
Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić, musisz znaleźć sposób na zdobycie mieszkania samodzielnie.

Jeśli żyjesz w małym miasteczku, to podejście to z pewnością ma sens, ale w dużych miastach jak Hamburg, Kolonia i Monachium sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Dlatego uważam, że dyskusję na temat tego, czy prowizja dla pośrednika jest uzasadniona czy nie, zawsze należy prowadzić mając na uwadze konkretny rynek.

Napisany przez 2Escorpio
To naprawdę proste...

To wszystko kwestia podaży i popytu. Nikt nie zmusza nikogo do skorzystania z zbyt drogiego pośrednika z ich punktu widzenia. W takim przypadku trzeba poszukać innego mieszkania.

Dopóki ktoś jest gotów zapłacić prowizję pośrednikowi, nie jest ona zbyt droga. Staje się zbyt droga dopiero wtedy, gdy nikt więcej nie chce / nie może jej opłacić.

Najlepszym przykładem jest Ferrari: Uważam, że Ferrari jest zdecydowanie zbyt drogie, ale to jest moje zdanie... inni je kupują i nie zauważają różnicy na koncie bankowym...
Wniosek: Za drogie dla mnie, ale nie zbyt drogie, skoro ludzie go kupują. Muszę więc kupić inny samochód, nawet jeśli wolałbym mieć Ferrari.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez BenJAMIN84
Ale pytanie brzmi, czy mieszkania powinny być traktowane jako dowolny towar. Oczywiście obowiązuje zasada podaży i popytu, w mniej poszukiwanych lokalizacjach nikt nie mówi, że biednemu wynajmującemu należy coś dodatkowo dać do czynszu. Z drugiej strony, w niektórych miastach sytuacja jest taka, że czynsze są tak wysokie, że z kaucją i prowizją szybko suma kilku tysięcy euro. Te kwoty po prostu ludzie o niskich dochodach nie są w stanie ponieść i automatycznie są odcięci od rynku najmu. I po prostu powiedzieć, że dopóki są ludzie, którzy mogą płacić, wszystko jest w porządku, uważam za zbyt krótkowzroczne. Końcowym efektem są sytuacje takie jak w Londynie czy Paryżu, gdzie w popularnych centralnych miejscach żyją bogaci, a na obrzeżach reszta – to nie może być rozwiązanie. Dlatego właśnie przy wynajmie mieszkań w popularnych lokalizacjach opowiadałbym się za tym, aby prowizję płacił wynajmujący, a nie najemca. W końcu to wynajmujący zleca pośrednika, aby oszczędzić sobie pracy przeprowadzania oględzin i szukania odpowiedniego najemcy.

Napisany przez igor82
Uważam, że pośrednicy są utrapieniem ;-)

Ostatnio musiałam dużo się przeprowadzać z powodów zawodowych i za każdym razem musiałam zapłacić spore prowizje, aby dostać porządną mieszkanie.

Napisany przez Leroy

Ale pytanie brzmi, czy mieszkania powinny być traktowane jako X dowolne dobra. Oczywiście, tutaj również obowiązuje zasada podaży i popytu. W mniej poszukiwanych lokalizacjach nikt nie mówi przecież, że biednemu właścicielowi mieszkania należy coś dodać do czynszu. Z drugiej strony, w niektórych miastach czynsze są tak wysokie, że kaucja i prowizja szybko sumują się do kilku tysięcy euro. Takie kwoty osoby o niskich dochodach po prostu nie są w stanie uzbierać i automatycznie są odcięte od rynku mieszkaniowego. Po prostu stwierdzenie, że dopóki są ludzie, którzy mogą płacić, to wszystko w porządku, jest moim zdaniem zbyt krótkowzroczne. W końcu mamy sytuacje jak w Londynie lub Paryżu, gdzie w popularnych centralnych lokalizacjach mieszkają bogaci, a na obrzeżach reszta, to nie może być właściwe rozwiązanie. Dlatego uważam, że w przypadku wynajmu mieszkań, szczególnie w popularnych lokalizacjach, należy postulować, aby prowizję płacił właściciel, a nie najemca. W końcu to on zleca pośrednikowi, aby zaoszczędzić sobie pracy z przeprowadzaniem własnych oględzin i szukaniem odpowiedniego najemcy.

Bundestag planuje przyjąć w najbliższym czasie ustawę, zgodnie z którą zleceniodawca będzie płacił prowizję pośrednikowi.
Oznacza to, że jeśli jako najemca idę do pośrednika i proszę go o znalezienie dla mnie mieszkania, to płacę.
Jeśli właściciel zleca pośrednikowi znalezienie nowego najemcy, to płaci właściciel.
ALE: Następnie właściciele odzyskują swoją prowizję pośredników poprzez wyższe czynsze od najemców...

Napisany przez Oterio
Ja bym powiedział, że to zależy. Jak wielu moich poprzedników już wspomniało: Są ludzie, którzy mają wystarczająco dużo pieniędzy, aby sobie pozwolić na wynajem pośrednika, i są tacy, którzy sobie tego nie mogą pozwolić. Ale są też sytuacje, w których trzeba szybko się przeprowadzić i wtedy nie da się szukać mieszkania przez 6 miesięcy, jeśli trzeba opuścić mieszkanie w ciągu 3 miesięcy. Wtedy warto skorzystać z usług pośrednika. Tak sądzę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata