Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę wypłacić dodatkowe ubezpieczenie pracownicze?

Napisany przez Larsolf
Cześć, Mam pytanie - pracowałem w szpitalu od 2001 do 2010 roku i wpłacałem składki na emeryturę firmową. Od początku 2011 roku zmieniłem pracodawcę i teraz pracuję w Szwajcarii. Ponieważ nie mam zamiaru wracać, chciałbym wypłacić swoje oszczędności albo (nie sądzę, że to możliwe) przenieść je do szwajcarskiego dodatkowego ubezpieczenia. Jak to wygląda pod względem prawnym? Czekam na odpowiedzi. Pozdrowienia, Lars

Napisany przez Reibold
Cześć! Jeśli chodzi o umowę zawartą z firmą ubezpieczeniową, a nie z państwową VBL: ubezpieczenie BAV było objęte ulgą podatkową podczas wpłaty. Musieliście Państwo zaakceptować określone warunki. Jednym z nich jest brak możliwości wypłaty przed 60. urodzinami, a nawet wtedy tylko, jeśli płacą Państwo składki ubezpieczenia zdrowotnego. (Chyba że mieliby Państwo prywatne ubezpieczenie zdrowotne.) W Państwa konkretnym przypadku, z przeprowadzką za granicę, mogę sobie jednak wyobrazić, że towarzystwo ubezpieczeniowe znalazłoby sposób, gdybyście byli Państwo gotowi zwrócić otrzymane ulgi podatkowe. Znam klientów, którzy otrzymali wartość wykupu swojej BAV. Czy już rozmawialiście z ubezpieczycielem? Z poważaniem Alexander Reibold

Napisany przez Larsolf
Jest to Centralne Kasowe Fundusz Emerytalny Saksonii-Anhalt, jeszcze nie kontaktowałem się z nimi, ale zrobię to tak szybko, jak to możliwe. Nie jest tak, że zależy mi na pieniądzach, jestem dobrze ubezpieczony tutaj, ale chciałbym wiedzieć, co się dzieje z moimi składkami, zwłaszcza w kontekście aktualnej sytuacji w Europie.

Napisany przez Naseweis
Cześć Larsolf, 1.) Czy chodzi tutaj o przekształcenie wynagrodzenia? 2.) Czy składki zostały opłacone przez pracodawcę? co do 1.) umowa ta może być przeniesiona na pracownika lub na nową firmę. co do 2.) sprawdź warunki umowy. Być może składki mogą pozostać u pracodawcy. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Larsolf
Pracodawca i ja wpłaciliśmy obie części. Właśnie dzwoniłem do KVSa Sachsen-Anhalt, i powiedzieli mi, że wypłata z góry nie jest możliwa, a ubezpieczenie jest zawieszone... No cóż, będę mógł się cieszyć tym żałosnym 150 euro dopiero w wieku 65 lat :-)

Napisany przez Naseweis
Cześć Larsolf, emerytura firmowa może zostać wypłacona w wieku 60 lat. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Dasdi1970
Naseweis pisze: Cześć Larsolf, świadczenie emerytalne firmowe może być wypłacone w wieku 60 lat. Pozdrowienia, Naseweis
W związku z tym mam następujące pytanie: Jeśli jestem udziałowcem mojej własnej spółki z o.o., czy spółka z o.o. jako właściciel polisy ubezpieczeniowej może ją wypowiedzieć? Dla ubezpieczonego, możliwość wcześniejszego wypłacenia jest wykluczona.

Napisany przez Naseweis
Cześć Dasdi1970, o jakie świadczenie emerytalne pracownicze chodzi? Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Dasdi1970
Naseweis pisze: Cześć Dasdi1970, o jakie ubezpieczenie emerytalne pracownicze chodzi? Pozdrowienia, Naseweis
Nie jestem jeszcze pewien, prawdopodobnie chodzi o DV lub PK.

Napisany przez Naseweis
Dasdi1970 pisze: Nie jestem tego pewien, prawdopodobnie będzie to DV lub PK.
Dlaczego? Nie otrzymali Państwo kopii umowy. Kto płaci składki? Czy to firma GmbH czy pracownik.

Napisany przez Dasdi1970
Naseweis pisze: jak to możliwe? Nie dostałeś kopii umowy.
Dokładnie tak! Powinienem otrzymać w ciągu następnych dni. Chciałem być trochę mądrzejszy z wyprzedzeniem. Dam znać...

Napisany przez Naseweis
Dasdi1970 pisze: Dokładnie tak jest! Powinienem otrzymać w ciągu najbliższych dni. Chciałem być trochę mądrzejszy z wyprzedzeniem. Dam znać...
Tutaj pojawia się pytanie, jaki jest Pana rodzaj działalności.

Napisany przez Dasdi1970
Tutaj pojawia się pytanie, jaki rodzaj dyrektora jesteś. Mööönsch, wer hat denn behauptet, dass es sich um meinen Vertrag handelt!? Also so langsam...

Napisany przez Naseweis
@dasdi1970 - takie zabawy są dla przedszkolaków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata