Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt na Dom pomimo wpisu w Schufa?

Napisany przez Sandra13
Cześć, szukałem od dawna i nic nie znalazłem. Moja sytuacja jest taka, że chcę kupić Dom, ale mam wpis w Schufa z zakończonym problemem. Bank odmawia kredytu. Zarabiam około 1300 € netto, a cena domu to 28000€. Chciałbym pożyczyć 40000 €, jeśli to możliwe. Powinno być możliwe sfinansowanie. Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z bankiem? Bardzo byłbym wdzięczny za pomocne informacje. Musiałbym tylko pomalować na nowo, reszta w domu jest nowa. Dziękuję z góry.

Napisany przez Naseweis
Cześć Sandra, co to za Dom kosztujący tylko 28 000 €. Tutaj raczej wyobrażałbym sobie garaż lub domek letniskowy. Tak samo pomyśli bank! Dodatkowo żaden bank nie udzieli finansowania przekraczającego 100% twojego niskiego dochodu. Brakuje tutaj całkowicie niezbędnego zabezpieczenia. Polecałbym najpierw zaoszczędzić kapitał, a następnie spróbować szczęścia z małym domkiem. Pozdrowienia, Madroś.

Napisany przez Sandra13
Dom jest piękny, ma około 80 m2 i to mi w zupełności wystarcza. Nie chcę nic wielkiego, po co by mi to było. Jeśli chcesz mieszkać w pałacu, to twoja sprawa, mnie natomiast wystarczy mały, prosty Dom. A co do niskich dochodów? Przy czasach DM byłoby to prawie 3000 DM. A gdzie tu ryzyko? Mam przecież umowę o pracę na stałe, a czynsz zawsze płacę na czas. Gdzie jest tutaj różnica? Nawet dla mnie mogę wykupić jeszcze ubezpieczenie na życie. Inni kupują sobie drogie samochody i są w stanie je sfinansować. Czy ktoś może zna bank, który mimo wszystko sfinansowałby? Chętnie zapłacę większe odsetki.

Napisany przez Naseweis
Cześć Sandra, dom w dobrym stanie o powierzchni 80 m² kosztuje u nas na wsi około 100-130.000 €. Nie rozmawiamy tutaj o pałacach, ale o małym domu jednorodzinnym. Czasy, kiedy mieliśmy jeszcze marki, dawno minęły. Przy standardowych finansowaniach w bankach i kasach oszczędnościowych finansuje się 80% ceny zakupu. W przypadkach indywidualnych, jeśli dochód pasuje, 100% ceny zakupu. W Twoim przypadku bank musiałby sfinansować około 143%. Pierwsze pytanie, jakie zada Ci bank, dotyczy Twojego kapitału własnego. Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sandra, Ponieważ kwota do sfinansowania i tym samym rata są niskie, co oznacza, że są one w dobrym stosunku do dochodu! Rata w wysokości około 150-180 euro w porównaniu do dochodu netto w wysokości 1300 euro nie jest gorsza niż 550 euro w porównaniu do dochodu netto w wysokości 3900 euro, dlatego nie rozumiem w ogóle sprzeciwu Naseweis! Podobnie jak fakt, że mały Dom nie musi być gorszy niż mieszkanie własnościowe w tej samej klasie cenowej! Tutaj nie liczą się osobiste upodobania doradców, ale osoba, która chce nabyć nieruchomość! Istnieje bank, który może sfinansować to nawet w przypadku negatywnego wpisu w rejestrze dłużników, ale istnieje znaczenie, co zostało wpisane, kiedy zostało uregulowane, a także inne osobiste parametry, aby móc dokonać oceny! Możesz śmiało skontaktować się ze mną pod moim adresem e-mail.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wiedzko, o których bankach mówisz??? Skąd masz informację o tych 80%??? Skąd wiesz, gdzie znajduje się ten Dom i jakie są tam ceny? Gdzie jest napisane, że Dom nie jest oferowany w obniżonej cenie albo że ceny nieruchomości w regionie są niższe niż u ciebie? Naprawdę nie rozumiem, jak możesz ustalać, ile musi kosztować Dom! Dlaczego bank musiałby sfinansować w 143%?? Skąd wziąłeś ten pomysł??? I wcale pierwszym pytaniem nie jest pytanie o kapitał własny! Zdecydowanie nie! Klient musi załatwić inne sprawy (np. wpis w rejestrze dłużników), ale na to - na główne pytanie autora posta - nie odpowiadasz, zamiast tego wprowadzasz regulacje i spekulujesz!

Napisany przez Sandra13
Cześć Ciekawostko, Dom jest naprawdę w świetnym stanie. Został również oceniony przez specjalistę. To naprawdę okazja. I wszystko jest w najlepszym porządku. Niestety, czasy Deutsche Mark minęły. Nie mam żadnego kapitału własnego. Bo przecież gdybym miał, nie potrzebowałbym kredytu. Któż zrozumie te banki. Chętnie bym przyjął wysokie odsetki. A spłata do 400 € byłaby w porządku. Przecież nie potrzebuję dużo. A mój partner zarabia też trochę jako wolny strzelec. Tylko że bank tego nie akceptuje. To nie ja jestem winien, że domy u ciebie są tak drogie. Tutaj ceny są po prostu niższe. Czy ktoś udzieli mi prywatnej pożyczki?

Napisany przez Naseweis
Cześć Noelmaxim, wygląda na to, że pominięto część mojego tekstu, ponieważ w przeciwnym razie musiałbyś znaleźć miejsce, gdzie napisane jest, że finansowanie do 100% ceny zakupu jest możliwe. Jeśli cena zakupu nieruchomości wynosi 28.000 €, a Sandra chce uzyskać pożyczkę w wysokości 40.000 €, to w prosty sposób wychodzi nam 143% w skali. Nie jestem w stanie zrozumieć twojego tekstu, bo jeśli wpis w bazie danych Schufa został usunięty, w normalnych warunkach nie ma przeciwwskazań do finansowania na poziomie 80% lub 100%. Otrzymałem już wiele takich kredytów hipotecznych. Jednakże warunkiem koniecznym jest dopasowanie do sytuacji dochodowej danej osoby. Tak jak wspomniałem, nie ma mowy o finansowaniu na poziomie 143%. I dlaczego bank miałby zgłosić zastaw na 40.000 € przy zakupie nieruchomości o wartości 28.000 €. Jaki bank zrobiłby coś takiego? Pozdrowienia, Naseweis

Napisany przez Naseweis
Sandra13 pisze: Witaj mądralo, ta nieruchomość jest naprawdę w świetnym stanie. Została również oceniona przez fachowca. To naprawdę okazja. I wszystko jest w najlepszym porządku. Niestety, czasy przed euro minęły. Nie mam żadnych oszczędności. Bo przecież wtedy nie potrzebowałbym pożyczki. Ktoś powinien zrozumieć banki. Byłabym nawet gotowa zaakceptować wysokie oprocentowanie. I spłacać nawet do 400 €. Nie potrzebuję wiele. A mój partner jeszcze zarabia jako wolny zawód.Dlaczego bank się z tym nie zgadza? hm... nie rozumiem teraz. Jeśli twój partner bierze udział w zakupie, podpisuje umowę kredytową w banku, dlaczego jego dochód nie jest akceptowany. To nie moja wina, że ceny nieruchomości u ciebie są takie drogie. Tutaj ceny są po prostu niższe. Czy ktoś mógłby mi pożyczyć prywatnie pieniądze?
Witaj Sandra, przy zakupie domu pojawią się również dodatkowe koszty (ewentualne opłaty dla pośrednika / podatek od nabycia nieruchomości / koszty notarialne). Pozdrowienia Naseweis PS: zauważ moją odpowiedź dla Noelmaxim

Napisany przez Sandra13
Cześć, Ciekawcu, z tymi kosztami też jestem zaznajomiony. No cóż, jako freelancerowi w drugim roku działalności jest trudno zostać zaakceptowanym przez bank. Zwłaszcza jeśli historia kredytowa nie jest zbyt dobra. Więc odpada. Ale ponieważ płaci on wiele kosztów dodatkowych, te odpadają. Dochód jest, i może być udokumentowany. Pozostaje nam każdego miesiąca (już po odjęciu kosztów na jedzenie) 500 €. Wszystko co potrzebne do życia zostało już odjęte. Nawet papierosy. Czy to nadal nie wystarcza?

Napisany przez Naseweis
Cześć Sandra, już kilka razy odpowiadałem na to pytanie. W skrajnym przypadku, jeśli dochody są odpowiednie, cena zakupu wynosi 28 000 €. Pozdrawiam, Mądrala

Napisany przez Sandra13
Dziękuję Ci, cwaniaczku. Resztę może uda mi się pożyczyć od moich rodziców. Ale najpierw chcę odwiedzić banki i zapytać, czy może jest to jednak możliwe. Dzięki na razie

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Zarozumialec, nadal Twoje odpowiedzi są fachowo niepoprawne, ale także zupełnie niezrozumiałe, nowe jest to, że wydają się być niecierpliwe (już kilka razy odpowiadałem) i z wyższością nauczyciela. Prawie niczego nie kwestionują, Klient podaje tylko skąpe informacje, ale Ty wiesz, jak powinno to działać! Tylko jedno przykład: Cena zakupu 28 000 euro, potrzeba finansowania 40 000 euro! Na tej podstawie wyciągasz wniosek o finansowaniu w wysokości 143 %!! Niewiarygodne. Mógłbym to jeszcze zrozumieć, gdybyś tak myślał, jednak nie wypublikował tego tutaj udając, że tak właśnie jest!! Jest wiele pytań do wyjaśnienia, na przykład w dyskusji na temat wyczerpania zabezpieczenia, co Klientka z różnicą 10 400 euro, zakładając, że koszty poboczne wynoszą około 1 600 euro, może zrobić? Być może remont lub modernizacja, które mogą być uznawane za zwiększające wartość? Wtedy Twoje obliczenia byłyby całkowicie błędne!!! Jeśli bank stosuje 10% rabatu bezpieczeństwa i przyjmuję Twoje założenie (brak działań zwiększających wartość z nadwyżki), wtedy wyczerpanie zabezpieczenia wynosi nawet 159% !!! Ale o co chodzi w tej dyskusji? Jeśli wstawiam kredyt pobożny Sparda Bank w takiej konstelacji (finansowanie w całości plus koszty poboczne), wtedy wyczerpanie zabezpieczenia spada nawet poniżej 90% ! Nie, 28 000 euro zdecydowanie nie jest najwyższą kwotą, która może być udzielona! Zwłaszcza nie przez Bank von Essen! W tym wpisie początkowo było zadane zupełnie inne pytanie, rozwiązaniem niech będzie Bank von Essen, a nie dyskusja o wyczerpaniu zabezpieczenia, którą zainicjowaliście, tylko że odpowiedzieliście na nią błędnie! A jeśli wpis został już zamieszczony tutaj dwukrotnie, to powinien być w innej sekcji, gdzie go przerwaliście, a nie tutaj, gdzie dodaliście go z linkiem!! Przepraszam, ale Twoje odpowiedzi są zawsze dla mnie zbyt ogólnikowe, czasami nawet błędne!! To nie złośliwość, raczej szczerość i uczciwość!!

Napisany przez Sandra13
Cześć noelmaxim, to prawda. Potrzebuję małej części, aby opłacić notariusza i podatki. Potem musiałaby pojawić się instalacja satelitarna, ponieważ obecnie jest tylko stara antena, a łazienka również musiałaby zostać odnowiona. Więc mówiąc krótko, potrzebny jest drobny facelifting. Nowe tapety i farby też by się przydały. Ale wszystko stopniowo. Najważniejsze, żeby kwota wystarczyła na Dom i całą tę sprawę z notariuszem, podatkami i rejestracją. Reszta przyjdzie po kolei, jeśli nie będzie innego wyboru. Już myślałem o Banku von Essen, ponieważ już raz mi pomógł. A wtedy byłem naprawdę źle na tym. Dziękuję bardzo

Napisany przez 2Escorpio
Mam nadzieję, że nie zapomnicie uwzględnić negatywnej informacji w Schufa podczas swoich obliczeń.

Napisany przez Sandra13
Cześć Escorpio, nie, nie zapomniałem o tym. Ale jestem jednak optymistycznie nastawiony.

Napisany przez 2Escorpio
Sandra13 pisze: Cześć Escorpio, nie, nie zapominam o tym. Niemniej jednak pozostaję optymistą.
Chodziło mi o dwie inne kredyty... i nie jestem tak optymistyczny jak ty *g*. kredyt z negatywnym wpisem w rejestrze dłużników, jeśli istnieje zabezpieczenie w wysokości kredytu... byłby możliwy... ale dodatkowe 12 000 euro bez żadnych zabezpieczeń, wątpię. Czy pożyczyłbyś komuś 12 000 euro, jeśli wiesz, że ta osoba ma długi (negatywny wpis w rejestrze dłużników) i nie może zagwarantować żadnych zabezpieczeń? Nie chcę ciebie denerwować... po prostu trzeba patrzeć realistycznie, a ja nie sądzę, że obliczenia noelmaxima się sprawdzą. Z pozytywnym wpisem w rejestrze dłużników jego obliczenia mogłyby zadziałać, ale z negatywnym wpisem w rejestrze dłużników naprawdę w to wątpię. Dlatego moje pytanie, czy uwzględnili oni negatywny wpis w swoich obliczeniach. Pozdrowienia, esco

Napisany przez Sandra13
Cześć Escorpio, długi zostały spłacone. wciąż jednak stoi słowo zrealizowane w środku. A 40000 € to tylko wartość orientacyjna. Byłoby miło, gdybym otrzymał tyle. Ale jak już mówiłem, wszystko zależy od banku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Escorpio, uwzględniłem to, stąd konkretna propozycja rozwiązania dotycząca banku z Essen w odniesieniu do tego przypadku! Cena zakupu plus maksymalnie 30 000 gotówki w przypadku negatywnych wpisów w rejestrze dłużników, kredyt można wykorzystać na: § spłatę negatywnych wpisów, na przykład windykację, wcześniej rozwiązane kredyty itp. § zakup domu (jednorodzinnego, mieszkania, bliźniaka, segmentu) § finansowanie istniejących nieruchomości - czyli refinansowanie/kupno obiektów § prace nad przebudową, rozbudową, remontem i renowacją § spłatę kredytów konsumenckich i finansowanie samochodów § gotówka do dowolnego wykorzystania Praktykowane na co dzień! Oczywiście wymaga to indywidualnej oceny, ale to jest oczywiste! Warunki nie są najlepsze, a czy zainteresowany będzie mógł z nich skorzystać, na pewno nie jest to kwestia do weryfikacji tutaj, na forum! Mówienie, że nie da się, że to niemożliwe lub żeby porzucić swoje marzenie, moim zdaniem nie jest właściwe, a oczywiście zastrzegam sobie prawo do niepodjęcia sprawy, jednak muszę to wysłuchać, jeśli chcę wykonywać moją pracę odpowiednio! Uważam, że forum powinno służyć do pokazywania wszystkich możliwości, aby było aktualne, informacyjne i pomocne!

Napisany przez 2Escorpio
noelmaxim pisze: Witaj Escorpio, Wziąłem to pod uwagę, stąd konkretna propozycja rozwiązania od Banku z Essen dotycząca tego przypadku! Cena zakupu plus maks. 30 000 część gotówkowa przy negatywnych wpisach w rejestrze dłużników, kredyt można wykorzystać na: § Spłatę negatywnych wpisów, np. windykacja, odstąpienia od umów kredytowych itp. § Zakup domu (jednorodzinnego, mieszkania, bliźniaka, segmentu) § Finansowanie nieruchomości z istniejącym budynkiem - czyli refinansowanie/kupno obiektów § Przebudowa, rozbudowa, remont i prace renowacyjne § Spłata kredytów konsumenckich i finansowania samochodów § Gotówka do dowolnego wykorzystania Praktykowane na co dzień! Oczywiście wymaga to indywidualnej oceny, ale to jest oczywiste! Nie są to jednak najlepsze warunki i czy odpowiadają one pytającemu, na pewno nie sprawdzi się tutaj na forum! Mówienie ogólnie, że nie da rady lub to niemożliwe lub żeby się pożegnał z marzeniami, uważam to za niewłaściwe i oczywiście też zachowuję sobie prawo do nieakceptowania pewnych przypadków, ale muszę wysłuchać ich, jeśli chcę wykonywać swoją pracę odpowiednio! Uważam też, że forum powinno służyć do pokazywania wszystkich możliwości, prezentując się aktualnie, informacyjnie i pomocniczo!
Nie napisałem, że to niemożliwe, lecz że nie jestem zbyt optymistycznie nastawiony. Proszę nie przekręcać mi słów. Często zachodzą wyjątki we wszystkich możliwych wariantach, takich jak kredyt bez sprawdzania w rejestrze dłużników, finansowanie bez sprawdzania w rejestrze dłużników. Mówię więc o standardzie... nie o wyjątkach. Ponadto właśnie przepuściłem to koncepcję u nas i otrzymałem jasne Nie. Muszę jednak zaznaczyć, że obliczenia zostały przeprowadzone przy otwartym wpisie w rejestrze dłużników, a nie przy już rozwiązanej kwestii. W związku z tym odpowiedź może znów się nieco zmienić. Jestem świadom konieczności przeprowadzenia spersonalizowanej oceny. Czy mogę zapytać, w jakim kursie jest około Twoja możliwość? Tak, wiem, że pewnie nie możesz jeszcze podać dokładnego oprocentowania, chodzi mi tylko o szacunkową wartość. Pozdrowienia, esco

Napisany przez NaTwoim13
Cześć escorpio, nie miałem na myśli Ciebie w ostatnim akapicie, bardziej osoby, które zawsze mówią nie da się, nie ma, lub niemożliwe, nie mając wiedzy o rynku. Zwróciłem się do Ciebie tylko dlatego, że zadałeś pytanie, czy wziąłem pod uwagę negatywny wpis w Schufa! Bank z Essen to specjalista w swojej dziedzinie, precyzyjnie zlokalizowany na rynku, szukający dokładnie tej grupy odbiorców. Nie ma to nic wspólnego z biznesem udzielania pożyczek czy zachowaniami, wszystko ogranicza się jedynie do oprocentowania, które prawdopodobnie wynosi około 7%. Podjęcie pozytywnej decyzji kredytowej nie zależy również od tego, czy wpis w Schufa jest rozliczony czy nie - te kwestie rozwiązują się - przy pozytywnym rozpatrzeniu kredytu - wtedy! Jednak wpływa to na ostateczne oprocentowanie, ponieważ rozliczone wpisy mają niższą stawkę niż te nierozliczone! Niemniej jednak, warto zauważyć, że Bank z Essen również nie zawsze udziela zgody na każdą wnioskowaną pożyczkę, wymaga to pewnych dodatkowych (ale zasadniczo wykonalnych) kryteriów i bardziej szczegółowej oceny!

Napisany przez Naseweis
noelmaxim pisze: Drogi noelmaxim, nadal Twoje odpowiedzi są fachowo błędne, ale także całkowicie niezrozumiałe, nowością jest to, że wydają się być niecierpliwe (już wielokrotnie na to odpowiedziałem) i nadęte. Jestem tutaj tylko po to, aby udzielać pomocy. Nie mam czasu na pisanie długich informacji, których wiele osób w ogóle nie rozumie. Jeśli uważasz, że jest to słuszne, to twoja decyzja, a nie moja. Uwagi o nadętości mogę przekazać tobie, mogą się również odnosić do ciebie. Prawie niczego nie kwestionujesz, klient podaje tylko skąpe informacje, ale ty wiesz, jak to powinno działać! U ciebie prawie czuję się jak na rozmowie sprzedażowej. Chętnie to przejmiesz. Ale u mnie takie rzeczy odbywają się przy osobistym kontakcie - (poczta, rozmowa osobista, e-mail lub telefon) a nie na forum. Tylko na przykład: Cena zakupu 28 000 euro, zapotrzebowanie na finansowanie 40 000 euro! Z tego wyciągasz finansowanie 143%! Nieprawdopodobne. Rozumiałbym to, gdybyś tak myślał, ale nie publikując tego tutaj i udając, że tak jest! Bądź szczęśliwy z twoim podejściem. I znowu wychodzi ta twoja nadętość. Jest wiele pytań do wyjaśnienia, występujących w przez ciebie rozpoczętej dyskusji o wyczerpaniu limitu zastawu, na przykład co klientka z różnicą 10 400 euro, zakładając, że koszty dodatkowe zakupu wynoszą około 1 600 euro, robi? Może to być renowacja i modernizacja, które można oszacować jako zwiększające wartość? Wtedy twoje obliczenia byłyby całkowicie błędne!!! Jeśli bank zaakceptuje 10% obniżkę jako zabezpieczenie i zakładam twoje założenie (brak działań zwiększających wartość z nadwyżki), limit zastawu wynosi nawet 159% !!! Ale po co ta dyskusja? Jeśli zawierzę pożyczkę pozostającą do spłaty w Sparda Bank, to w takiej sytuacji (pełne sfinansowanie plus koszty dodatkowe) jeszcze bardziej obniżę limit zastawu, nawet poniżej 90%! Nie, 28 000 euro zdecydowanie nie jest najwyższą kwotą, jaką można uzyskać! Zwłaszcza nie w Banku von Essen! Na początku tego posta zadałem zupełnie inne pytanie, rozwiązaniem może być Bank von Essen, a nie dyskusja o wyczerpaniu limitu zastawu, którą wprowadziłeś, aby następnie odpowiedzieć na nią błędnie! A jeśli ten post został już zamieszczony dwukrotnie, to powinien być w innym dziale, gdzie go przerwano, a nie tutaj, gdzie go zlinkowałeś linkiem!! Przepraszam, ale twoje odpowiedzi są zbyt ogólnikowe, czasami także błędne!! Nie jest to złe z mojej strony, raczej szczere i uczciwe!!
Cześć noelmaxim, ok, nie jestem zły - ale nadętość - muszę niestety powtórzyć! Jak już kilkakrotnie wspomniałem - na forum udzielam tylko wskazówek, a nie porad. Możesz to robić inaczej tutaj - ale to twoja decyzja.

Napisany przez Bunny
Cześć, kto może odpowiedzieć na kilka moich pytań? Chcemy zrefinansować i spłacić kredyty, czyli w skrócie, wszystko w jedno miejsce i płacić tylko tam. Jednak jest pewien problem: mój były mąż wpisał mi do księgi wieczystej hipotekę przymusową w wysokości dokładnie 2 100 euro. Pierwotnie chcieliśmy to usunąć z księgi wieczystej, ale nie mogę dostać od żadnego banku 7 000 euro na to, aby to uregulować i uzyskać niższą stopę procentową. Czy istnieje jakiś bank, który zrefinansuje wszystko pomimo wpisu w księdze wieczystej???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata